Weblog Contigo Contact

Heb je een bericht voor Contigo's weblog, mail naar

logo.gif (2317 bytes)

Weblog Juni 2004

30 juni 2004Homo wordt als doelgroep ontdekt
De markt voor homoseksuelen is 'booming business', maar in Nederland lijken bedrijven nog weinig geinteresseerd in de gay-markt. 'En dat is niet zo slim', aldus Henk Krol, hoofdredacteur van de GayKrant. 'De reismarkt alleen al is jaarlijks goed voor zo'n twee miljard dollar. Homoseksuelen zijn natuurlijk vooral interessant, omdat stellen doorgaans twee volledige inkomens en geen kinderen hebben (dinky's). Bovendien gaan ze graag op reis', aldus Krol. In ItaliŽ maakte een vestiging van KLM bekend de homoseksuele reiziger aan te willen spreken. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in november 2003 de reistak Gay Travels in het leven geroepen en is betrokken bij GayGermany, de Duitse homomanifestatie.Het Amsterdamse congrescentrum RAI organiseert in samenwerking met de GayKrant de Rainbow Fair. Het is de eerste keer dat een dergelijke beurs in ons land wordt georganiseerd. Woordvoerster Sherry Rafiq gokt op een groot evenement. 'In de stad zal het feest zijn. In de RAI zijn drie hallen gereserveerd voor bedrijven en een congres. De doelgroep wordt nu eindelijk ontdekt.' Uit onderzoek van Out Now Consulting blijkt dat 760.000 Nederlanders homoseksueel zijn. Deze groep heeft ongeveer 19 miljard euro te besteden (Bron: MKBnet.nl).Dronkaards, pedofielen en homo's ťťn pot nat
Dat was tenminste de bedoeling in Rusland. Er was immers een wetsvoorstel ingediend waardoor holebi's, alcoholisten en pedofielen geen zitting zouden kunnen hebben in het Russische Parlement, de Duma. Als het voorstel zou worden goedgekeurd dan zouden nieuw gekozen afgevaardigden speciale fysische en psychologische testen moeten ondergaan. Volgens de Moscow Times stond letterlijk in het wetsvoorstel: "Chronische ziekten en latent aanwezige ziekten hebben ongetwijfeld een invloed op het vermogen tot communiceren en op het naleven van redelijke gedragsnormen. Zij verhinderen de vertegenwoordigers keuzes te maken voor hun electoraat." Er kwam hevige kritiek op het voorstel. De Duma besloot om het niet in overweging te nemen. In 2003 werd ook al een poging ondernomen om holebi's uit het parlement te weren. Ook toen werd het voorstel afgeschoten. In april van dit jaar werd een ander anti-homowetsvoorstel, waardoor homoseksueel gedrag tussen mannen strafbaar zou worden, afgeschoten met 58 stemmen tegen en 34 voor (Bron: GayBelgium.be).

26 juni 2004Hindoes in opstand tegen lesbische film
Radicale hindoes hebben in diverse Indiase steden vernielingen aangericht in bioscopen waar een 'Bollywood-film' over een lesbisch koppel draait. Ze eisen dat de regering de film censureert of verbiedt.
De Indiase politie is ingezet om de bioscopen die de film vertonen te beschermen. Volgens Mukhtar Abbas Naqvi, ondervoorzitter van de hindoenationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP), bevat de film
'Girlfriend' scŤnes die indruisen tegen de Indiase cultuur en wil zijn partij dat de regering die passages uit de film wegknipt. De regisseur van de film, Kaaren Razdan, vindt de kritiek onterecht omdat de Indiase raad voor censuur de film heeft goedgekeurd. De demonstranten kondigden nog meer acties aan. In 1998 slaagden demonstranten er wel in om een andere lesbische film 'Fire' te stoppen.
Bovendien wordt de film ook door homo's en lesbiennes onder vuur genomen wegens de psychotische karakterisering van het hoofdpersonage. Volgens een recensent bewijst de film lesbiennes helemaal geen dienst door hen af te schilderen als mannenhatende psychopaten.
De controverse heeft er wel voor gezorgd dat de film nu razend populair is en dat de mensen zich voor de bioscopen verdringen om een kaartje te bemachtigen (Bron: GayBelgium.be; uit: De Standaard.be).Twee nieuwe vrouwenuitgeverijen
Nu de kleine uitgeverij het moeilijk heeft en vrouwenuitgeverijen ermee ophouden, starten twee organisaties los van elkaar met de uitgave van literatuur over de vrouwenliefde. LaVita Publishing promoot Nederlands literair talent. Uitgeverij FemFusion gooit de vertaling van de bestseller Curious Wine op de markt.

Is er dan gebrek? Puilt de boekhandel niet uit van bestsellers over de damesliefde van Sarah Waters en Jeannette Winterson? Natuurlijk doen enkele schrijfsters het zeer goed, zegt Hilda Abbing van LaVita Publishing, maar jaarlijks komen er in Nederland zo'n 40.000 boeken uit waarvan er maar een tiental met een lesbisch thema. Dat is in mijn ogen bitter weinig. In Amerika, Engeland, of Duitsland is dat aanbod vele malen groter.


