Heb je een bericht voor Contigo's weblog, mail naar


Logo Contigo Contact

November 2003


25 november 2003


In Memoriam: Dola de Jong 1911-2003
Dola de Jong overleed deze week op 92-jarige leeftijd. Zij was onder andere bekend van 'En de akker is de wereld' en 'De Thuiswacht'. Dit laatste boek, uit 1954, beschrijft de liefde tusen twee vrouwen. Dit laatste boek is te koop bij Contigo, zie daarvoor de tweedehands boekenmarkt.

gezicht

Management Team presenteert 40 succesvolle jonge vrouwen
De zakenwereld wordt weliswaar nog altijd bestuurd door mannen, het aantal vrouwen op topposities overstijgt nog nauwelijks de 5%, toch zijn er voldoende jonge vrouwen die aan de poorten rammelen. Het tijdschrift Management Team stelde een lijst samen van veertig succesvolle jonge vrouwen die binnen afzienbare tijd tot de hoogste regionen van het bedrijfsleven denken door te dringen. Deze vrouwen tonen een aantal gelijkende kenmerken. Zij hebben vrijwel allemaal een universitaire opleiding afgerond (vaak rechten of bedrijfskunde), wisten in veel gevallen een management traineeship te bemachtigen en kwamen op jonge leeftijd bij een multinational terecht waar veel doorgroeimogelijkheden waren. En andere oorzaak voor hun succes was hard werken - werkweken van 60 a 70 uur zijn eerder regel dan uitzondering.Een aantal opvallende namen in de ranglijst zijn Melanie Schultz van Haegen, Karien van Gennip en Medy van der Laan (alle actief als staatssecretaris in het kabinet Balkenende II), Conny Braams (business unit director Unilever), Dinette Bekhuis (algemeen directeur Unique), Merel Engelbert van Bevervoorden-van Vroonhoven (directeur Nationale Nederlanden) en Jeanine van der Vlist (directeur Dell Nederland) (Bron : Management Team).Nieuw datingprogramma over de grote plas
De nieuwste koppelshow op televisie komt uit Canada en heet Fairy tale. Het heeft hetzelfde concept als dat andere bekende programma Blind Date, maar verschilt door de keuze van kandidaten.
In Amsterdam was jaren geleden de legendarische Gay Dating Show te zien, zie voor meer info bijvoorbeeld:
www.spaink.net/groene/hellun.htm
l(Bron: GayBelgium.be)Van eenzaamheid en liefde: Marguerite Yourcenar
,,Ik geloof dat het iets geweldig goeds is als men vroeg went aan de eenzaamheid. Dat leert een mens, in zekere mate tenminste, om het zonder de anderen te kunnen stellen. Het leert een mens ook om meer van anderen te houden'', zegt Marguerite Yourcenar over haar solitaire jeugd waarin ze grotendeels door haar vader werd 'begeleid'. (...) ,,Maar misschien moet je de eenzaamheid ook liefhebben om te bereiken dat je niet alleen bent. Omdat ze in de lente 'hun boom' terugvinden die de eenzaamheid van de winter heeft doorstaan, zoals je dat misschien ten onrechte zou kunnen noemen, daarom komen de vogels in de lente ernaar terug.'' Op wandelafstand van de Bozar, is de tentoonstelling rond Marguerite Yourcenar in de Koninklijke Bibliotheek van België aan de Kunstberg mooi meegenomen. Daar wordt het leven van Yourcenar, geboren in een huis aan de Louisalaan te Brussel, in sepia foto's en massa's brieven opnieuw
samengesteld. Ook de speciale relatie die ze met haar vader had, de weinig traditionele man die zijn dochter in zijn leven toeliet, zijn literatuur met haar deelde en veel met haar reisde. Van deze non-conformist hem is het adagium: 'Je zit nergens zo goed als ergens anders.'

