Home


Filmtips


Klik op een link om het verhaal te lezen maar ook de reacties van anderen op de film:

Chutney Popcorn
Better than Chocolate
Fucking Åmål

Chutney Popcorn
Regie en script door Nisha Ganatra


Al voordat ze afstudeerde aan de New Yorkse Graduate Film School viel filmmaker Nisha Ganatra in de prijzen met haar korte film Junky Punky Girlz. Daarin onderzoekt een Amerikaans meisje van Indiase afkomst wat haar achtergrond precies voor haar betekent. In haar nieuwste film, Chutney Popcorn, gaat Ganatra verder in op de tegenstellingen tussen de Amerikaanse en Indiase cultuur. Reena, een hippe lesbische fotograaf en henna-arties uit New York, komt uit een Hindoe-familie, waar haar geaardheid en wilde leven niet bepaald met open armen worden ontvangen. Als blijkt dat haar keurige zusje Sarita geen kinderen kan krijgen, denkt Reena eindelijk een streepje voor te hebben. Om haar zus te helpen, en tegelijkertijd de goedkeuring van haar moeder te krijgen, besluit Reena zwanger te worden om de baby vervolgens af te staan aan Sarita en haar man. De vraag is alleen of haar vriendin dit plan wel ziet zitten. Chutney Popcorn heeft al zes prijzen gewonnen, waaronder de publieksprijs van het Berlijn Festival.


Lees meer over de film op: www.aczone.com/nisha


Wat vond jij van de film?
-"Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel saai!!!"


-"Te weinig diepgang, oppervlakkig, zeker daar waar serieuze beslissingen genomen moeten worden. Verder soms wel komisch, niet een echte aanrader" (Ria).


-"Een leuke film, eigenlijk gewoon voor iedereen! En niet alleen voor lesbische of biseksuele vrouwen."


-"Dankzij besprekingen e.d. wist ik wat ik kon verwachten, waardoor de film niet echt tegenviel. Prima vermaak op een regenachtige middag... maar -helaas- meer ook niet."

-"Ik vond de film erg leuk herkenbaar en er zaten leuke momenten in humoristisch en gewoon genoten samen met mijn vriendin jet de waard.


-
"Het is een vrouwenfilm maar daar is ook alles mee gezegd; net niks van alles: niet echt komisch, niet echt dramatisch, niet echt romantisch".


Better than Chocolate
Regie Anne Wheeler Met Wendy Crewson, Karyn Dwyer, Christina Cox

De Canadese regisseuse Anne Wheeler bewijst met Better than chocolate dat het probleem 'hoe vertel ik mijn ouders dat ik lesbisch ben' niet per se zwaarmoedige drama's over seksuele vooroordelen en discriminatie hoeft op te leveren, maar ook tot een vrolijke feelgood movie kan leiden. De film volgt de lesbische Maggie (Karyn Dwyer), die haar rechtenstudie inwisselt voor werk in een in erotische literatuur gespecialiseerde boekwinkel en optredens in een nachtclub.
Als ze verliefd wordt op Kim (Christina Cox) is haar geluk compleet. Er komt een kink in de kabel als haar gescheiden moeder (Wendy Crewson) met haar zoon (Kevin Mundy) bij haar intrekken. Hoe vertel je een moederkloek, die vindt dat het tijd is dat je een man aan de haak slaat, dat je samenwoont met een vriendin?
Better than chocolate bevat alle vertrouwde elementen uit het coming out genre, met als belangrijkste de vooroordelen in de buitenwereld. Tot de milde behoort dat lesbiennes elkaar in het buurtcafé niet mogen kussen ('Er komen hier ook gezinnen'), gevaarlijker is de homofobie van een groepje skinheads. En passant pikt de film met het opvoeren van een transseksueel een graantje mee van de filmpopulariteit van genderblenders. Geheel volgens het filmcliché is de transseksueel (Peter Outerbridge) niet alleen kleurrijk maar ook wijs. Al even voorspelbaar is de open deur die de film als boodschap intrapt: seksuele voorkeur doet er niet toe, als je maar gelukkig bent.
Je kunt je storen aan de oppervlakkigheid van de personages en de schematische plot van Better than chocolate, maar wie zich daardoor niet laat hinderen, ziet een door zoetige popmuziek (Sarah McLachlan, West End Girls en Ani DiFranco) voortgedreven romantische komedie, waarin de liefde uiteraard overwint (Jos van de Burg, 2-8-2000)

Wat vond jij van de film?
-"Cliché cliché... Alweer een film vol vooroordelen en slechte liefdesscènes (lees : lachwekend). Voor de echte cinefielen ; Aimée und Jaguar, High Art, Bound, When Night is falling, etc... Weggooien deze!"


