Heb je een bericht voor Contigo's weblog, mail naar

December 2003


22 december 2003Nieuw boek Ingeburg R. Heck: Helena
Tweede lesbische, erotische roman na succesvol debuut 'Sara'
ISBN; 90-5179-116-x
14 euro excl. verzendkosten


Het boek
Helena werkt al 25 jaar bij dezelfde werkgever, en dat wordt gevierd met een feestje op de zaak. Niet dat ze daar op zit te wachten, maar ontkomen is er niet bij. De toespraak van haar baas duurt eindeloos. Tot overmaat van ramp bemoeit haar nieuwe collega van personeelszaken zich iets meer met haar dan Helena lief is. Ook in de dagen erop lijkt de belangstelling van HRM dame Ellen niet op te houden. Helena wijst haar af, maar kan niet ontkennen dat ze meer en meer wordt aangetrokken tot de aantrekkelijke Ellen. En net wanneer ze eraan toe durft te geven, lijkt hun beider verleden roet in het eten te gooien. Hun relatie wordt op de proef gesteld...

Persoonlijke boodschap
Helena is uitgegeven door Gopher Publishers uit Groningen. Gopher werkt met bestellingen via internet en levert rechtstreeks aan de besteller (www.gopher.nl). Een ander aspect van het Gopher-concept is publishing and printing-on-demand. Gopher kan boeken vervaardigen in oplagen van minimaal 1 exemplaar. Dat biedt de mogelijkheid om elk boek van een persoonlijk voorwoord te voorzien. Mensen, maar ook bedrijven kunnen op deze manier hun relaties een gepersonaliseerd kado geven.


Informatie

Wilt u een recensie-exemplaar aanvragen, of meer informatie over Helena, dan kunt u mailen met Loes Damhof, U kunt ook bellen: 050-3657272, faxen 050-3657273 of schrijven: Gopher Publishers, Postbus 70080, 9704 AB Groningen.


2vrouwenkus

Lesbische Finse schrijfster Pirkko Saisio wint prijs
Saiso won de grote jaarlijkse "Finlandia" boekenprijs. Ze gaf de cheque ter waarde van 26.000 euro aan een nationale homo en lesbische organisatie, SETA. Haar winnende roman, Punainen erokirja (Het rode boek over scheiding) is het derde, onafhankelijke, deel in een trilogie, waarin ze haar coming out beschrijft in een tijd waarin lesbianisme nog strafbaar was in Finland. Meer over het werk van Saisio en haar roman leest u hier (Bron: Vrouweninfo.nl).

lesbian5

16 december 2003Nieuw boek Val McDermid: De Verre Echo
Niet alleen Patricia Cornwell (zie onder) heeft een nieuw boek uit, ook Val Mc Dermid heeft inspiratie gehad. Haar nieuwste boek heet De Verre Echo, een thriller, die zich afspeelt in Schotland, de geboortegrond van McDermid. Een lijk, verdachten die het wel of niet gedaan hebben, wraakmoorden en veel spanning. Lezen dus!
Vertaling door Sophie Brinkman, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 430 pag., 17,95 euro.
Essays en romans van Andreas Burnier gebundeld
Ze was een leven lang displaced. Als joods kind, tijdens de oorlog in drie jaar tijd ondergedoken op zestien adressen, in vreemde christelijke gezinnen. Als meisje dat al vroeg wist dat ze eigenlijk een jongen was die in het verkeerde lichaam zat opgesloten. Als getrouwde, homoseksuele moeder. Als criminoloog met een voorkeur voor een streng wetenschappelijke aanpak, in een tijd dat 'het sociale milieu' overal de schuld van kreeg. Als feministe die weigerde mannenhaat en gebrek aan ambitie als deugden te aanvaarden. Als schrijver met een ironische inslag die door veel critici 'letterlijk' werd genomen. Als eenzame strijder tegen de legalisering van euthanasie, net toen heel Nederland vr leek te zijn. Als spirituele 'zoeker' en vloeker in de intellectuele kerk van de Rede, die uiteindelijk koos voor het thuis dat ze nooit had gekend, het jodendom. Zij herkende wat Vincent van Gogh over zichzelf schreef in zijn brieven: ook zij was 'een reiziger die in de verkeerde herberg was terechtgekomen'