Reizen en lezen waren een belangrijk deel van hun leven. Marguerite Yourcenar schreef ook vanuit dat soort bestaan; ze volgde haar interesses en bracht verslag uit van haar nieuwsgierige zoektocht naar feiten en waarden die ze in haar literatuur herbergt en behoedt. Wijsheid van denkers uit westerse en oosterse traditie maar ook van tegendraadse mensen die onopvallend misschien, leven tegen de heersende opinie in. 'Denken zoals iedereen is nooit een aanbeveling, het is niet altijd een excuus. In elke tijd zijn er mensen die niet denken zoals iedereen, dat wil zeggen die niet denken zoals diegenen die niet denken', vertrouwde ze Matthieu Galey toe die gesprekken met haar voerde en ze optekende in het boekje 'Met open ogen'. De titel slaat op de manier van leven van de auteur: met open ogen voor grootse dingen en betekenisvolle details. Ze schreef niet confidentieel over zichzelf, niettemin zijn haar eigen rijke gedachten overal in haar werk terug te vinden, een reden om het te (her)lezen. Hoewel ze geen literatuur om de literatuur bedreef, werd ze in 1981 als eerste vrouw tot de Académie Française, de bewaker van de Franse taal, toegelaten. De gratis tentoonstelling over Marguerite Yourcenar in de kelderverdieping van de Koninklijke Bibliotheek loopt nog tot 20 december 2003 (Bron: nieuwsbrief 6Minutes). Meer informatie op http://kbr.be


20 november 2003Prijs voor een moeder voor vrede
De tweejaarlijkse prijs van de Medical Women's Association Belgium ging dit jaar niet naar een verdienstelijk vrouwelijke arts, wel naar journaliste Jennie Vanlerberghe. Zij is als lid van Moeders voor Vrede betrokken bij het project 'Een Vrouwenhuis in Istalif', Afghanistan. Vanlerberghe trok de Vrouwenraad over de streep om het project te ondersteunen met de campagne 'Ontsluier haar Leven'.
De Taliban hielden zwaar huis in Istalif en pakten er de vrouwen hard aan. Het Vrouwenhuis is bedoeld om vrouwen weer vertrouwen te geven in zichzelf en het leven, het is een plaats om elkaar te ontmoeten en cursussen te volgen. Sinds de opening lopen er alfabetiseringsklassen en een gynaecologe houdt er regelmatig consultatie waar telkens een tachtigtal vrouwen op af komen. Medische bijstand die aan een grote nood beantwoordt en mede door Jennie Vanlerberghe werd mogelijk gemaakt, waarmee de cirkel tussen de journaliste en de vrouwelijke Medische organisatie gesloten is. Jennie Vanlerberghe schreef ook het boek 'Een mens op de vlucht' waarin ze schrijnende verhalen van asielzoekers optekende, telkens aangevuld met een duiding van de politieke situatie in het land van herkomst (Bron: Nieuwsbrief 6Minutes Woman Matters, november 2003).

married

139 homohuwelijken  juni en september in België
Van begin juni tot eind september zijn in de zes grootste steden van België 139 huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht afgesloten. Dat komt neer op 4,7 procent van het aantal huwelijken in diezelfde periode.
De Holebifederatie weet dat een twintigtal personen een verzoekschrift aan het Arbitragehof heeft gericht om de wet die het huwelijk openstelt voor personen van hetzelfde geslacht, te vernietigen. Mocht het Arbitragehof hieraan gehoor geven, dan betekent dit ongetwijfeld een enorme stap terug in de strijd voor de gelijke behandeling van holebis en heteros.

Homohuwelijken (van 1 juni 2003 tot en met 30 september 2003):
* Antwerpen: 64
* Gent: 32
* Luik: 15
* Brugge: 15
* Brussel: 11
* Charleroi: 2