Uitgevers wagen zich maar zelden aan nog onbekende auteurs. Abbing hoopt dat haar uitgeverij nieuw lesbisch schrijftalent kan doen bovendrijven. Bij LaVita Publishing verscheen de verhalenbundel In de holte van haar arm, het debuut van docente en journaliste AdriŽnne Nijssen. GeÔnspireerd door allerlei ontmoetingen schrijft zij over ontroerende, stimulerende of aangrijpende gebeurtenissen uit de levens van veelal lesbische vrouwen. Het zou mooi zijn om ook bekende namen uit te geven, maar zij staan meestal al onder contract bij een andere uitgever. De uitbereiding van het fonds zal dus van nieuw talent moeten komen.
Het netwerk FemFusion ondervond dat zelfs internationale bestsellers niet de weg vinden naar de Nederlandse markt. De klassieke lesbo boeken verdwijnen uit de rekken, zuchten de femmes. 'Zelfs Ruby Fruit Jungle, sinds jaren het boek dat iedere lesbo bij haar coming out gelezen moet hebben, is nauwelijks nog verkrijgbaar.' Curious Wine van Katherine V. Forrest, geestelijke moeder van de lesbische detective Kate Delafield, prijkt bovenaan elk lijstje van klassiekers, maar nog geen enkele Nederlandse uitgever zag brood in een vertaling wegens te lesbo specifiek. Behoud van cultuurhistorie is ook voor lesbiennes van belang en dus bracht FemFusion de vertaling in eigen beheer uit.
Was het al die moeite waard? In Typisch wijntje spendeer je een week met een groepje vrouwen in een skihut in de adembenemende omgeving van Lake Tahoe. Diana en Lane krijgen de onpraktische, maar romantische zolderkamer toegewezen. Diana raakt geÔntrigeerd door de mysterieuze Lane en ontdekt gevoelens die ze nooit had voor een andere vrouw. Het verhaal speelt in een tijd waarin muziek nog op vinyl zat. Het boek heet erotisch te zijn. Er wordt inderdaad 'met tedere verwondering' gestreeld en zoenen plegen monden 'tot zoete versmelting' te brengen, maar deze aanpak staat toch ver van de rechttoe rechtaan erotiek van Sarah Waters Fluwelen begeerte. Voor heel wat lezers zal het verhaal best gedateerd zijn, maar romantische zielen hebben hier een ontspannend vakantieboek aan (Bron: Divazine.be).


Derde Gay Pride in KroatiŽ
Een 200-tal holebi's stapten zaterdag door de straten van Zagreb tijdens de derde Gay Pride Parade die in KroatiŽ plaatsvond. Ze eisten het recht om te mogen trouwen en kinderen te hebben. De holebi's protesteerden ook tegen de katholieke kerk. Tijdens de optocht was er kritiek op de kerk vanwege de houdingt tegen homoseksualiteit en omdat de kerk de problemen van de holebi's niet begrijpt. De optocht vond plaats onder strenge politiebewaking. Er waren geen incidenten (Bron: GayBelgium.be).
Anja Meulenbelt wint prijs voor vredesjournalistiek
Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft op Wereldhumanismedag de Han Achttienribbeprijs voor Vredesjournalistiek uitgereikt aan Anja Meulenbelt. Uiteindelijk is de keuze gevallen op SP-politica Anja Meulenbelt om haar hele oeuvre met betrekking op oorlogsituaties (Bron: SP.nl).
Boek I. Manji: Het Islam dilemma
A.W. Bruna Uitgevers - ISBN 9022988163
Een lesbische moslima stelt openlijk de Koran ter discussie en verwijt haar medegelovigen dat ze infantiel met de islam omgaan. En dus werd de Canadese tv-journaliste Irshad Manji, bekend door haar provocerende boek, meermaals met de dood bedreigd. Deze week was ze in Nederland.

Lees de recensie: http://boekrecensies.trouw.nl/recensie?id=a18cdbbe49d3-9022988163


The Gay Summer Tour
Cinemien presenteert de komende zomermaanden een vijftal gay speelfilms onder de noemer GAY SUMMER TOUR. Vijf gay films (variŽrend van komedie, drama tot vernieuwende arthouse) zullen te zien zijn in alle grote steden van het land, waarbij gedurende vijf weken in iedere stad wekelijks een andere film te zien zal zijn. Daarnaast toeren de filmtitels in verschillende programmeringen langs een aantal andere steden. De Gay Summer Tour omvat de eerste liefdesperikelen van een 17-jarige in de bitterzoete komedie EDGE OF SEVENTEEN; de grimmige liefde van een dwerg voor een reus in het vernieuwende L'IMBALSAMATORE; de volledig uit de hand lopende affaire tussen een advocaat en een illegale immigrant in het Spaanse LOS NOVIOS BULGAROS; de hartverscheurende liefde van een moeder voor haar stervende zoon in het ontroerende THE EVENT; en de verrassende chemie tussen een weduwe en de geheime minnaar van haar man in het poŽtische LE FATE IGNORANTI. Kijk voor meer info op www.cinemien.nl

