Heb je een bericht voor Contigo's weblog, mail naar


Logo Contigo Contact

Oktober 2003


27 oktober 2003Homoseksuelen sporten vrijwel evenveel als heteroseksuelen
Homoseksuelen sporten vrijwel evenveel als heteroseksuelen. Van de homomannen doet 63 procent regelmatig aan sport, tegen 69 procent van de heteromannen. Lesbische vrouwen sporten zelfs meer dan hetero vrouwen (72 tegen 70 procent). Dit blijkt uit een onderzoek van het WJH Mulierinstituut onder 24.000 mensen, dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd. De uitkomst weerlegt de conclusie van eerdere onderzoeken, dat homo's en lesbiennes minder zouden sporten dan hetero's. Staatssecretaris Ross (VWS) is verheugd over de uitkomst. 'Het doel van de overheid om sportdeelname van homoseksuelen te bevorderen blijkt gerealiseerd.' De staatssecretaris laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat specifiek beleid gericht op homoseksuelen in de sport niet langer noodzakelijk is. Wel zal Ross alert blijven op discriminerend of kwetsend gedrag ten aanzien van homo's. Uit het onderzoek blijkt dat 15 procent van de homo's en 6 procent van de lesbiennes te maken hebben gehad met homo-onvriendelijke opmerkingen, grappen en discriminatie op grond van seksuele voorkeur. Ross: ' Homoseksuelen moeten natuurlijk wel, net als ieder ander, de tak van sport kunnen kiezen die het meest bij hun mogelijkheden en behoeften past. Dit sluit ook aan bij de initiatieven die in de afgelopen jaren vanuit de rijksoverheid, met de sport zelf, zijn ondersteund om het belang van waarden als tolerantie, sportiviteit en respect in de sport te onderstrepen en discriminatie in al haar aspecten tegen te gaan' (Persbericht Ministerie van VWS).

26 oktober 2003

Homofestival komt in 2005 naar Jeruzalem
JERUZALEM - De homobeweging Interpride heeft Jeruzalem uitgekozen als locatie voor het internationale homofestival World Parade in augustus 2005. Dat heeft de Jerusalem Post afgelopen zondag gemeld. De homo-parade, die eens in de vijf jaar plaatsvindt, trok in 2000 in Rome ruim een half miljoen deelnemers.
Begin deze maand viel in het Canadese Montreal het besluit om Jeruzalem te kiezen voor het volgende internationale homofestival. De kleine IsraŽlische homobeweging 'Jerusalem Open House' reageerde opgetogen, maar burgemeester
Uri Lupolianski van Jeruzalem toonde zich terughoudender. Een woordvoerder verklaarde tegenover de Jerusalem Post dat niet het gemeentebestuur, maar de politie goedkeuring zou moeten verlenen.
Hoewel in 2002 en in juni van dit jaar al kleinschalige homoparades in Jeruzalem hebben plaatsgevonden - ondanks fel verzet van orthodoxe joden -, bezorgt de komst van de World Parade het gemeentebestuur nu al hoofdpijn. Een internationaal megafestival dat homoseksualiteit wil bevorderen, ligt uiterst gevoelig in de heilige stad, dat een brandpunt is voor de drie grootste wereldreligies (jodendom, christendom en islam).
Vergeefs trachtte minister Ehud Olmert vorig jaar, toen hij nog burgemeester van Jeruzalem was, een homofestival naar Tel Aviv te verplaatsen. Hij weigerde de organisatoren een subsidie van ongeveer 10.000 euro te geven. Het IsraŽlische hooggerechtshof greep in en dwong het gemeentebestuur alsnog over de brug te komen.
De homo-organisaties in IsraŽl zijn van plan zowel het gemeentebestuur als het IsraŽlische ministerie van Toerisme om financiŽle steun voor de World Parade te vragen. De toeristenstroom naar IsraŽl is onder invloed van de aanhoudende Palestijnse opstand fors teruggelopen (Bron: Nederlands Dagblad).