(Bron: GayBelgium.be)
Onrust over homofobie in Duitse hoofdstad
In Berlijn wordt een groot percentage van het geweld tegen homos gepleegd door islamieten. Dat schrijft 'Die Tageszeitung'. Volgens de Berlijnse krant is het "politiek niet correct" om erover te spreken.
Hakan Tas is lid van de vereniging "Gays and Lesbians aus der Türkei" (Gladt). Hij waarschuwt voor een té zwart-wit beeld. Volgens Hakan worden homo's evengoed lastiggevallen in wijken waar autochtone Duitsers wonen. Hakan ondervindt dat hij in die buurten vooral wordt gediscrimineerd omdat hij van buitenlandse afkomst is. De Turkse Duitser heeft ook niet te veel vertrouwen in de statistieken van de 'hotline', "want met statistieken kan je alles bewijzen".
Koray Ali Günay geeft het homoblad Lubunya uit en is van Turkse origine. Hij beweert dat veel homo's die geweld meemaken niet altijd in staat zijn om precies uit te maken of de daders Arabieren, Turken of mensen uit de Balkan waren. Volgens hem zijn veel jonge daders zelf ook slachtoffers omdat ze als buitenlanders geen werk vinden en geen toekomstperspectieven hebben. Zulke jongeren zoeken dan ook soms iemand op wie ze hun frustraties kunnen afreageren. Beide Turkse Duitsers verwijzen naar de uitspraken van de vermoorde Nederlandse politicus Pim Fortuyn, die de integratie van allochtonen voor mislukt verklaarde: "Ik heb niets tegen Arabieren, ik deel zelfs met hen de lakens", zei Fortuyn ooit (Bron: GayBelgium.be; uit: Het Roze Huis).

17 november 2003

Eerste holebi kortfilm
Wie op zoek is naar een Vlaamse holebi kortfilm moet nog even geduld hebben tot begin 2004, want dan komen er twee nieuwe Vlaamse holebi-getinte kortfilms : 'Happy Together' en 'Fast Forward'. Ze worden geproduceerd door 'Laica Films'. De lengte van de films is 5 minuten. Meer info kan je vinden op http://www.laikafilms.be

Van hetero naar homo&?
Klassiek getrouwd geweest (man-vrouw) en daarna een homosexuele/lesbische relatie. Dat is het thema van de talkshow die de WHAM (Werkgroep Homosexualiteit AMersfoort) op vrijdagavond 28 november a.s. organiseert. Vanaf 19.30 uur is iedereen van harte welkom en de talkshow begint om 20.00 uur. De thematische talkshow duurt tot ongeveer 22.15 uur en daarna is er gelegenheid om met een drankje in de hand nog na te kletsen aan de bar.
Als gastvrouw en gastheer zullen Wilma Huyskes en Steven Pieters optreden en zij zullen op geheel eigen en humoristische wijze de avond inhoud geven.
Iedereen is op vrijdagavond 28 november a.s. van harte welkom!


12 november 2003Lesbian Pride: Een Europees Lesbisch Cultuurfestival in 2005?!
Uitnodiging voor een eerste brainstorm
Het COC-Amsterdam heeft samen met Marian Bakker en Inga Mielitz het initiatief genomen om te onderzoeken of er in 2005 in Amsterdam een meerdaags Europees festival georganiseerd kan worden voor individuele lesbische, bi, transgender en transseksuele meiden en vrouwen, en hun organisaties en activistes uit Oost en West Europa.


Waarom?
Lesbische, bi, transgender en transseksuele meiden en vrouwen ontmoeten elkaar vaak rondom (culturele) activiteiten, niet zozeer via het kroegleven. Desondanks zijn er maar mondjesmaat activiteiten, terwijl er in onze gelederen genoeg (potentieel) talent aanwezig is.
Een Europees cultuurfestival biedt de mogelijkheid om beginnende en ervaren kunstenaressen in de breedste zin van het woord zichtbaar te maken, van haar werk te genieten, hen met elkaar en anderen in contact te brengen, eigen talenten te ontdekken of verder te ontwikkelen en vooral ook netwerken op te bouwen: binnen Nederland, met onze buren en tussen Oost en West. Zo leveren wij een bijdrage aan Amsterdam als Lesbian Capitol of Europe.
En natuurlijk is het gewoon ook leuk.


Wat ?
Wij denken aan toneel en cabaret, muziekoptredens, foto-en kunsttentoonstellingen, literatuur, film, dans etc etc. Wij denken, naast de culturele po(o)t daarbij ook aan themas voor jonge meiden, oude(re) vrouwen en contact tussen de generaties, spiritualiteit, seksualiteit en de combinatie van die twee, stijldansen, swingen,...
Aan al deze activiteiten kunnen workshops gekoppeld worden om met elkaar in contact te komen om te discussiëren of heel praktisch: musiceren, beeldhouwen, mediteren, speel-feest, oecumenische viering,... alles waarvoor enthousiaste vrouwen gevonden kunnen worden om het te realiseren.Wanneer ?
In 2005, bijvoorbeeld voorafgaand aan de Amsterdam Pride (begin augustus), met een groot buitenfeest op het homomonument en een pottenboot bij de Canal Parade.