22 juni 2004Homoseksuele ouderen eenzaam
De helft van alle homoseksuele ouderen voelt zich eenzaam. Driekwart hiervan kampt zelfs met depressiviteit. Ondersteuning van een buddy, een vrijwilliger die een oudere of chronisch zieke begeleidt, kan een groot deel van die gevoelens wegnemen. Dat blijkt uit twee gisteren verschenen onderzoeken van de Rutgers Nisso Groep, uitgevoerd in opdracht van de Amsterdamse Schorerstichting.
Uit het rapport 'Op weg naar een vrolijke herfst', een onderzoek naar de zorgbehoeften van oudere homoseksuele mannen en vrouwen, blijkt dat deze ouderen behoefte hebben aan contacten met andere homoseksuelen, meer homospecifieke activiteiten of een woonomgeving waar ook andere homoseksuelen wonen. Een kwart van deze ouderen ziet op tegen het wonen in een uitsluitend heteroseksuele woonomgeving, zoals een bejaardentehuis. Volgens Bert Herberigs van de Schorerstichting heeft die angst te maken met de tijdsgeest. "Voor mensen die nu 70 of 80 jaar zijn, is homoseksualiteit niet vanzelfsprekend. Homoseksuelen van die leeftijd hebben vaak hun leven lang te maken gehad met vooroordelen en onbegrip. Ze zijn bang dat ze die weerstand ook vinden in het bejaardentehuis, waar tenslotte leeftijdsgenoten wonen."
Een buddy biedt volgens Herberigs uitkomst. "Buddyzorg varieert van samen boodschappen doen, begeleiding naar het ziekenhuis tot praten en luisteren of een bioscoop- of concertbezoek. Het doorbreekt de sleur en haalt deze ouderen uit hun isolement. Ruim 80 procent van de ondervraagden ervaart steun van een buddy als 'erg waardevol" (Bron: Spits).
Christina Aguilera houdt van sexy vrouwen
Dirty-zangeres Christina Aguilera vindt vrouwen aantrekkelijk en sexier dan mannen. Ze heeft gezegd dat ze het vrouwelijke lichaam veel aantrekkelijk vindt en heeft niets tegen vrouwenseks.
Ik heb diepe waardering voor het vrouwlijke lichaam, dat prachtig en sexy kan zijn. Mensen zouden geen onderscheid moeten maken tussen geslacht, maar zich tot een lichaam aangetrokken voelen. Je vindt een lichaam mooi of niet, maakt niets uit of het een vrouw of een man is, aldus de zangeres, die een
relatie heeft met Jordan Bratman.
Ik ben tot over mijn oren verliefd, maar niet verloofd. Jordan is geweldig in alle opzichten, laat Christina weten (Bron: GayWorld.be).


17 juni 2004Leuke website: www.wheregirlskissgirls.com
Met o.a. filmbeschrijvingen, beroemdheden, sex tips, comingout verhalen, gastenboek, wallpapers te downloaden, chat en nog vele meer.

16 juni 2004

Voorlichting over seksualiteit verplicht in Morgan Hill
In het Californische school district Morgan Hill wordt met ingang van het schooljaar 2004 - 2005 voorlichting over homodiscriminatie verplicht. De maatregel zal in ieder geval gelden tot juli 2008. De verplichte voorlichting is het gevolg van rechtszaak die de ACLU (American Civil Liberties Union) en de NCLR (National Centre for Lesbian Rights) hadden aangespannen tegen het schooldistrict. De aanklacht was ingediend nadat in 1998 zes homoseksuele leerlingen waren gepest en geÔntimideerd. De aanklagers eisten een financiŽle compensatie voor de slachtoffers en preventieve maatregelen om dergelijke situaties te voorkomen. De rechter wees ACLU 1,1 miljoen dollar compensatie toe en veroordeelde het schooldistrict verder tot het verplicht uitvoeren van een homo-emancipatorisch trainingsprogramma voor zowel schoolmanagers, leraren, conciŽrges, schoolbuschauffeurs en ander onderwijspersoneel. Naast de cursus zal ook moeten worden gekeken naar het lesmateriaal. De maatregel heeft niet alleen betrekking op homoseksuelen en lesbiennes, maar ook op genderidentiteit, met andere woorden: drag queens, travestieten en transseksuelen. Of het schooldistrict de maatregel zonder weerstand zal uitvoeren is echter nog de vraag. Namens het district zei Dr. Nicolasi dat de veroordeling hem absoluut niet beviel. Hij meent dat homo-organisaties als ACLU niet hun wil zouden mogen opleggen aan scholen. Hij meent dat scholen vrij zouden moeten zijn in hun beleid en alleen verantwoording zouden moeten afleggen aan ouders. Deze veroordeling zou volgens hem bovendien de rechten schenden van ouders die menen "dat homoseksualiteit niet normaal is". Bovendien meent Dr. Nicolasi dat homoseksueel gedrag leidt tot mentale en fysieke ongezondheid zoals aids, soa's, emotionele problemen en druggebruik. Er valt nog veel te doen in Morgan Hill... (Bron: Feit en Vooroordeel; uit: website van NARTH).

