Home


Meer info over theatervoorstellingen in heel Nederland? www.theater.nl (incl. bestelmogelijkheid)

Continental Shift

t/m zondag 10 september 2000

In recente video's en films onderzoekt Shirin Neshat∑(Iran/USA) de geheime macht, maar ook de maatschappelijke ruimte van de vrouw. Zij houdt zich intensief bezig met de rol van de vrouw in de
islamitische cultuur.

Deze kunstenares verwierf met haar agressieve, maar uitermate poŽtische zwart-wit foto's internationale bekendheid. Op die foto's beeldde zij vrouwen af, gehuld in een tachador-sluier, met wapens en gekalligrafeerde 'tatoeages'.

Stadsgalerij Heerlen -tentoonstellingen
Raadhuisplein 19
6411 HK Heerlen
Tel: 045-5604449


150 jaar in en uit de mode

t/m zondag 27 augustus 2000

Tot en met 27 augustus wordt in het Markiezenhof te Bergen op Zoom een bijzondere expositie gehouden met de titel 150 jaar in en uit de mode. De vrouwenmode van 1780 tot en met 1930 in beeld. Per jaar wordt de gangbare mode voor de vrouw door middel van modeprent getoond, en dat 150 keer. Hierdoor krijgt de bezoeker een compleet beeld van de wijze waarop de mode zich ontwikkelde: van de klassiek geÔnspireerde japonnen van na de Franse Revolutie tot en met de breed uitstaande crinolines, van de tournures tot en met de reformjurken, oneerbiedig hobbezakken genoemd, uit het begin van de 20ste eeuw. Van elke periode wordt een tijdsbeeld geschetst: niet alleen in woord, maar ook in de vorm van voorwerpen. Gemeentemuseum het Markiezenhof is gevestigd aan de Steenbergsestraat 8 in
Bergen op Zoom en is geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.

Tel: 0164-242930De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse Kunst uit de 17e eeuw.
Tentoonstelling waarbij veel te zien is over erotiek uit de 17e eeuw (ook erotiek uit de damesliefde?)
Rijksmuseum, Amsterdam, tot 17 september.


Stripping Girls anno 2000
Anton Corbijn en Marlene Dumas zijn beide gefascineerd door stripping girls. Corbijn is fotograaf en Dumas is schilderes. Samen maakten zij een expositie, die te zien is in het Theatermuseum in Amsterdam.

Wat maakt deze expositie anders?
De vrouwen van Corbijn en Dumas zijn geen lustobject. De fotograaf en de schilderes tonen de schoonheid van de strippende vrouw. Hun doel is niet om morsige mannen te bevredigen, ze voor vijf minuten de illusie te geven dat ze meer zijn dan een gewone sterveling. Corbijn en Dumas richten zich alleen op de vrouw die tot de verbeelding spreekt - die van henzelf, en die van talloos veel miljoenen.

Stripping Girls, Theatermuseum Amsterdam t/m 3 juli 2000. Toegang: f 8,50. Tel 020-5513300 (www.tin.nl)

Seks en erotiek in Nijmeegs museum

Seks en erotiek staan centraal in de tentoonstelling Het Spel der Zinnen in het Nijmeegse museum de Stratemakerstoren. Afbeeldingen, voorwerpen en kleding vanaf de oertijd tot heden zijn bijeengebracht om te laten zien hoe de mensheid door de eeuwen heen met seksuele uitdaging is omgegaan.

Volgens directeur De Mul van het museum is de manier waarop mensen met erotiek omgaan een van de duidelijkste kenmerken waarin mensen zich van dieren onderscheiden: "Naaktheid is beladen. Het spanningsveld tussen zich sensueel blootgeven en zedelijk onberispelijk gedrag wordt gevoed door schaamte. Daarom is seks door de eeuwen heen spannend gebleven'', stelt hij.


De expositie begint in de oertijd, toen seks geen andere functie had dan voortplanting. Erotiek speelde geen enkele rol. Ook de Grieken en Romeinen gingen nog heel open om met seksualiteit. Op allerlei voorwerpen, die onder meer in de omgeving van Nijmegen zijn gevonden, staan nietsverhullende erotische afbeeldingen. Het christendom maakte volgens De Mul een einde aan de schaamteloosheid. De kerk verbood de zonde en de lust. Dat weerhield bijvoorbeeld Karel de Grote er niet van vrouwen en bijslapen om zich heen te verzamelen. Zijn losbandige seksuele leven komt op de tentoonstelling uitgebreid aan de orde.
Vooral in de 16e en 17e eeuw was openlijke erotiek streng verboden. In die tijd gebruikten kunstenaars verhullingen als een meisje met een oester, een vogel die uit het kooitje komt en een spelend aapje. De expositie laat ook een klein overzicht zien van de openlijke wijze waarop erotiek tegenwoordig aan de orde komt.


De Mul verwacht dat de tentoonstelling zeer veel bezoek zal trekken. Hij krijgt nu al veel aanvragen voor groepsbezoeken, al willen sommigen wel eerst komen kijken of de expositie niet te schokkend is, zegt hij. Ook het bestuur van het museum heeft geaarzeld of het onderwerp wel door de beugel kon. De expositie is tot en met 23 juli.


Museum De Stratemakerstoren
Waalkade 83-84, 6511XR Nijmegen, Telefoon 024-3238690Heksenwaag

Oorsponkelijk Waaggebouw (1595) met weegschaal uit 1482 waar in de 17e en 18e eeuw naast goederen ook vrouwen werden gewogen die van hekserij werden beschuldigd. Permanente expositie over heksen en heksenvervolging.

Toegang: fl. 1.25 tot fl. 2.50

Heksenwaag, Oudewater, Tel: 0348-563400
Geopend t/m oktober.