Hoe realiseren wij dat ?
Wij willen allereerst met zoveel mogelijk vrouwen erover brainstormen hoe zon Lesbian Pride eruit zou kunnen zien, zowel met vertegenwoordigsters van lesbische, bi en transgender organisaties als ook met individuele meiden en vrouwen die warm lopen voor het plan. Wij willen zoveel mogelijk ideeën op tafel hebben, kijken wie welke connecties heeft (binnen Nederland en in Europa) en wie mogelijk op haar eigen terrein een activiteit wil gaan organiseren. Daartoe organiseren wij een tweetal avonden onder de titel

Data: Woensdag 26 november en dinsdag, 2 december om 20.00 uur
COC Amsterdam, Rozenstraat 14

Wij hebben zo breed mogelijk uitgenodigd. Natuurlijk zullen wij lang niet aan iedereen gedacht hebben, daarom ons verzoek aan jullie: Zegt het voort, nodig zelf nog vrouwen van organisaties uit die jullie kennen en individuele vrouwen uit de cultuurwereld en/of vrouwen met organisatorisch talent.

Laat je ons even weten of je komt, en op welke avond?
Kun je niet komen maar ben je wel geïnteresseerd om verder mee te denken, laat het ons ook weten!
Tel: 020 626 30 87 (COC Amsterdam) E-mail:


Verandering van naam: Gaylounge de WHAM
Reguliere tijden op woensdagavond van 21.00 tot 24.00 gelden nog steeds. Van 20.00 tot 21.00 inloopspsreekuur.
Zaterdagavond van 22.00 tot 02.00 Happy WHAM Night en iedere 2de zaterdag van de maand; 'Saterday WHAM Night', met dj Meerjam.
En de zondagavond zijn we nu geopend i.p.v de zondagmiddag, van 19.00 tot 23.00, maar er zijn geen hapjes meer :)
Ook iedere eerste vrijdag van de maand: Jongerenavond vanaf 21.00.
Vrijdag 21 november Vrouwenavond! Van 22.00 tot 02.00 uur.
Vrijdag 28 november ; Thematische Talkshow, 'Getrouwd geweest en homoseksueel, belooft een hele leuke avond te worden vanaf 20.00 uur.
Gay lounge WHAM, Hendrik van Viandenstraat 13 a/b, 3817 AA Amersfoort. 033-461 26 54.
home.wanadoo.nl/wham
Oudere holebi's voelen zich uitgesloten
Oudere homoseksuele mannen, lesbiennes en biseksuelen voelen zich vaak uitgesloten door de maatschappij. Het is zo erg dat ze zich zelfs in de eigen homoseksuele gemeenschap niet meer thuis voelen.
Hoewel een groot aantal senioren zich door de gemeenschap verlaten voelt, voelen holebi-senioren dat nog sterker. Dat zou blijken uit een nieuwe studie van de universiteit van Nottingham Trent.
Omdat de homowereld vooral focust op jongere mensen, voelen oudere homo- en biseksuelen zich dikwijls geïsoleerd en vervreemd. Gevolg van de vervreemding is dat holebi-senioren zich terugtrekken uit de hulpverenigingen en de clubs die voordien tot hun levensstijl behoorden, zegt het rapport (Bron: GayBelgium.be).