13 juni 2004


Kalender voor 2005; te bestellen bij A Different Light Bookstore San FransicsoRecordopkomst voor Braziliaanse Pride
Meer dan ťťn miljoen mensen namen zondag deel aan de pride optocht in het Braziliaanse Sao Paulo. Het was de achtste keer dat de pride daar georganiseerd werd. De politie telde 1,1 miljoen koppen. Dat is een absoluut record. Zelfs de grootste optochten van de wereld, in New York en Toronto, lokken niet zoveel volk. De burgemeester van Sao Paulo en de voorzitter van de socialistische partij waren aanwezig op de pride (Bron: HolebiText.be).

2vrouwenkus22

Tilburg in de ban van zoenende meisjes
Begin dit jaar ontstond op het Tilburgse Theresia-lyceum veel commotie omdat twee meiden met elkaar stonden te zoenen op het schoolplein.
De schoolleiding greep in omdat zij zoenen op het schoolplein als grensoverschrijdend gedrag ziet. Wat de schoolleiding betreft, maakt het niet uit of het om twee meiden, twee jongens of om een jongen en een meisje gaat. "Voor de school is respect een van de belangrijkste pijlers van het beleid" aldus waarnemend rector J. Boeijen. Hij denkt dat er op het Theresia-lyceum meer homoseksuele leraren dan homoseksuele leerlingen zijn. Toch denkt hij dat homoseksualiteit volstrekt geen 'kwestie is' op school. De rector was wel erg geschrokken van de soms zeer intolerante reacties op het gezoen. Die reacties wil hij op school wel bespreekbaar maken.
COC Tilburg reageerde op 21 februari met een ingezonden stuk in het Brabants Dagblad. "Natuurlijk geloven wij dat de school het belangrijk vindt dat er niet wordt gediscrimineerd. Het is natuurlijk onzin dat er op een lyceum meer homoseksuele leraren dan homoseksuele leerlingen zouden zijn. Feit is wel dat de laatste tijd minder leerlingen durven uitkomen voor hun homoseksuele geaardheid uit angst voor negatieve reacties, pesterijen of zelfs geweld. Ondanks het feit dat veel leerlingen wel goed omgaan met een andere geaardheid van hun medeleerlingen, is afnemende tolerantie immers een feit. Boeijen bedoelt het goed met het benadrukken van onderling respect op school. Hij zegt zelf zeer geschrokken te zijn van de intolerante reacties. Daar moet wat ons betreft de nadruk op liggen. De rector wil de kwestie bespreekbaar maken: heel goed lijkt het ons. Als je alleen al kijkt wat een zoen teweegbrengt. Wij wijzen echter al jaren op deze afnemende tolerantie en het Theresia-lyceum is nog ťťn van de weinige scholengemeenschappen die onze expertise in het geven van voorlichting nog niet in huis heeft gehaald.
Dit ' incident' lijkt ons de perfecte ingang hiervoor" (Bron: Feit en Vooroordeel; uit: Nieuwsbrief COC Tilburg, maart/april 2004).


2vrouwen66

Homo's reÔncarneren in konijnen
Er is nog hoop voor de homohaters van deze wereld, want volgens een rabbijn uit Jeruzalem zullen hun voortanden spectaculair groeien als straf voor hun zonden. Naar aanleiding van de IsraŽlische gay parade, die gisteren door de heilige stad Jeruzalem trok, beweerde de ultra-orthodoxe David Basri dat homoseksuelen in een volgend leven konijnen worden. ęHomoseksuelen zijn nog erger dan dieren, want de dieren zelf doen niet wat zij doen. Daarom reÔncarneren ze in konijnen die gekend zijn voor hun biseksuele gedragingenĽ, klonk het (Bron: WJNH).Uitgeverijen richten zich op vrouwenboeken
Chicklit, snelle literatuur over en voor de moderne vrouw, is razend populair onder hoog opgeleide vrouwen tussen de 20 en 35 jaar. Verhalen over de moderne vrouw die aan haar carriere werkt en altijd op zoek is naar de juiste man, gaan als zoete broodjes over de toonbank. Chique uitgeverijen, en met name de mannelijke recensenten, moesten in eerste instantie niets hebben van deze `luchtige boeken met weinig literaire diepgang`, maar intussen hebben ook deftige uitgevers als De Bezige Bij de chicklit en masse in de armen gesloten.De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) schat dat tweederde van alle fictie in Nederland door vrouwen wordt gekocht. Vrouwen zijn vooral op zoek naar boeken waar mensen en situaties in worden beschreven waarin zij zichzelf herkennen, aldus uitgeverij Arena. De vrouwelijke consument is zodoende heel belangrijk voor de boekenmarkt. Vrouwen zijn als lezersdoelgroep beter te bereiken dan mannen, aldus Arena. Vrouwen zijn serieuze lezers en lezen vaak in groepsverband. Boekenclubs bestaan vrijwel alleen maar uit vrouwen (Bron: MKBnet).

