Home

 
Het nieuws van Contigo

Roze Blok toernooi geslaagd
Oudere vrouwen meer moeite om trendy kleding te vinden
Nieuw-Zeeland krijgt homohuwelijk
Op wandel met Marguerite Yourcenar
Onvruchtbare lesbo's hebben meer mannelijke hormonen

Het nieuws van Gaysite.nl

(nieuws opent in een nieuw scherm)


Roze Blok toernooi geslaagd
Met succes heeft de Delftse homosportvereniging Roze Blok afgelopen zaterdag het jaarlijkse internationale homo beachvolleybaltoernooi georganiseerd, inmiddels het grootste van Europa. Met een matige wind en af en toe wat zon waren de sportomstandigheden op het strand van Hoek van Holland prima.
In totaal deden 55 teams mee, verdeeld over drie niveau's. Zo'n 250 deelnemers waren de hele dag bezig om de felbegeerde prijzen in de wacht te slepen. Dit jaar konden de Nederlandse teams zich goed staande houden ten opzichte van andere Europese landen. Twee van de drie hoofdprijzen bleven binnen eigen land, België sleepte de derde in de wacht.
Het beachvolleybaltoernooi werd afgesloten met een strandbarbecue en aan het einde van de avond was er een spetterend feest in discotheek Speakers te Delft.
Voor meer informatie over het toernooi en over sporten bij Roze Blok: www.rozeblok.nl


terug naar boven


Oudere vrouwen hebben meer moeite om trendy kleding te vinden
Vrouwen van middelbare leeftijd hebben meer moeite met het vinden van trendy kleding dan jongere vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van Textilia. Slechts 25% van de vrouwen van 45-plus kan makkelijk slagen tijdens het shoppen. Bij vrouwen onder de 45 jaar is dat percentage veel hoger. Van de tieners en begin-twintigers kunnen vier tot vijf op de tien goed slagen.
Verkoopster Jannie van der Velden van Bon Mode in Diemen heeft hier een eenvoudige verklaring voor: `Het figuur wordt wat minder en tops zonder coupe kunnen niet meer.`Bovendien laten jongeren zich meer leiden door het aanbod en trends.Van alle vrouwelijke consumenten zegt een op de vijf niet goed te kunnen slagen voor nieuwe modeartikelen. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is dat zelfs ruim een kwart. De verklaring daarvoor is dat het aanbod in die steden zo groot is dat de klant verzadigd en verwend is geraakt. Inwoners van de noordelijke provincies slagen juist bovengemiddeld goed.Overigens waren de meeste vrouwen (43%) het eens, noch oneens met de stelling `ik kan goed slagen bij het vinden van modeartikelen`. Dat betekent dat veel vrouwen dus niet goed, maar ook niet slecht slagen. (MKBnet, juli 2003).


terug naar boven


Nieuw-Zeeland krijgt homohuwelijk
De regering van Nieuw-Zeeland wil mensen van dezelfde sekse de mogelijkheid geven met elkaar te trouwen. Dit schrijft de krant New Zealand Herald woensdag.

Nieuw-Zeeland zou, na Nederland en België, het derde land worden waar het homohuwelijk mogelijk is. Ook in Canada wil de overheid soortgelijke wetgeving aannemen.

De hoogste rechtbank van de Canadese provincie Ontario heeft al huwelijken tussen homos en lesbiennes toegestaan omdat de eerdere regeling de grondwettelijke rechten van homoseksuelen schendt. De centrale regering besliste in juni daar niet tegen in beroep te gaan (Reformatorisch Dagblad, juli 2003).

terug naar boven


Op wandel met Marguerite Yourcenar
Honderd jaar geleden werd de schrijfster Marguerite Yourcenar geboren in Brussel. Kort daarna trok de familie voor korte tijd naar het voorouderlijk kasteel Mont-Noir in Sint-Jans-Cappe in Frans-Vlaanderen. Later vestigde ze zich in Parijs.
In 1980 werd Yourcenar als eerste vrouw lid van de Académie française voor haar literair werk.

14 augustus in Frans-Vlaanderen
Het Masereelfonds organiseert een dagprogramma rond deze Frans-Vlaamse auteur. Afspraak in Sint-Jans-Capel om 11 uur voor een lunch op het domein Zwarte Berg met een lezing van Gerlinda Swillen en voordracht door Nele Ghyssaert. Daarna is er een natuurwandeling door het domein, geleid door Piet Hardeman, voorzitter van de Stichting Yourcenar.

Vooraf inschrijven verplicht op tel. 02-502.38.80 of 057-33.48.72. Prijs: 6-7 euro (Divazine, juli 2003).

terug naar boven


Onvruchtbare lesbo's hebben meer mannelijke hormonen
Polycistische eierstokken zijn een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Lesbiennes lijden er dubbel zo vaak aan. Er zou een verband zijn tussen de geaardheid en het aantal mannelijke hormonen.

Meer dan één op vijf vrouwen zou hiermee te maken hebben. Bij ongeveer de helft daarvan willen die polycystische eierstokken geen rijpe eicellen vrijgeven en dat leidt tot een onregelmatige menstruele cyclus of tot onvruchtbaarheid. Deze ergere variant wordt het polycystisch ovarieel syndroom genoemd. Vrouwen die daar aan lijden hebben meestal meer mannelijke hormonen in hun lichaam dan andere vrouwen.

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat het polycystisch ovarieel syndroom meer dan dubbel zo vaak voorkomt bij lesbische vrouwen. Ze onderzochten 254 lesbische en 364 heteroseksuele vrouwen die tussen november 2001 en januari 2003 in Londen voor een vruchtbaarheids-behandeling kwamen.

De vrouwen wisten niet dat ze aan dat syndroom leden, maar 15 procent was al wel behandeld geweest voor symptomen die ermee te maken hebben, zoals onrelgelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid, acne of overdreven beharing op gezicht of lichaam.

Bij de heteroseksuele vrouwen bleek 32% polycistische eierstokken te hebben, tegen 80% bij de lesbiennes. Het syndroom kwam bij 14% van de heteroseksuele en bij 38% van de lesbische vrouwen voor. In het bloed van de onderzochte lesbische vrouwen met het polycystisch ovarieel syndroom bleken typische mannelijke hormonen, zoals testosteron en androsterosteendion in beduidend hogere concentraties voor te komen dan bij heteroseksuele vrouwen met dezelfde aandoening. Ook bij vrouwen met polycystische eierstokken werden gelijkaardige resultaten gevonden. Lesbiennes en heterovrouwen daarentegen hadden gelijke hoeveelheden mannelijke hormonen.

Onderzoeksleidster Rina Agrawal: "We vragen ons af of de overmaat aan mannelijke hormonen die met het polycystisch syndroom gepaard gaat, een van de factoren is die kan bijdragen aan de seksuele oriëntatie van de vrouwen. Onze studie geeft daarover geen duidelijkheid. In geen geval suggereren we dat polycystische eierstokken of het verwante syndroom de oorzaak zou zijn van een lesbische geaardheid."

De wetenschappers benadrukken ook dat lesbische vrouwen niet vaker onvruchtbaar zijn dan heteroseksuele, het tegendeel is waar. Agrawal pleit wel voor meer aandacht voor onderzoek naar de gezondheidszorg voor holebi-seksuelen (GayBelgium.be, juli 2003).


terug naar boven