6 november 2003

Oproep
Omdat ik in de (3) jaren dat ik nu chat heel veel onbegrip ben tegengekomen van vrouwen ten opzichte van bisexualiteit, SM, mannelijke vrouwen, gelovige vrouwen enz. enz. enz. ben ik op zoek naar vrouwen die mij hun negatieve ervaringen met/in 'het lesbische wereldje' willen mailen/vertellen. Kan uiteraard anoniem. De bedoeling is dit verschijnsel in beeld te brengen en in boekvorm te laten verschijnen. Ik zoek ook nog iemand die hier leuke, cartoonachtige tekeningen bij kan maken.
Je reactie graag naar
Mary Kouwenhoven
Late coming-out´s en allochtone vrouwen
Nieuw `homopact´ gewenst
Bezuiniging VWS bedreigt voortbestaan laagdrempelige homotelefoon
Waren het de laatste jaren opvallend veel pubers die over hun homoseksualiteit belden, het afgelopen jaar zijn het vooral jonge mannen van rond de dertig die met hun coming-out bezig zijn. Allochtone meisjes en vrouwen - voor zover ze zich als zodanig bekend maken is een andere groep die regelmatig contact zoekt met Gay & Lesbian Switchboard, de homo informatie en advies telefoon.
Problemen binnen de familie, op het werk en in het bijzonder binnen het onderwijs en de sport, zijn terugkerende thema´s bij een groot aantal bellers. De integratie van homoseksuelen verloopt buiten de grote steden moeizaam. In de landelijke gebieden is het isolement groot en lijkt er van integratie nauwelijks sprake te zijn.
Een en ander blijft uit de analyse van de belcijfers 2002-2003. Ondanks de schijnbare verbetering in de maatschappelijke en sociale positie van homoseksuelen in Nederland, blijft het gevoel van `er niet bij horen´ overheersen. Ook weet men niet waar men met problemen en/of gevoelens terecht kan. Met bestaande instellingen kan men zich moeilijk identificeren. Switchboard steunt de gedachte aan een nieuw `homopact´ van samenwerkende organisaties, aansluitend bij de tijdgeest, met een aansprekend profiel en een duidelijk en op elkaar afgestemd aanbod.
Homo-informatie op Internet vinden veel bellers te commercieel en te seksgericht (porno). Er is behoefte aan een homo-community waar men zich mee kan identificeren. Gesprekken daarover zijn gaande tussen het COC, de Schorer Stichting, het Homodok en Gay & Lesbian Switchboard.


In de afgelopen 17 jaar hebben meer dan 200.000 mensen contact gezocht met Switchboard. De laatste jaren is er een verschuiving opgetreden van telefonische vragen naar zoeken/vragen via Internet. De website van Switchboard bevat inmiddels veel informatie over de homosociale kaart van Nederland. Ook de dagelijkse Switchboard-agenda op Nos Teletekst pagina 412 geeft antwoord op vragen waar in het verleden veel over werd gebeld. Gay & Lesbian Switchboard staat gemiddeld 6000 bellers per jaar te woord. Rond de 1000 vragen worden via Internet behandeld.
De vrijwilligersorganisatie wordt niet gesubsidieerd. Particuliere sponsors, instellingen en bedrijven maken het werk van Switchboard mogelijk. De subsidie van VWS als bijdrage in de kosten van de leiding (34.000) wordt per 1 januari gestopt. De tijd die rest om alternatieven te zoeken is te kort. Als dat probleem niet wordt opgelost, zal Gay & Lesbian Switchboard genoodzaakt zijn de stekker er uit te trekken. Daarmee verdwijnt voor duizenden homoseksuelen en instellingen en intermediairen (pers) ook de mogelijkheid om het grootste en meest actuele homodatabestand van Nederland te raadplegen.

Sydney niet homovriendelijk
Overal ter wereld doen steden pogingen om tot hoofdstad voor homo's te worden uitgeroepen. Naast San Francisco, werden Amsterdam (en misschien Antwerpen) en Sydney beschouwd als de homovriendelijkste steden ter wereld.
Een recent rapport van de overheid van Sydney laat weinig heel van dat imago van die stad.
Het rapport, samengesteld door het parket en adviseurs van Urbis Keys Young, geeft een gedetailleerde lijst van ongebreideld geweld, discriminatie en misbruik van de holebi-gemeenschap van de stad.
Meer dan de helft van de 600 ondervraagde homos en lesbiennes werden slachtoffer van homofoob geweld, misbruik of pesterijen. Zelfs 85 procent verklaarde al eens het slachtoffer te zijn geweest van misbruik of geweld.
Verbaal geweld kwam het meeste voor: bijna de helft was er afgelopen jaar slachtoffer van. Ongeveer een kwart werd bespuwd, werden dan achtervolgd of kregen daarna te maken met aanvallende gebaren. 10 Procent werd bedreigd met aanvallen of werden effectief aangevallen. Zeven op tien van de ondervraagden voelden zich kwetsbaar voor geweld. De jongsten onder hen, tussen de 16 en 19 jaar oud, zijn het meest op hun hoede.
Het rapport toont ook aan dat homoseksuelen van Aziatische oorsprong, uit het Midden-Oosten en inheemsen, dubbel gevaar lopen. Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen die uit het Midden-Oosten stammen zeggen dat de hevigste anti-homogevoelens vanuit hun eigen gemeenschap en familie kwamen (Bron: GayBelgium.be)