2vrouwen17

Afwijzen van leefwijze homos mag
Homoseksualiteit afwijzen op grond van de geloofsleer moet mogelijk blijven. Het wijzigen van de Grondwet om in die situatie verandering te brengen, is niet gewenst. Dat zegt minister De Graaf (D66) van
Bestuurlijke Vernieuwing in de Nota Grondrechten die hij presenteerde. Om de nota was gevraagd door zijn partijgenoot en voorman van D66, Dittrich. Hij wilde antwoord op de vraag of grondrechten een bepaalde rangorde kennen.
De laatste jaren gaan in politiek Den Haag stemmen op om het discriminatieverbod te laten heersen over de andere grondrechten. Dat zou tot gevolg hebben dat christenen (of moslims) zich niet haalbaar. De Graaf verwijst naar uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het
hof vindt dat er veel ruimte moet zijn voor een publiek debat, ook als bepaalde uitspraken in het debat bij anderen beledigend overkomen.
Uitspraken van het Europees Hof zijn voor de Nederlandse rechter in de praktijk maatgevend. Dat bleek ook uit de rechtspraak in dit soort kwesties. Veelbesproken waren de rechtszaken tegen de toenmalige RPF-politicus Van Dijke, politiefunctionaris Van der Wende en de Rotterdamse imam El-Moumni. Volgens het openbaar ministerie hadden zij zich alle drie schuldig gemaakt aan het beledigen en discrimineren van homos (Bron: Reformatorisch Dagblad).


Nieuw boek: Kees 't Hart - Ter navolging
Een zoektocht naar de onvermoeide duistere kanten van Betje Wolff en Aagje Deken per e-mail, sms, brief etc (Querido).Vrouwen zijn de beste natuurbeschermers
|n China hebben ze bomen geplant om verwoestijning tegen te gaan. In Pakistan kennen en gebruiken zij de meeste medicinale kruiden. En in een Iraanse woestijnstad bedachten zij ondergrondse moestuinen. Vrouwen zijn wereldwijd de meest duurzame en milieuvriendelijke 'ondernemers', aldus de milieu-organisatie van de VN (Bron: De Tweevoeter).Chili tegen hoederecht lesbische moeder
Het Chileense Hooggerechtshof geeft een lesbische moeder geen hoederecht over haar drie kinderen. Volgens een panel van rechters zou de seksuele geaardheid van de moeder schade toebrengen aan de kinderen. De rechters vrezen ook dat de kinderen afgewezen zouden worden omdat hun gezin afwijkt van de norm. Het is erg uitzonderlijk in Chili dat een moeder het hoederecht niet krijgt. Er is geen beroep mogelijk tegen de beslissing van het Hooggerechtshof (Bron: HolebiText.be).Wel lesbienne, geen maat
De nieuwe lesbiennegroep FemiXX heeft een eigen maat uitgevonden. Doelgroep: lesbiennes, biseksuele vrouwen en sympathisanten uit Gent en omstreken, van alle leeftijden en met gevoel voor humor. Meer info via
(Bron: HolebiFederatie.be).


Alle West-Vlaamse holebigroepen verenigd in brochure
West-Vlaanderen heeft als eerste Vlaamse provincie het initiatief genomen om alle West-Vlaamse holebigroepen samen te brengen in een brochure. De brochure past in het gelijkekansenbeleid van de provincie West-Vlaanderen. Met haar beleid en dit uniek initiatief wil de provincie discriminaties ten
aanzien van holebis wegwerken, nieuwe discriminaties voorkomen en de aanwezigheid van holebis in de provincie zichtbaar maken.
In de brochure vind je naast de contactgegevens van de verenigingen, ook een omschrijving van hun werking. Deze organisaties staan open voor iedereen die contact zoekt of met hulp - of infovragen zit.
De brochure, gedrukt op 10.000 exemplaren, zal verspreid worden naar jongerenadviescentra, jongerenontmoetingscentra, jongereninformatiepunten, bibliotheken, jeugddiensten, gemeentelijke en provinciale gelijkekansenambtenaren, gemeentelijke informatiediensten, Centra Algemeen Welzijnswerk, secundaire scholen en C.L.B.s, de twee koepelverenigingen (Holebifederatie en Wel Jong Niet Hetero), en naar de West-Vlaamse holebiverenigingen en alle holebispecifieke zaken.
Een exemplaar van de holebibrochure kan je vinden op de website www.west-vlaanderen.be of aanvragen bij Stoffel Verheyde van de dienst welzijn (Bron: HolebiFederatie.be).
Column "Tolerantie als eindterm"
door: Sofie Bracke en Kurt Van Raemdonck
Homoseksuele leerkrachten die huwen, kunnen daardoor in moeilijkheden raken op hun school, zei directeur-generaal Mieke Van Hecke van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) in het Canvas-programma 'Nachtwacht'. Daarmee is Van Hecke niet aan haar proefstuk toe; eerder beweerde ze reeds in het politiek praatprogramma De Zevende Dag dat ze in katholieke scholen nog liever islamlessen heeft dan zedenleer, aangezien de islam ten minste een godsdienst is. Lees verder op www.liberales.be.


map

"Homo is geen scheldwoord meer"
Een Amerikaanse federale rechter vindt dat het woord homo niet langer als lasterlijk beschouwd kan worden. Dat zei ze naar aanleiding van een rechtszaak die een heteroman had aangespannen omdat zijn naam vermeld werd onder de foto van een homoman. De rechter verwees in haar vonnis naar naar de juridische en maatschappelijke evoluties van de laatste jaren. "Recente vonnissen ondermijnen de suggestie dat iemand homo noemen lasterlijk is", zo stelt ze (Bron: HolebiText.be).