24 oktober 2003

17de Lesbiennedag werd succes
1.200 vrouwen namen deel aan de 17de lesbiennedag in Gent. Er waren opvallend veel jongere vrouwen aanwezig. Volgens Ciska Imschoot van de organisatie LinC is er nood aan een dergelijke dag. Zij stelt vast dat op andere holebi-activiteiten het publiek voor zon 80 procent uit mannen bestaat. Veel lesbische meisjes en vrouwen zouden daarvoor terugschrikken. Zon lesbiennedag is dan een perfect recept om ze weer bij elkaar te brengen. De intolerantie ten aanzien van lesbische vrouwen is volgens haar ook afgenomen. Daardoor worden jonge lesbische meisjes steeds minder geconfronteerd met vijandigheid en afwijzing (Bron: GayBelgium.be).

Lesbische Vrouwen

Meeste Oost-Europese jongeren tegen homohuwelijk
Een peiling van de Europese Commissie toont aan dat Centraal- en Oost-Europese jongeren beduidend conservatiever zijn op ethisch vlak dan hun leeftijdsgenoten in de Europese Unie. De peiling in de toekomstige lidstaten en kandidaat-lidstaten werd in het voorjaar uitgevoerd bij 9.754 jongeren tussen 15 en 24 jaar. Amper 38% van de jongeren vindt dat een huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht door de beugel kan. Voor de EU ligt dat percentage op 59. Slechts 19% vindt dat holebi-koppels kinderen zouden mogen adopteren, tegen 40% in de EU. (Bron: GayBelgium.be)

21 oktober 2003


Studie: seksuele identiteit aangeboren
Seksuele identiteit is aangeboren en is vastgelegd in de genen. Dat weerlegt de theorie dat homo- en transseksualiteit een keuze zijn. Het verklaart ook waarom mensen soms voelen dat ze in 'een verkeerd lichaam' zijn geboren. Wetenschappers uit California hebben maandag de resultaten van hun studie gepresenteerd. 'Seksuele identiteit is in ieder persoon geworteld voor de geboorte en ontstaat uit een variatie in ons individueel genoom (het geheel van alle
genen)', aldus Eric Vilain, een Amerikaans hoogleraar genetica.
De wereld in cijfers
Indien men de wereld vergelijkt met een dorp van 100 inwoners, rekening houdend met alle bestaande volkeren, dan zou dit dorp bestaan uit:
* 57 Aziaten - 21 Europeanen - 14 Amerikanen (Noord en Zuid) - 8 Afrikanen
* 52 vrouwen - 48 mannen
* 70 niet-blanken - 30 blanken
* 70 niet-christenen - 30 christenen
* 89 hetero's - 11 homo's
* 6 personen zouden 59% van de totale wereldrijkdom bezitten
* 6 personen zouden de VS-nationaliteit hebben
* 80 zouden dakloos zijn
* 70 zouden analfabeet zijn
* 50 zouden afhankelijk zijn van iemand anders
* 1 zou sterven
* 2 zouden geboren worden
* 1 zou een PC hebben
* 1 zou een diploma hebben

(Bron: mailinglijst Feminisme)

Leiders van 3 godsdiensten pleiten voor tolerantie
Gematigd islamitische, joodse en christelijke leiders in Groot-BrittanniŽ hebben tegen alle verwachtingen in een gezamenlijk pleidooi gehouden voor meer verdraagzaamheid tegenover homo's.
Op Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar, wordt in een open brief een oproep gericht aan gelovigen van alle godsdiensten om zich te verenigen in de strijd tegen extremisme.
Het document, geschreven met de steun van de aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams, bekritiseert de aansporing tot religieuze haat door de fundamentalistische evangelische tak van de Anglicaanse kerk. Williams is voorheen al aangevallen door fanatiekelingen in de Church of Engeland voor zijn stelling dat gelijkgeslachtelijke relaties niet altijd als zondig moeten worden beschouwd. Sommigen vragen ook dat de benoeming van de homoseksuele Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire (VS) zou ongedaan gemaakt worden.
Wij bevestigen onze resolute steun voor de inspanningen van Dr. Willams en wij herbevestigen onze inspanningen voor het bestrijden van fundamentalisme, agressieve bekeringsijver en homofobie. Wij zullen onze beste krachten wijden aan het verdedigen van waarden als tolerantie, niet-uitsluiting en respect voor de verschillen die wij allen koesteren, stelt de brief. Voor zover bekend is het de eerste keer dat islamitische leiders zich uitgesproken hebben tegen homofobie. Mohammed Yusuf, hoofd van de Raad van Universitaire Imams en ťťn van de twee imams die het document ondertekenden, zegt: Alle vormen van fundamentalisme, of ze nu komen van fundamentalistische islamieten of fundamentalistische evangelisten, zijn weerzinwekkend en tegengesteld aan de waarden van de Britse multiculturele en pluralistische samenleving. Het is tijd voor de gematigde meerderheid van christenen, joden en moslims in dit land, om af te stappen van hun liberaal imago.
Onder de ondertekenaars waren onder meer ook nog zes liberale en progressieve rabbijnen, een bisschop van het Chaldese Orthodoxe Patriarchaat en iemand van de Lesbische en Homoseksuele Christelijke Beweging van Lesbiennes en Homoseksuelen (Bron: GayBelgium.be)14 oktober 2003
Flora van Stek
Stijlvolle, meditatieve foto's tref je aan op de website van Flora van Stek, www.floravanstek.nl
Tentoonstelling van 9 foto's op grote canvassen geprint, nog tot en met december 2003 te zien bij More House in Amsterdam (adres op de nieuwspagina van de website). Binnenkort een expositie van 12 kleurenfoto's bij de Affordable Art Fair in New York City (meer info op de nieuwspagina van de website).