Interview met BB-Bianca Hagenbeek over duiken
Lees het op: www.diveandtravel.nl/asp/viewInterview.asp?intInterviewId=73 november 2003

Stichting Going Right !?
Stichting Going Right !? is een geheel nieuwe organisatie in Zuid-Limburg. Stichting Going Right !? wil als stichting een nieuw en eigentijds netwerk creëren om het contact tussen met name (maar niet uitsluitend) jongere homo's en lesbo's te verbeteren, openheid te creëren en integratie te bevorderen.
Hiertoe worden diverse activiteiten georganiseerd op basis van de medewerking van uitsluitend vrijwilligers.
Ook voor lesbos zal Stichting Going Right !? binnenkort activiteiten gaan organiseren, zoals een speciale Ladies MIX en een VrouwenCafé. Voor meer informatie zie www.going-right.nl
Homohaters naar de Veluwe
''Allochtonen die homo's niet accepteren, moeten maar naar de Veluwe verhuizen.'' Expreszo, het tijdschrift voor homoseksuele jongeren, vierde dit weekend zijn vijftienjarig bestaan. Voordat er gefeest kon worden, hield de redactie in Akhnathon een forumdiscussie met prikkelende stellingen en uitspraken. ''De Veluwe is niet ver genoeg, voor mensen die zo denken is in Nederland gewoon geen plek.''
Nu docenten op scholen melden dat zij in de klas niet meer voor hun geaardheid durven uit te komen, is de discussie over emancipatie en acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen weer uiterst actueel. Expreszo, een blad dat in Nederland en België in een oplage van circa zevenduizend stuks zes maal per jaar wordt verspreid, had voor de zaterdagmiddag dan ook flink wat jongeren naar Aknathon weten te trekken.
Want wat doe je met allochtonen die de verworvenheden van homoseksuelen aantasten? Moet je hun houding accepteren of ga je er tegenin? De meningen van het twintig koppen tellend forum waren sterk verdeeld. Jelte Sondij, stand- up comedian en student in Amsterdam, weet het wel: hij vindt dat voor dat soort mensen in Nederland geen plek is.
Voormalig scheidsrechter John Blankenstein weet het beter gemaakt: ''Allochtonen die homo's haten, verhuizen we niet naar de Veluwe, maar naar de Halve Maansteeg of de Reguliersdwarsstraat, dan kunnen ze wennen.'' Misschien kun je er beter een cursusje tegenaan gooien, denkt Adjiedj Baks. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in bevolkings- en organisatievraagstukken: ''Islamieten weten niet dat islamitische keizers er mannenharems op nahielden. Men kent de eigen geschiedenis, de eigen cultuur niet. Dat moet je uitleggen. En wie het niet accepteert, moet je wegsturen.''
Maar dat is hypocriet, vindt D66-Kamerlid Lousewies van der Laan. Zij hamert op mensenrechten, maar benadrukt dat 'de meest seksistische, heteroseksuele mannen gewoon in de Tweede Kamer zitten'. ''Waarom moeten onze fundamentalisten homo's accepteren en anderen niet?'' Wegsturen helpt bovendien niets, ze moeten in Marokko ook leren dat homo's gelijke rechten hebben,'' vindt Carim Bouzian, voorzitter van de Belgische partij Jong Agalev.
De oplossing ligt in confronteren en leren accepteren, zegt voorzitter Henk Beerten van het COC Nederland. Erik Schoonhoven, student en vrijwilliger bij een stichting voor seropositieve jongeren: ''Wij vallen hen niet lastig; als
zij ons niet lastigvallen, is er niets aan de hand.'' Ook Tijs Broeke van het PvdA-netwerk homo-emancipatie ziet het allemaal niet zo zwart-wit: ''Er zijn niet alleen problemen met allochtonen, maar ook met de SGP.''
Sondij en Baks schudden het hoofd, met die analyse hou je geen potenrammers tegen, vinden zij. ''Daar heb je de linkse kerk weer,'' verzucht Baks. ''Altijd vergoeilijken, altijd wegmasseren. Mensen die geweld gebruiken, hebben vast een moeilijke jeugd gehad&''(Bron: Het Parool)