1 juni 2004'In de holte van haar arm', verhalenbundel van AdriŽnne Nijssen
'In de holte van haar arm' is het debuut van schrijfster AdriŽnne Nijssen. GeÔnspireerd door allerlei ontmoetingen met vrouwen schrijft zij over ontroerende, leuke of aangrijpende gebeurtenissen uit de levens van deze veelal lesbische vrouwen. Terugkerende thema's in de verhalen zijn vriendschap, relaties en liefde tussen vrouwen. Hoe mooi of ontroerend kan liefde zijn. Maar ook, hoeveel pijn kun je elkaar of jezelf ongewild aandoen door het maken van vrije, of soms opgelegde keuzes. De in verschillende vormen geschreven verhalen, hebben door hun herkenbaarheid allemaal iets waardoor je als lezer geraakt wordt door het onderwerp of de onderliggende emotie.

Over de auteur
AdriŽnne Nijssen is docente in het M.B.O en geeft onder andere maatschappijleer. Sinds kort is ze ook werkzaam als journaliste bij een weekblad van Wegener B.V. Daarnaast is zij landelijk bestuurslid in een organisatie voor lesbische en biseksuele vrouwen. Zij heeft al meerdere publicaties op haar naam staan in onder andere Amarant en LaVita, waarvan sommigen onder het pseudoniem Anne Keen uitgebracht zijn.Over LaVita Publishing
LaVita Publishing is in 2001 opgericht onder de naam uitgeverij Selda. In maart 2004 is de naam uitgeverij Selda veranderd in LaVita Publishing. Als uitgeverij Selda heeft zij zich van 2001 tot 2003 gericht op het uitgeven van het magazine LaVita. In 2003 is het magazine gestopt en verder gegaan als website voor lesbische vrouwen. 'In de holte van haar arm' is de eerste uitgave van LaVita Publishing als uitgever van boeken. LaVita Publishing wil een uitgever zijn voor lesbische vrouwen en zij hoopt in de toekomst vele boeken van en/of voor lesbische vrouwen te kunnen uitgeven.
LaVita Publishing, Postbus 4023, 8901 EA Leeuwarden. Tel. 058 - 216 87 06, e-mail:


'In de holte van haar arm' van AdriŽnne Nijssen
ISBN 90 80 8722 1 0, Verkoopprijs 12,95 euro, Verhalenbundel
Verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen via www.la-vita.nl vanaf 7 juni 2004.


   
Homo-realityshow gaat niet door
De 'reality show' voor homo's gaat niet door. De Amerikaanse show zou gaan heten: 'Seriously dude, I'm gay'. Heteroseksuele mannen zouden met behulp van homoseksuele coaches een jury ervan moeten overtuigen dat ze homo zijn. De show zou om creatieve redenen worden afgeblazen. In de proefaflevering, die al was gemaakt en werd gepresenteerd door Amanda Byram strijden twee heteroseksuele mannen om 50 duizend dollar prijzengeld. In het nieuwe programma zouden de macho mannen de manieren en uiterlijke kenmerken van homo's moeten overnemen. De aangekondigde show kreeg al kritiek van de vereniging van homo's en lesbiennes. Zij beweren volgens de BBC dat het televisieprogramma zou bijdragen tot 'systematische belediging' van homoseksuelen. De voorzitter van de vereniging heeft een proefaflevering gezien van het programma en zegt dat de producenten erg begripvol waren en hun kritiek ter harte namen (Bron: Radio.nl).

Ethel Portnoy (77) overleden
De schrijfster Ethel Portnoy is dinsdag 25 mei op 77-jarige leeftijd na een langdurige ziekte overleden. Ethel Portnoy, die een oeuvre met verhalen en essays nalaat, woonde vanaf 1970 in Den Haag. Ze debuteerde met de bundel Steen en been. Daarna verschenen nog vele bundels, waaronder Broodje Aap, Folklore van de postindustriŽle samenleving (1978).
In 1991 kreeg zij de Annie Romeinprijs voor haar hele werk.