Lesbian Music Club op Gran Canaria
Wij waren op Gran Canaria en vonden daar een Lesbian Music Club. De muziek was leuk, de wc schoon maar erg smal (er komen zeker geen dikkere vrouwen) de bar prachtig en een goede dansvloer. Enfin, ben je op Grand Canaria, bezoek dan de begane grond van het YUMBO Centre, het grootste holibi en beetje he centrum en ga ook zelf kijken bij FIRST LADY www.geocities.com/first_lady_gc
(tip verzorgd door Imelda en Erna)Roddelen met Lmag
www.siegessaeule.de/lmag/klatsch.html
Het nieuwe Duitse tijdschrift voor lesbische vrouwen houd de roddels in Lesbo-land voor je in de  gaten.

Vrouwen mogen nu ook Campo binnen
Willemstad - Bij bordeel Campo Alegre mogen sinds deze week ook vrouwen naar binnen. Het betreft een try out waarbij vrouwen elke dinsdag het vrolijke kamp kunnen bezoeken. De directie heeft haar toegangsbeleid verruimd omdat er veel vraag kwam van lesbische en biseksuele vrouwen. Volgens een medewerker zijn de reacties positief. Voor de eerste keer viel het aantal vrouwelijke bezoekers niet tegen. In december wordt door de directie bekeken hoe de proef verlopen is en wordt beslist of de toegang voor vrouwen officieel wordt. In het kader van het verruimd toegangsbeleid, sinds vorig jaar wordt hierover al gesproken, zijn er ook aanpassingen van het parkeerterrein. Er is een parkeerplaats waar vrouwelijke bezoekers veilig en onder toezicht van bewakers hun auto kunnen parkeren zonder het risico te lopen lastig te worden gevallen. Vrouwelijke bezoekers hebben niet alleen toegang tot de bar, maar kunnen net als mannen tegen betaling gebruik maken van de diensten van dames van lichte zeden die in Campo werken. De directie hoopt met het openstellen van de zaak voor dames in de toekomst een meer divers publiek aan te trekken. (Bron: Amigoe.com)Meer informatie over vrijen met een meisje/vrouw
Kijk op www.gayworld.be/holebi/meisjes/vrijen.php

     

Christina Aguilera houdt van experimenteren
Christina Aguilera kickt op seks, en dat mag de hele wereld weten. "Het is belangrijk voor mij om open te zijn en te zeggen dat seks mooi is, en fun", vertrouwde de zangeres de paparazzi van het Duitse Netzeitung toe.
"Ik vind het verschrikkelijk oneerlijk dat een meisje dat ervan houdt om met verschillende jongens te slapen, een slet wordt genoemd terwijl een jongen die met massas meisjes in bed duikt, een held is!"
La Aguilera bazuint ook uit dat ze alles wil uitproberen, en ze voegt eraan toe dat ze geiler wordt van vrouwen dan van mannen." "Vrouwen kunnen beter flirten en zijn gewoon aantrekkelijker. Als jongens sexy proberen te zijn, gedragen ze zich als een idioot", aldus de 22-jarige Christina.

