Heb je een bericht voor Contigo's weblog, mail naar

logo.gif (2317 bytes)

Januari 2004


29 januari 2004Joke Blom (46) overleden
IIAV directeur en beoogd PvdA-wethouder te Alkmaar

Het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) is intens geschokt en verdrietig vanwege het overlijden van haar directeur
JOKE BLOM (18 oktober 1957 26 januari 2004)
Ruim acht jaar gaf zij leiding aan het IIAV. Joke had kort geleden bekend gemaakt dat ze PvdA-wethouder zou worden in Alkmaar. Een groots afscheid wilden we voor haar organiseren. Het heeft niet zo mogen zijn.
Op www.iiav.nl/nieuws (item 26-01-04) hebben we een 'in memoriam' en een condoleance register voor Joke gemaakt.
Lilly: Damesliefde
We kunnen er niet meer omheen, lees ik in een trendy vrouwenmagazine. In films, boeken, soaps en muziek is biseksualiteit een hot item. Is biseksualiteit een trend? Ik knipper met mijn ogen, maar het staat er echt. En ik maar denken dat voorkeur een kwestie van geaardheid is en zeker niet aan mode onderhevig. Maar goed, een paar zeepsterretjes hebben een lesbische verhouding, twee zangeressen zoenen op zijn Frans et voila damesliefde heeft opeens een hoge vlucht genomen.
Lees het vervolg op van dit artikel op:
www.planet.nl/planet/show/id=420491/contentid=438177/sc=2964e7
Navratilova heeft kritiek op Bush
Tennisster Martine Navratilova heeft de Amerikaanse president Bush scherp bekritiseerd voor zijn houding inzake homokwesties. De tennisster zegt dat er momenteel maar weinig hoop is dat er nog iets verwezenlijkt wordt op dit gebied.
Volgens de tennisster dreigen de Verenigde Staten achterop te geraken in vergelijking met enkele Europese landen die homoseksuelen steeds meer rechten toekennen. De tennisster deed deze uitspraken tijdens een ontmoeting met de pers bij een demonstratiewedstrijd in Hong Kong.
Navratilova, die openlijk lesbisch en een voorvechtster voor een gelijke behandeling voor homoseksuelen is, zegt ook dat de Verenigde Staten het huwelijk voor homoseksuele koppels moet legaliseren nu dat de staat Massuchusetts verklaart heeft dat holebikoppels grondwettelijk het recht hebben om te trouwen.
Het homohuwelijk wordt één van de vele themas die de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen beheersen. Bush verklaarde vorig jaar dat hij een voorstander was voor een wet die homohuwelijken verbiedt (Bron: Gaylive).
Voormalig Tros-omroepster publiceert glossy vrouwenblad Sen
Met ingang van eind maart 2004 zal er een nieuw glossy maandblad voor 'nieuwe' Nederlandse en Vlaamse vrouwen (20-35) op de markt komen. Dit lifestyle-blad, genaamd Sen, is de creatie van voormalig Tros-omroepster Senay Ozdemir. Zij beschouwt de nieuwe uitgave als 'een platform voor mediterrane vrouwen om zich te ontspannen'. In Sen worden onderwerpen behandeld op het gebied van mode, literatuur, de combinatie van werk en kinderen, seksualiteit en anticonceptie en andere zaken waar jonge vrouwen zich mee bezighouden.Ozdemir geeft het nieuwe blad uit via haar uitgeverij Medusa Magazines (Bron : Adformatie).Nieuw blad over homoseksualiteit in het onderwijs
In het najaar van 2003 verscheen het eerste nummer van een nieuw internationaal blad dat specifiek gewijd is aan homoseksualiteit in het onderwijs: de Journal of Gay & Lesbian Issues in Education (JGLIE). Het Engelstalige blad wordt uitgegeven door de Harrington Park Press (Haworth Press) en zal voortaan elk kwartaal uitkomen.
De inhoud van blad lijkt er breed uit te gaan zien. Het is bijvoorbeeld niet beperkt tot alleen homo- of lesbische docenten, of specifiek tot voorlichting. In het eerste nummer zijn onder meer artikelen opgenomen over de erotische verlangens van lesbische gymnastiekleraressen, de behoeften van transgenderstudenten aan de universiteit, een beschrijving van hoe men seksuele voorlichting en voorlichting over rolpatronen kan geven in het basisonderwijs in een Amerikaanse plattelandsstreek, een samenvatting van recent Japans boek dat gaat over het combineren van voorlichting over mensenrechten en seksuele voorlichting, een artikel waarin de schrijver uitzoekt hoe voorlichting over rolgedrag in Nieuw-Zeeland plaatsvindt, een over homo- en lesbische voorlichters in British Columbia en humorvol artikel waarin "Net Netty" aanwijzingen geeft hoe je nuttige informatie over homoseksualiteit op internet kan vinden.