Ethel Portnoy komt uit een Russisch-Joodse familie die naar de Verenigde Staten is geŽmigreerd. Ze groeide op in de Bronx te New York. Portnoy studeerde Frans en Spaans en haalde op haar twintigste haar doctoraal Frans. In 1950 vertrok ze naar Europa en ontving een beurs voor de Universiteit van Lyon. In die periode ontmoette ze onder andere Rudy Kousbroek en Simon Vinkenoog. Ze kwam in aanraking met het werk van de Vijftigers. Portnoy werkte voor de Unesco, maar besloot in 1962 zich geheel te wijden aan het schrijven. Ze publiceerde in weekbladen als Haagse Post en Vrij Nederland. Nog steeds verschijnt regelmatig werk van haar hand in NRC Handelsblad. Veel van haar verhalen spelen zich af in de Bronx en gaan over multiculturisme en integratie. Bij Uitgeverij Meulenhoff verscheen een twintigtal boeken, waaronder Het ontwaken van de zee (1981), Vliegende vellen (1983) en De eerste zoen (1991). In Portret (2003) zijn haar autobiografische verhalen verzameld. Samen met Hanneke van Buuren en Hannemieke Postma richtte Portnoy het literair-feministische tijdschrift Chrysallis op en ze publiceerde veel over vrouwelijke auteurs. Ethel Portnoy heeft een dochter en een zoon en woont in Den Haag.Mevrouw Jansen speelt: 'Blaman, de musical'
Blaman, anti-held, anti-musicalfiguur, die toch vele damesharten sneller deed kloppen, knipoogt hiermee samen met Mevrouw Jansen naar de vele populaire glamourmusicals, die op dit moment zo in zijn. Een musical met dit keer eigen Jansenliedjes. De liedteksten van Hetty Kleinloog zijn op muziek gezet door Christie de Wit, Noortje Braat en Dominique Romeny, evenals vijf gedichten van Anna Blaman.
Blaman, de musical gaat over het leven van de Nederlandse schrijfster Anna Blaman (1905-1960), die zeer ten onrechte in de vergetelheid dreigt te raken of herdacht wordt als saai, onaantrekkelijk en kleurloos. Anna Blaman was op haar manier een moedige en baanbrekende lesbienne. Haar boek 'Eenzaam avontuur' (1948), met veel autobiografische elementen, veroorzaakte een langdurig schandaal. Ondanks een schijnproces dat tegen haar werd aangespannen, ontving zij voor deze roman de literatuurprijs van de gemeente Amsterdam. Later ontving zij voor haar gehele oeuvre de PC Hooftprijs.
Theatergroep Mevrouw Jansen wil in haar voorstelling een beeld schetsen van Blaman zoals zij was. Een intelligente, humoristische en begaafde vrouw die ervoor koos, haar leven op een onconventionele manier in te richten. Een vrouw met sterke en zwakke, aardige en minder aardige kanten: een mens dus.
Anna Blaman woonde haar hele leven op kamers' in haar ouderlijke huis, met zware meubels en donkere gordijnen. Zij woonde daar met haar moeder, met pensiongasten en met haar mooiere, getalenteerde, veelbelovende, maar volkomen onontplooide en dus jaloerse zuster. Dat lijkt misschien kuis en keurig, maar haar brieven logen er niet om. Er is gelukkig veel romantische, erotische correspondentie bewaard gebleven. Ooggetuigen meldden, dat er bij iedere lezing van Blaman talloze aanbidsters op de voorste rijen zaten te smachten. Die saaie Anna bleek een waar idool van de eerste orde te zijn. Een bijzondere, verrassende vrouw, Blaman. Met haar intelligente ogen en mooie stem wist ze velen te boeien. Zij was revolutionairder dan zij in haar bescheidenheid wilde toegeven. Zeker, zij hoorde bij een bepaalde tijd. Maar door de betekenis die zij voor de Nederlandse literatuur en voor de homo-emancipatie heeft gehad, verdient zij het om even aan de vergetelheid te worden ontrukt.
Theatergroep Mevrouw Jansen heeft veel gelezen van en over Blaman, beeld- en geluidsmateriaal bekeken en beluisterd en diverse mensen gesproken die haar goed gekend hebben, zoals onder andere Mies Bouhuys, Dolf Verroen en Theun de Vries. Met de voorstelling Blaman, de musical wil Mevrouw Jansen een waarheidsgetrouw en genuanceerd beeld van deze belangrijke schrijfster neerzetten. Blaman, superster of oude vrijster? Waren 'oude vrijsters' in de jaren vijftig nou voornamelijk oud of juist vrij? Benijdenswaardig of zielig? Sterk of zwak? Deze vragen worden beantwoord in de musical, waarin inhoud en glamour, tekst en muziek een gelijkwaardige plek hebben. Mevrouw Jansen heeft gekozen voor de musicalvorm omdat die minstens zo contrasteert met Blaman als de vele verliefde fans op de eerste rij bij haar lezingen.
Op 7 oktober zal Mevrouw Jansen met 'Blaman, de musical' in Theater de Engelenbak in premiŤre gaan. Voor de herdenking van de 100e geboortedag op 31 januari 2005 is Mevrouw Jansen op zoek naar een bijzondere locatie in Rotterdam.Samenwerking non-discriminatie wordt doorgelicht
Het LBR, het LBL, het Kenniscentrum Lesbisch en Homo-emancipatiebeleid en E-Quality hebben het initiatief genomen om samen het non-discriminatiewerkveld te verkennen om de lokale en landelijke
samenwerking te intensiveren en de infrastructuur te verbeteren. Het ministerie van Justitie heeft een financiŽle bijdrage verstrekt. Onderdeel van het traject is een enquÍte waaruit een beeld kan worden gedestilleerd van de kwaliteiten in het veld en welke problemen en lacunes zich voordoen. De initiatiefgroep heeft een zo breed mogelijk scala van non-discriminatieorganisaties uitgenodigd om de enquÍte in te vullen. De initiatiefgroep verwerkt alle reacties in een advies, dat wordt uitgebracht aan de deelnemende organisaties en aan de overheid. De organisaties die deelnemen aan de enquÍte worden uitgenodigd voor een conferentie waar de toekomst van de non-discriminatiebeweging wordt besproken. Tijdens deze bijeenkomst (24 juni a.s. van 13.00 tot 17.00 u. in Utrecht) worden de resultaten van de enquÍte en de daaruit voortvloeiende conclusies en aanbevelingen met het werkveld doorgenomen.
Wet- en regelgeving behoren de preventie en het bestrijden van discriminatie, op welke grond dan ook, afdoende mogelijk te maken. In de loop van de afgelopen jaren is er wat dat betreft veel tot stand gebracht. Nationaal en internationaal is het bewustzijn gegroeid dat een overheid haar burgers met respect moet behandelen, en dat burgers dat onderling ook moeten doen. Het anders-zijn van medeburgers mag en kan geen reden zijn om elkaar door welke uiting van discriminatie dan ook te beschadigen en uit te sluiten. Uiteraard gaat het bij de preventie en het bestrijden van discriminatie niet alleen om wet- en regelgeving. Vooroordelen en mythes moeten worden bestudeerd en zo mogelijk ontkracht. Daarvoor is onderzoek, maatschappelijke oriŽntatie en het verzamelen van kennis en ervaring nodig. Pas als het verzamelen en toepasbaar maken van expertise hand in hand gaan met preventie en bestrijding van discriminatie zijn hoopgevende resultaten te verwachten.
De initiatiefgroep verkent samen met het werkveld van non-discriminatieinstellingen hoe het beleid, de infrastructuur en de samenwerking op landelijk, regionaal en lokaal gebied zo kunnen worden vormgegeven en ontwikkeld dat non-discriminatieactiviteiten effectief en zinvol kunnen worden uitgevoerd. Doel van het verkennen is: Het in kaart brengen hoe de verschillende aspecten van het non-discriminatiebeleid (herkennen, signaleren, correctie, preventie, ondersteuning en het ontwikkelen van samenhang in het beleid) momenteel in Nederland vorm krijgen. Ontdekken waar zich lacunes en knelpunten voordoen. Een beeld krijgen van mogelijke verbeteringen. Het peilen van het draagvlak voor eventuele verbeteringen (Bron: Vrouweninfo.nl).
Niet iedereen is het eens met onderzoek Jan Roegiers
De oudere holebi's van Vieux Rose (lesbiennes en biseksuele vrouwen) en De Roze Rimpel (homo- en biseksuele mannen), zijn niet gelukkig met het onderzoek waar Jan Roegiers op Roze Zaterdag mee uitpakte. Uit dat onderzoek zou blijken dat er voor oudere holebi's zo goed als geen problemen zijn in de rust- en verzorgingstehuizen. Vieux Rose, dat nog niet zo lang geleden zelf een klein onderzoekje opzette, is daar niet van overtuigd. De organisaties schreven dan ook een brief aan Jan Roegiers, waarin ze hem bedanken voor de welkome aandacht voor holebi-senioren, maar tegelijk opmerken dat ze het op prijs zouden gesteld hebben indien hij vooraf contact met hen had opgenomen (Bron: GayBelgium.be).