1 november 2003

Nieuw: 45+ vrouwengroep!
Afgelopen mei is bij Sunday Times (30+ groep, laatste zondag van de maand) het idee ontstaan om een 45+ groep te beginnen. Er zijn geen activiteiten in het COC Leiden voor deze leeftijdscategorie.
Wat is de bedoeling van deze groep?
Het idee is om, voorafgaand aan elke Sunday Times, een activiteit te organiseren, bijvoorbeeld: wandelen, bowlen, lunchen, film, kaarten, darten, fietsen. Deze activiteit zal ongeveer twee uur in beslag nemen en vindt plaats in, of start vanuit Leiden.
Bovendien zal er elke Sunday Times tussen 17.00 en 18.00 uur een gastvrouw aanwezig zijn om nieuwe bezoeksters op te vangen. De groep bestaat momenteel uit acht vrouwen. Wie vragen heeft omtrent de 45+ groep of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met Marian (071) 5764359.
Lantaarnprijs voor Nijmegen als meest homovriendelijke gemeente
Op 30 oktober werd de Lantaarnprijs uitgereikt aan Nijmegen als meest homovriendelijke gemeente in Nederland. Nijmegen kwam naar voren als "winnaar" uit een onderzoek onder gemeenten in Nederland. Dit onderzoek, naar de mogelijkheden tot homospecifiek gemeentelijk beleid, werd uitgevoerd door het Kenniscentrum Lesbisch en Homo-emancipatiebeleid. Aan alle gemeenten in Nederland werd een enquêteformulier gestuurd. Uit het onderzoek blijkt dat circa 45 gemeenten iets aan homobeleid doen.
Het rapport is te bestellen bij het secretariaat Kenniscentrum Lesbisch en Homo- emancipatiebeleid, tel. 020 - 57 39 444, e-mail:

Manager met vrouwelijke eigenschappen beter dan macho man
De manager die over feminiene eigenschappen beschikt, is een betere manager dan de ouderwetse macho. Het zich kunnen verplaatsen in de ander, emoties tonen en gevoel laten spreken, worden tegenwoordig als goede karaktertrekken gezien. De man moet zijn vrouwelijke kant kunnen tonen. De manager die de koers van het bedrijf zonder overleg uitzet, is niet meer van deze tijd. Overleg en persoonlijk contact is nodig. De manager moet kunnen luisteren naar de klant en het publiek en hen of haar kunnen aanvoelen. Daarbij moet hij in balans zijn als mens en zowel hard als soft kunnen zijn. De omslag naar de feminiene stijl is niet zozeer een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar eerder het gevolg van het falen van de masculiene aanpak. Het mislukken van veel fusies en overnames is vooral te wijten aan het grote ego van de kopende partij. Als een fusie wel lukt, komt dit vaak door de aandacht voor de softe kant van de zaak. Ook in bedrijfstakken waar de masculiene stijl de norm is, zoals in de industrie, is langzamerhand de
opmars van de feminiene manager zichtbaar. Een feminien manager luistert, laat intuitie meespelen en doet dingen op gevoel. De masculien manager dirigeert, werkt met logica, is afstandelijk en let op cijfers en niet op mensen (Bron: Management Team, 30/10/2003).

2vrouwen29

Minicursus hedendaagse vrouwenstudies en hedendaags feminisme
Kom in November naar het Studium Generale vrouwenstudies in het Academiegebouw van de Utrechtse universiteit!
Op woensdagavond 5, 19 en 26 november zijn er geheel gratis toegankelijke interessante lezingen, door de Next Gender-ation wetenschappers in vrouwenstudies, jonge vrouwen van eind twintig, begin dertig vertellen over hun onderzoeksprojecten.
Het proramma en de literatuur voor deze lezingen kunt u vinden op http://www.sg.uu.nl/vrouwenstudies.html

Academiegebouw, Domplein 29, senaatszaal, aanvang 20.00 uur.
Deze avonden vinden plaats in het kader van de viering van 15 jaar vrouwenstudies aan de Utrechtse universiteit.