Men kan abonnee worden op JGLIE door te mailen naar . Voor personen is dat 65 dollar per jaar, voor organisaties $ 131 en voor bibliotheken $ 363 per jaar. (Als men de code JL 123 vermeldt, kan men korting krijgen: 10% voor een jaarabonnement, 15% voor twee jaar en 20% voor 3 jaar.) Ook kan men een gratis e-mail abonnement nemen op een attendering van de inhoudsopgave en de samenvatting van de artikelen via www.HaworthPress.com/toc (Bron: Feit en Vooroordeel).

28 januari 2004

courbet

Lesbische vrouw in gevangenis op Salomonseilanden
Op de Salomonseilanden, een archipel in de Stille Zuidzee, werd een vrouw in de gevangenis opgesloten op grond van het feit dat ze lesbisch zou zijn. De rechter weigerde haar vrij te laten op borgtocht.
Volgens de akte van beschuldiging zou de vrouw zich "onfatsoenlijk" hebben gedragen door seks te bedrijven met een andere vrouw. De rechter vond dat de vrouw de cel in moest om contacten met getuigen te verhinderen. De identiteit van de betichte werd niet meegedeeld, maar het zou om een vrouw van middelbare leeftijd gaan. Ze is gescheiden en heeft kinderen. Het VN-Commissariaat voor de Mensenrechten (UNHCR) is de zaak aan het volgen. Volgens de vertegenwoordiging van UNHCR op de Salomonseilanden is het duidelijk dat de vervolging van de vrouw indruist tegen de internationale rechtsnormen (Bron:Het Roze Huis).
Café de Love verzamelt lesbo's en homo's op zondag
Om een alternatief te bieden aan de saaie winterse zondagmiddagen hebben Ann Van den Eeden en Marianne Dupon (je weet wel, De Mol) de handen in mekaar geslagen om 'Café de Love' uit de grond te stampen. Het moeten namelijk niet altijd mannen zijn die met een nieuwe party komen aandraven.
Wat mogen we verwachten op Café de Love? We worden een keer per maand uitgenodigd om te komen loungen en genieten in een gezellige club. Een uniek moment om party people op een andere, 'vriendelijke' manier te leren kennen. "Kortom: een gezellige maar relaxed party met leuke muziek, leuke acts, en bovendien gewoon een toffe afsluiter van de week", probeert Ann ons te overtuigen.
Het duo heeft de gay dance club Red&Blue als ultieme locatie gekozen.(Bron: GayBelgium.be)
Israël werkt aan mogelijke erkenning homokoppels
Een wetsvoorstel dat homo's beperkte gelijke rechten geeft heeft een eerste stemming in het Israëlische parlement overleefd. Het voorstel is een amendement op de reeds bestaande wet die schadevergoedingen regelt.
Het werd, na een eerste lezing in de Knesset (het Israëlische parlement), goedgekeurd met 24 tegen 16 stemmen. Het voorstel wordt pas wet als het bij de stemming na een tweede bespreking een meerderheid krijgt.
Onder de bestaande wetgeving heeft de echtgeno(o)t(e) recht op een schadevergoeding als de partner door een ongeval overlijdt.
De wet herdefinieert het woordje echtgenoot zodat koppels van gelijk geslacht niet langer zullen worden uitgesloten van de regeling.
De rechterzijde en religieuze partijen hebben al laten verstaan dat ze alle middelen zullen aanwenden om de wet tegen te houden. Zij zeggen niet te aanvaarden dat sommigen "proberen alles in dit land te veranderen".
Israël erkent homokoppels met verschillende nationaliteit als ze willen immigreren.
Tijdens de Gay Pride in Tel Aviv in juni 2003 riep de minister van Justitie op om werk te maken van gelijke rechten voor gays en lesbo's. In de loop van juli 2003 werd in Tel Aviv een wet goedgekeurd die homo- en lesbische relaties erkent (Bron: GayBelgium.be).