Verslag centrum gelijke kansen is er
Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) in BelgiŽ heeft haar jaarverslag 2003 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal klachten over discriminatie op grond van seksuele geaardheid 13% uitmaakt van de niet-raciale discriminaties. De meeste klachten over holebi- discriminatie (59%) hebben te maken met vijandige gedragingen en homofobe uitlatingen in publicaties, op tv en op het internet (Bron: HolebiText.be).

www.diversiteit.beAustraliŽ wil homohuwelijken verbieden
De Australische regering gaat wetsvoorstellen indienen die het holebihuwelijk verbieden. Premier John Howard wil aan het nationaal parlement vragen het huwelijk te omschrijven als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Dat zou het onmogelijk maken voor holebikoppels om te huwen. De wet zou ook aangepast worden zodat holebikoppels die in het buitenland gehuwd zijn, niet erkend kunnen worden in Australie (Bron: HolebiText.be).


Samenlevingscontract in Groothertogdom Luxemburg
Het Groothertogdom Luxemburg, traditioneel een eerder conservatief landje, deed een revolutionaire stap. Sinds 12 mei hebben de onze Luxemburgse buren een nieuwe wet die een aantal rechten geeft aan ongetrouwde paren. De wet is bedoeld om 'een juridische leemte' op te vullen. Ze heeft onder meer positieve gevolgen inzake sociale bescherming en fiscaliteit. Homo- en lesbiennestellen kunnen voortaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand officieel verklaren dat ze partners zijn en in dezelfde woning leven. De nieuwe wetgeving heeft ook gevolgen op het gebied van het erfrecht (Bron: GayBelgium.be).Nieuw boek: Anne Holt - Dode joker
We zien de Noorse politie-inspecteur Hanne Wilhelmsen een moordzaak uitpluizen. Belangrijk thema is de slijtage in haar relatie met Cecilie, die geen kans krijgt te vertellen dat bij haar kanker is ontdekt. Maar Hanne ziet niet hoe haar lief lijdt: ze heeft het te druk. Als Hanne als laatste hoort dat Cecilie naar het ziekenhuis moet, blijkt dat Cecilie wel meer moeilijk vindt aan Hanne: waarom nam Hanne haar nooit mee naar personeelsfeesten; waarom hun (vrouwen-)namen niet op het voordeurbordje? 22,50 euro.