   Agalev wil holebi-taboe bij moslims doorbreken
Jong-Agalev wil in wijken met veel moslims affiches hangen met twee kussende gesluierde vrouwen en met kussende islamitische mannen. Hij hoopt zo het taboe in de moslimgemeenschap over homofilie te doorbreken (Bron: GayBelgium.be)

5 oktober 2003

Lesbiennedag blinkt uit in diversiteit
Een dag waarop Anja Meulenbelt filosofeert over klassenverschillen en lesbisch zijn, ťn een lesbische motorparade tegelijkertijd de straten van Gent onveilig maakt? Het bestaat, in Gent.
Een dag waarop je kunt luisteren naar een dame die lesbische SM-party's organiseert, ťn jij je kunt laten verwennen in een filosofisch-lesbisch kapsalon? Voeg hier nog een discussie aan toe over de positie van 50+ lesbiennes in onze samenleving, naast een sessie pottenbakken, schermen of passionele dans, en je komt terecht bij de lesbiennedag.
LinC (Lesbisch in se) organiseert op 11 oktober de zeventiende Lesbiennedag in Gent in het intercultureel Centrum De Centrale, Kraankinderstraat 2 in Gent.


Honey

LaVita: vernieuwde website
De website van LaVita, bekend van het magazine LaVita (magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen) is geheel vernieuwd. Na het einde van het magazine in juni dit jaar is er de afgelopen maanden hard gewerkt om de website nieuw leven in te blazen. Op de website staan een groot aantal boekrecensies en informatie over films. Verder zijn het aantal links uitgebreid en kun je actuele nieuwszaken volgen. De website heeft een uitgebreide Uit-agenda met activiteiten voor vrouwen in heel Nederland. Onder ondernemers vind je informatie over ondernemers die zich verwant voelen met lesbische vrouwen. Verder kun je een artikel lezen over het leven van Vita Sackville-West. Afgelopen zomer zijn er in Engeland foto's gemaakt van haar wereldberoemde tuinen en op de website is een uitgebreide fotoreportage te zien. Binnenkort volgt er meer informatie over de uitgeefactiviteiten van LaVita.
www.la-vita.nl


Henk Beerten krijgt Bi-Award 2003
Henk Beerten ontving 27 september de Bi-Award 2003 uit handen van Jolanda Antes, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi). De overrompelde COC-voorzitter nam verheugd de prijs in ontvangst en werd verrast met een ovatie van de vele aanwezigen.4 oktober 2003

Coming Out Onderzoek 2003: 40 procent hojo's gediscrimeerd
Veertig procent van de homojongeren wordt gediscrimineerd vanwege de geaardheid: pesten, schoppen en schelden zijn aan de orde van de dag. Dat blijkt uit het Coming Out Onderzoek 2003 dat Expreszo en BNN afgelopen maand hielden. Zon 2500 jonge homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren uit Nederland en Vlaanderen beantwoordden twintig vragen over coming-out, relaties, discriminatie en rolmodellen.Vrouwenbalkankoor "Anko-Anka" zoekt enthousiaste stemmen
Muziek uit het hart van de Balkan
Krachtige zang uit voormalig JoegoslaviŽ, Bulgarije en GeorgiŽ
Repetitie: donderdag van 20.00 tot 22.00 uur in Villa Lila, In de Betouwstraat 9, Nijmegen
Vanaf donderdag 30 oktober
024-3732309
Zijn lesbiennes zijn dikker en groter?
Metro van 16-9-2003 haalt het gerenommeerde tijdschrift Women's Health Issues aan, dat een onderzoek noemt naar het verschil in lichaamsgewicht tussen lesbische en heteroseksuele vrouwen. Lesbiennes zijn zwaarder en lopen daardoor een grotere kans op hart- en vaatziekten (Bron: Vrouweninfo.nl)

3 oktober 2003
Contigo's eigen weblog
Contigo start met haar eigen weblog. Vanaf vandaag vind je op deze pagina nieuws, tips, foto's etc., kortom alles wat Contigo tegenkomt tijdens haar surftochten over het web en wat haar bezoeksters haar toesturen.
Dus heb je zelf tips die de moeite van het vermelden waard zijn, mail naar