15 januari 2004

Herdenkingsjaar Betje Wolff en Aagje Deken
Dit jaar is het 200 jaar gelden dat zowel Betje Wolff als Aagje Deken zijn overleden, de twee schrijfsters die onlosmakelijke met elkaar verbonden zijn. Boeken van en over deze twee bekende en in hun tijd baanbrekende schrijfsters vind je op de boekenpagina van Contigo: contigocontact.nl/boeken.htm

 

Dus toch: Tatu-lesbiennes 'outen' zich als hetero's
Wat velen reeds lang vermoedden, heeft het Russische t.A.T.u. nu officieel bevestigd: de zwoele gay scènes waarmee de meiden veel opzien en succes baarden, waren vanuit commercieel oogmerk geënsceneerd. Dat vertrouwden Lena Katina (19) en Julia Volkova (18) vrijdag aan de nooit om een onthulling verlegen Britse krant The Sun toe.
"Wij hebben de buik vol van elkaar en is het hoegenaamd niet leuk continu voor lesbienne te spelen", zei Katina. Zij wil in de lente t.A.T.u. -bekend van de hit "All The Things She Said"- verlaten en een "eigen carrière" opbouwen.
Katina popelt om vaarwel te zeggen tegen de schoolmeisjesrokjes, die deel van hun marketingimago waren.
Voor Volkova, daarentegen, zal de muzikale scheiding hard aankomen, weet de psycholoog met dienst van The Sun (Bron: GayBelgium.be)


Lesbisch avontuurtje voor Bridget Jones?
Bridget Jones zal een lesbisch avontuurtje beleven in het vervolg op de eerste Bridget Jones film. In de film Bridget Jones: The Edge of Reason zal Renée Zellweger, die gestalte geeft aan Bridget, een innige kus delen met de Australische ster Jacinda Barrett. Hoe de relatie afloopt is nog niet bekend. Bridget Jones is een rolmodel voor tal van vrouwen (Bron: Gaylive).

britneyandmadonna   

Pink: Ik droom van een vrijpartij met Madonna
Pink zou graag, in navolging van Britney Spears, willen tongkussen met Madonna. De zangeres die bezig is met de promotie van haar derde cd Try This verkondigde dat Madonna haar favoriete ster is. Britney Spears deed velen naar adem happen toen ze onlangs tijdens een optreden voor MTV een tongkus deelde met Madonna.
Pink: Ik hou van Madonna. Ik ben haar ultieme fan. Ze is mijn god van toen ik acht jaar was. Ik weet niet wat ik zou doen als ze naar mij zou komen met open mond. (Bron: GayWorld.be)
Eerste Indonesische homofilmkus
De Indonesische film 'Arisan' (dit betekent zoveel als bijeenkomst) schrijft geschiedenis. In de film is een scène te zien van twee kussende mannen. Dat was nog nooit eerder vertoond in een Indonesische film.
"Ik wou het taboe doorbreken en was verrukt toen de film ongecensureerd in de zalen mocht worden vertoond", verklaarde de jonge regisseur Nia di Nata. De film is in Indonesië zeer positief onthaald en af en toe waren er in de
bioscoopzaal gegiechel of enthousiaste kreetjes te horen.
In 'Arisan' komt een architect uit de kast als homo (Bron: GayBelgium.be).


Taiwanese holebi's demonstreren tegen overheid
Ter herinnering aan haar beloften inzake homorechten hebben meer dan 30 homorechtenorganisaties een demonstratie voor het hoofdkwartier van de Democratische Progressieve Partij (DPP) van de president gehouden.
Het was het grootste homoprotest dat ooit op het eiland Taiwan werd gehouden, een bewijs van de toenemende zichtbaarheid en het groeiende zelfvertrouwen van de Taiwanese holebi- en transseksuele gemeenschap. De pijlen richtten zich vooral op de president die er niet in geslaagd is het homohuwelijk, legalisering van adoptie door holebi-paren en voor lesbiennes het recht tot in-vitrofertilisatietechnieken te laten goedkeuren. De president kondigde een wet op het homohuwelijk aan in oktober van vorig jaar. Sedertdien heeft niemand er nog iets over gehoord. De president zou zich al meerdere keren hebben uitgesproken voor een basale wet op gelijke rechten waarbij onder meer homohuwelijken zouden toegelaten worden. Het protest werd nu georganiseerd omdat dit tot nu toe loze beloften zijn gebleken. In november ging in Taiwan de allereerste Gay Pride door (Bron: GayBelgium.be)
Homohuwelijk is géén mensenrecht
Dat is althans het standpunt van de onvergankelijke Paus. Net als de Schotse kardinaal O'Brien eerder al had gedaan, greep Paus Johannes Paulus Kerstmis aan voor een nieuwe aanval op de gay & lesbian community.
Hij beschuldigde bij die gelegenheid homo's en lesbiennes ervan de echte waarden van het huwelijk en de familie te ondermijnen, in wat hij noemde een "misbegrepen gevoel voor het juiste". In zijn preek voor de pelgrims op het Sint-Pietersplein zei de paus dat het huwelijk een 'menselijk' en een 'goddelijk' geschenk is dat door de maatschappij moet verdedigd worden (Bron: GayBelgium.be).
Pink Wave blijft in de ether
Ondanks de vergunning voor de nieuwe holebi-radio in Antwerpen, O-Radio, zal het team achter het holebi-radioprogramma Pink Wave - van de Antwerpse locale zender Radio Centraal - voorlopig de boeken niet sluiten. Tijdens een vergadering van het kernteam werd beslist om door te gaan. Dit kon alleen omdat er zich onverhoopt enkele mensen hebben aangediend die willen meewerken, waardoor het aantal onderwerpen dat behandeld wordt kan worden uitgebreid. Er wordt op dit ogenblik volop gewerkt aan een vernieuwde invulling van het programma. Daardoor zal onder meer lifestyle in de toekomst vaker aan bod komen, maar dan wel in een eigen
stijl. Pink Wave ziet het nieuwe holebi-radiostation O-Radio niet als concurrentie en hoopt dat dat gevoel wederzijds zal zijn. Het team gaat er van uit dat beide radio's complementair zijn en dat zelfs een samenwerking mogelijk moet zijn. Meer info vind je op www.pinkwave.be