Toen Andreas Burnier vorig jaar, op 19 september 2002, onverwacht stierf, was er niets van haar werk leverbaar. En dat was natuurlijk verschrikkelijk: een productief en uitzonderlijk schrijversleven lag, vijf jaar na haar laatste publicatie, al in het graf van de literatuur. Uitgever Tilly Hermans, van uitgeverij Augustus, besloot tot heruitgave van Burniers werk. Ineke van Mourik, vriendin van de schrijfster, en Chris Rutenfrans, vriend en oud-collega, stelden een bundel samen met een keuze uit Burniers essays en brieven, en grote interviews met de schrijfster. Ineke van Mourik schreef het voorwoord, Chris Rutenfrans schreef een biografische schets. Tegelijk met deze omvangrijke bundel verschijnt nu een uitgave van drie van Burniers romans in n boek: Het jongensuur (1969), De litteraire salon (1984) en De trein naar Tarascon (1986). Andreas Burnier staat gelukkig weer op de plank in de boekhandel.

Burnier schreef over de damesliefde en leefde met een vrouw toen dat onderwerp nog volslagen taboe was, en betekende daardoor, net als Gerard Reve, veel voor de emancipatie van homo's. Maar van sektarisme en gay pride moest ze niets hebben. 'Wt, leven in een groep met homo's? Ik moet er niet aan denken. Die homoparades in Amsterdam vind ik vreselijk. De vulgariteit, het feit dat alles alleen om seks, geweld en exhibitionisme draait. (. . .) Waar mensen op vallen interesseert mij eigenlijk steeds minder' (Bron: Volkskrant)

Andreas Burnier: Een gevaar dat de ziel in wil.
Augustus; 542 pagina's; euro 32,50.
ISBN 90 4570 341 6.


Andreas Burnier: Het jongensuur / De litteraire salon / De trein naar Tarascon.
Augustus; 288 pagina's; euro 22,95.
ISBN 90 4570 331 9.


Maxima-liedje wint 9de COC Songfestival
Met een liefdesliedje voor Maxima, Zomaar, heeft de uit vijf vrouwen bestaande formatie Royal Desire zaterdag 6 december het Nationaal COC Songfestival gewonnen. In het uitverkochte Theater Junushoff in Wageningen streden achttien COC afdelingen om de hoogste eer. Royal Desire trad op namens het COC Midden-Nederland dat daarmee voor de derde maal won (Bron: Het Roze Rijk).11 december 2003Screensaver Angelina Jolie
Voor een leuke screensaver van Angelina Jolie: klik hier.Ayaan Hirsi Ali roept homos op: wees radicaal
Homos aller landen, verenigt u! Weg met de hypocrisie. Deze oproep doet VVD-parlementarier Ayaan Hirsi Ali in Update, kwartaalblad van COC Nederland. Met name de opvattingen over homoseksualiteit in de islam zijn het Tweede Kamerlid een doorn in het oog. Sadik Harchaoui, directeur van Forum valt haar bij: De uitsluiting van homos is volstrekt belachelijk en moet nu stoppen. (Bron: RozeRijk.nl)

Gay-buurtcentrum in Singapore
Singapore heeft zijn eerste buurthuis voor homoseksuelen geopend. Het Pelangi Pride Centre wil homo's een ruimte bieden om bij elkaar te komen (Bron: Gaykrant.nl)Nieuwe 'homo, bi en lesbo site' gestart
Rozerijk.nl is een nieuwe Nieuws- en Opiniesite voor homo, bi en lesbo Nederland.
RozeRijk.nl is een vervolg op internet van het radioprogramma Het Roze Rijk dat van 1995 tot begin 2003 elke zaterdagavond te beluisteren was op 747 AM.
Bij de opheffing van het programma heeft de verantwoordelijke omroep, de NPS, besloten een alternatief te ontwikkelen op het wereldwijde web. Het resultaat is deze nieuws- en opiniesite voor homo, bi & lesbo Nederland', oftewel: Hollands nextGENDERation (Bron: WebLinkTips).
Latijns-Amerikanen protesteren tegen 'homovergelijking'
Conservatieve zwarte Amerikanen protesteren tegen recente vergelijkingen tussen het homohuwelijk en de burgerrechtenstrijd die de zwarten hebben gestreden en nog steeds voeren: "Homoseksualiteit is een keuze".

De resultaten van een enqute van het 'Pew Research Center for the People & the Press' toonden aan dat 60% van de zwarte Amerikaanse bevolking resoluut tegen het homohuwelijk is. Op de vraag of ze zouden kunnen leven met een partnerschapscontract voor holebi's antwoordde 51% negatief.

Toch is niet iedereen tegen een vergelijking van het homohuwelijk nu en de (mensen)rechtenstrijd van de Amerikaanse zwarte bevolking van toen. Tijdens een presidentieel verkiezingsdebat vorige woensdag beloofden de zwarte Democatische kandidate Carol Moseley Braun en dominee Al Sharpton hun onvoorwaardelijke steun aan het Amerikaanse homohuwelijk. Ze vergeleken het allebei met de geschiedenis van de 'black community' in de VS.

Professor emeritus David Garrow vindt ook dat beide minderheidsrechtenstrijden zeer sterke gelijkenissen vertonen en hij ziet dan ook geen graten in de vergelijking die de rechter in Massachusetts maakte. Hij verduidelijkt zijn mening: "Beide bewegingen hebben gelijkaardige ontberingen geleden, waaronder het recht om te huwen. Zowel
zwarten toen als homo's nu moeten opboxen tegen de publieke opinie dat hun huwelijk onnatuurlijk, immoreel en tegen Gods wil is. Homo's en lesbiennes worden net als zwarten geconfronteerd met discriminatie op het werk, als ze
dan al uit de kast durven komen." (Bron: GayBelgium.be)


8 december 2003Nieuw boek Patricia Cornwell: De Aasvlieg
Alweer het twaalfde deel uit de adembenemend spannende Kay Scarpetta-reeks. Vragen als kerstcadeau dus!Roze Zaterdag 2005 in Nijmegen
Stichting Roze Zaterdag Nederland heeft besloten de Nationale Roze Zaterdag in 2005 toe te kennen aan de stad Nijmegen. De keuze is op de Waalstad gevallen door de bestaande roze infrastructuur, het Nijmeegse jubileumjaar, maar zeker ook door de enthousiaste plannen.


girlswillbegirlsss

Homofolie & Homofobieprijzen 2003
Zoals de traditie het wil worden op het einde van het jaar de homofolie- en homofobieprijzen van de Holebifederatie uitgereikt. Dit jaar gaat de ceremonie door op 20 december tijdens de Lesbian and Gay Night in Antwerpen.
De genomineerden voor de homofolieprijs 2003 zijn: Serge Muyters, Frieda Van Wijck, Kris en Yves van Man Bijt Hond.
Er zijn vier nominaties voor de homofobieprijs 2003: Het Vaticaan, Dansschool Walkiers uit Lier weigerde homoparen voor danscursussen in te schrijven, omdat volgens de directeur in groepscursussen heren met dames moeten dansen, Chrisine Defraigne van de MR, Matthias Storme.
De Homofolie- en -fobieprijzen worden uitgereikt tijdens de Lesbian & Gay Night op 20 december in de Antwerpse zaal Harmonie. Meer info op www.holebifederatie.be


tn_img52

Je woorden verraden je geslacht
Mannen en vrouwen praten niet enkel alsof ze van verschillende planeten komen. Ze schrijven ook helemaal anders. Laat het maar aan een geslachtsloze computer over om daarachter te komen. In meer dan 80 procent van de gevallen kan een computerprogramma achterhalen of de auteur van een tekst mannelijk of vrouwelijk is
(Bron: http://vdab.be/magezine/dec03/geslacht.shtml)