(Bron: GayBelgium.be)Claudia de Breij: 'Niet nadenken maar doen'
Soms weet Claudia de Breij (28) even niet of ze nou in Drachten of Rijswijk staat. Het introverte meisje is een extraverte vrouw geworden, die sinds een paar maanden alles doet waarvan ze droomde: theater, radio én tv. Ik leid nu heel erg een ikke-ikke-bestaan.
Claudia de Breij: 'Ik kan genieten, omdat ik heel bewust leef. Omdat ik besef dat het leven aan de ene kant een gore hel is en aan de andere kant een feest.'
"Als kind dacht ik altijd dat grote mensen per definitie goed en lief waren. Je ouders waren lief, Sinterklaas, heel oud, was nog liever en God was oneindig lief. Politici waren heel belangrijke mensen, dus die moesten ook wel heel lief zijn. Nu denk je: Als er één soort mensen is dat juist níet deugt, dan zijn het wel politici.
"Op mijn zevende, achtste zag ik de film All the presidents men, waarin Nixon steeds zei dat-ie geen boef was. Ik geloofde dat, want grote mensen  praken altijd de waarheid. Bleek aan het eind dat die Nixon wél een boef
was. Ik ben toen echt een tijd van de leg geweest. Mijn hele wereldbeeld stond in één keer op z'n kop. (Bron: KrantenOnline)
   
6 januari 2004Rob Tielman: Homovijandigheid onderwijs heerst weer
Rob Tielman (57) is al lange tijd actief op het gebied van de homo en lesbische emancipatie. Hij promoveerde in 1982 op de dissertatie Homoseksualiteit in Nederland. Vele jaren leidde hij de vakgroep homostudies van de Universiteit Utrecht.
Nu schrijft hij: Homo/lesbische studenten en wetenschappers wordt op steeds minder subtiele wijze duidelijk gemaakt dat zij zich beter niet met homoseksualiteit bezig kunnen houden omdat dit slecht zou zijn voor hun loopbaan. (Bron: Roze Rijk)
Fotografe Besnyö (93) overleden
De fotografe Eva Besnyö, de Grande Dame van de Nederlandse fotografie, is in Laren overleden. Ze werd 93 jaar. Bij haar fotoreportages gebruikte ze nieuwe camerastandpunten. Bovendien maakte ze ''close-ups'' van voorwerpen waardoor de structuur ervan goed zichtbaar werd. Beroemd zijn haar foto's van het station van Berlijn, zigeuners, het moederschap en de Watersnoodramp. De Hongaars-joodse Eva Besnyö werd in 1910 in Boedapest geboren. In 1930 trok ze naar Berlijn en twee jaar later naar Nederland. Ze maakte op 60-jarige leeftijd een comeback als fotografe van de feministische beweging Dolle Mina (Bron: NOS Teletekst)

1 januari 2004Woensdagavond Filmavond
Elke week worden op woensdag films vertoond bij de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit. Deze films hebben vaak of een homoseksueel tintje, of ze zijn heerlijk camp. Ze worden vertoond in de lounge van de DWH op een groot scherm.
De film wordt om 22 uur gestart. Entree: De toegang is vrij.

www.homodelft.nl

      Naiad Press wordt BellaBooks
NaiadPress is niet meer. In plaats daarvan heeft BellaBooks de verkoop van lesbische Engelstalige (pulp-)boeken op zich genomen. Bekijk de site eens en je zult aangenaam verrast zijn door het enorme aanbod van boeken. Ook vind je op www.bellabooks.com een aantal pdf-files met korte lesbische (Engelstalige) verhalen.