1 december 2003Nederlandse PvdA komt uit de kast
Binnen de PvdA is een initiatief genomen om een netwerk over homo-emancipatie op te richten. Dat moet de aandacht van de PvdA vestigen op de homo-emancipatie, discriminatie en spanningen in de huidige samenleving.
Bedoeling is dat het orgaan over de Nederlandse grenzen heen gaat kijken. De juridisch gelijke positie van homo's en erkenning van alternatieve samenleefvormen is in Nederland redelijk geregeld, maar juist het onweersproken blijven van negatieve uitspraken over homo's geeft het gevoel dat vrijheid en tolerantie afnemen.
Homo-emancipatie is, ook in Belgi en Nederland, niet voltooid. Het taboe rond homoseksualiteit is zeker nog niet verdwenen. Met name onder ouderen, jongeren en allochtonen is homoseksualiteit vaak nog altijd taboe (Bron: GayBelgium.be).
Schorer behoudt deel subsidie
De Schorerstichting, kenniscentrum van gezondheidszorg voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, behoudt toch een deel van haar instellingssubsidie. Dat schrijft minister Hoogervorst vandaag in een brief aan de Kamer. Afgelopen maandag was al gebleken dat vrijwel de gehele Kamer van mening is dat de instellingssubsidie van de Schorerstichting niet voor 100% geschrapt mag worden, zoals de minister op 22 september had voorgesteld. De minister zegde de Kamer toe aan deze wens te zullen voldoen, alleen bleef onduidelijk wat deze toezegging precies inhield. Uit de brief van 26 november blijkt nu dat van de instellingssubsidie, die dit jaar 2.0 mln bedraagt, in 2006 1.1 mln zal overblijven. Daarnaast kan de Schorerstichting blijven rekenen op het behoud van de projectsubsidie voor
hiv/soa-preventie van 450.000. Meer info en de brief van de minister op www.schorer.nl
Merhaba voert infocampagne voor allochtonen
Merhaba, de allochtone holebi-groep uit het Brusselse maar eveneens actief in de rest van ons land, startte in oktober met een promotie- ensensibiliseringscampagne, voornamelijk gericht op drie doelgroepen.

Merhaba focust zich op holebi-verenigingen, sociale instellingen en allochtone groepen. De bedoeling is dan ook veelvuldig. De groep die zich richt tot holebi's met roots in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Turkije wil zich in de eerste plaats bekend maken via brief en info-folder. Maar daarnaast wil Merhaba ook duidelijk maken dat een allochtone holebi-groep wel degelijk een noodzakelijke aanvulling vormt van het bestaande holebi-aanbod. En dat blijkt ook uit de vele ontvangen reacties en hartelijke steunbetuigingen.

Het Merhaba-team is ervan overtuigd dat specifieke informatie ervoor kan zorgen dat de allochtone holebi's beter begrepen kunnen worden als er rekening gehouden wordt met de specificiteit van de allochtone zienswijze en gezinsstructuren. Er rust immers nog steeds een taboe op het onderwerp seksualiteit.

De aangeschreven allochtone groepen worden van harte uitgenodigd om, net als de 2 andere doelgroepen van de campagne, zeker aanwezig te zijn op de infodag die Merhaba organiseert eind dit jaar, zodat er samen naar een
constructieve dialoog in alle sereniteit kan gestreefd worden die in ieders voordeel is: zowel die van de allochtone holebi als die die hem omringen.

Tenslotte zal ook het brede publiek genformeerd worden over de conclusies die getrokken kunnen worden uit de informatie-uitwisseling en de georganiseerde infodag. De bekendmakingscampagne werd mogelijk gemaakt met
de energieke steun van de Stad Brussel en kadert in het beleid van de Vlaamse minister voor Gelijke Kansen (Bron: GayBelgium.be)Homohuwelijk aangekondigd in Britse troonrede
De Britse koningin Elizabeth II heeft woensdag in haar troonrede de invoering van een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen aangekondigd. Het woord huwelijk werd niet gebruikt, maar juridisch zal dit partnerschap daaraan vrijwel gelijkgesteld zijn. Dat heeft de BBC gemeld.
De regeling voor homos was een van de meest in het oog springende wetsvoorstellen op de agenda van de Labourregering voor het komende parlementaire jaar, dat de koningin traditiegetrouw feestelijk heeft geopend. De dertig wetsvoorstellen die zij in de troonrede noemde, gaan onder meer over hervorming van het asielbeleid, het hoger onderwijs en de inrichting van het Hogerhuis.
Met veel lastige kwesties op de agenda gaat premier Tony Blair een moeilijk parlementair jaar tegemoet. Zijn Labourpartij is ondanks alle problemen van het afgelopen jaar nog wel de grootste in de peilingen. Blair moet op zijn
laatst in 2005 verkiezingen voor het Lagerhuis uitschrijven (Bron: Reformatorisch Dagblad).