-"Heerlijke film, met de bekende moederfrustraties. Geweldig om een zoen-, bedscene te zien met 2 prachtige vrouwen, zonder in de porno catagorie te hoeven zoeken...!"


-"Tja, in het genre van de huidige 'afgelikte' amerikaanse comedie. Dus voorspelbare grappen, knappe actrices en een voorgekauwd verhaal. Wel leuke muziek (vooral Sarah Mclachlan)."

-"Gewoon een leuke lesbische film waar humor in zit; gewoon 100 % TOP!"


-"Wanneer krijgen we nog eens een goeie lesbische film te zien? Dit was toch wel weer eens zeer lauwe kost."


-"Tsja... schattige edoch ontzettend voorspelbare film. Zeker niet verkeerd; o.a. dankzij prima soundtrack, lekkere meiden (auw, wat seksistisch *grin*) enne, natuurlijk.... Ann-Marie MacDonald (lees Fall on your knees... als je dat nog niet gedaan hebt!!!).Conclusie, grappige film wel, misstaat absoluut niet in mijn videocollectie!"


-"Niet een erg hoogstaand, maar zeer amusante film. (Alles is beter dan Go Fish.)"


-"Véél humor , GOEDE bedscènes :) , en de actrices miam!"


-"Een hele leuke simpele zwijmel film. Leuke actrices, gewoonweg heerlijk."


-"Een lekker lesbisch niemandalletje."


-"Kan niet kiezen tussen serieus drama en hilarische komedie. Ver voorbij gestreefd door tijdgenoot Fucking Amal, die qua verhaal toch heel wat beter in mekaar zat."


-"Een beetje afgezaagd (wat niet) en de actrices waren een beetje te knap, maar toch lachuh. vooral die travestiet was errug leuk."


-"Ik vond het een hele leuke film met heel veel humor en een pittige scene!"


-"Clichematig en erg slecht geacteerd. Dit soort lesboverhalen kennen we nou toch wel een keer."


-"Te gekke film. Zeker weten een aanrader."


-"Simpel, grappig, lief en zo herkenbaar!"


-"Het is een lekkere film lekker lachen gewoon een goede film nog niet gezien dan moet je d'r snel zien want dan heb je wat gemist..."


-"Zalige film. Moet je zien!

-"Prachtige film. Hilarische ontwikkelingen en overtuigende actrices."


-"Hmmmmmmmmmm, zucht, heerlijk. Gewoon een lekkere ontspannen film. Niet nadenken. Yes lesbisch zijn is leuk. Echt wel. En zo een film wilde ik nou ook wel eens hebben." 


 

Fucking Åmål
fuckingamal
In het dorpje Åmål gebeurt helemaal niets. En als je dan een puber bent, zoals Agnes, en je hoort ook niet tot de populairste van de school, heb je al snel een probleem. Vooral als je ook nog eens verliefd wordt op het populairste meisje van de klas. De moeder van Agnes drukt een verjaardagsfeestje erdoor, waarvan Agnes weet dat er toch niemand zal komen opdraven. Maar tot haar aangename verrassing is daar Elin, het meisje op wie ze al een hele tijd verliefd is. Elin, die heeft gehoord dat Agnes lesbisch is, kust haar bewonderaarster en ontdekt dat ze zelf ook niet vies van de damesliefde. Fucking Ååmal is een sympathieke komedie over de puberteit, zonder zwartgallig te zijn. Het is een aanstekelijk debuut, waarin de ellende van het puberleven met humor wordt verteld.


Heb je de film gezien? Wat vond je ervan? (Reageren is anoniem)
-"Erg goede film en ook zeer herkenbaar en ik ben het met die andere eens die blonde die mag nog wel een x mijn kamer inlopen!"


-"Geweldige film. Heel herkenbaar. En dan ook nog in het Zweeds. Grandioos."


-"Goede film. Veel symboliek, gevoelens werden heel goed overgebracht. De brunette is mijn favoriet. Zoals in zovele films (except Traffic) hou ik, ook hier, niet echt van het onrealistische/dromerige verloop der dingen."


-"Weet iemand of deze film nog te huur is?"


-"Wat zouden jullie ervan vinden als er eenNederlandse versie van deze film komt? Precies hetzelfde, maar dan Nederlands? Ze zijn namelijk met screentesten bezig, misschien dat ik er wel in kom!"


-"Als je een puberzoektocht met lesbisch accent interessant vind, erg aan te raden, anders niet."


-"Zo verschrikkelijk herkenbaar, ik zag op een bepaald moment niet Agnes, maar duidelijk mezelf terug. Ik heb de film als kadootje van mijn echtgenoot gekregen en ik realiseerde me na het zien meer dan ooit dat ik 100% homosexueel ben."


-"Geweldige film, nog wel een beetje braaf. Vooral dat ze begonnen te zoenen achterin de auto van een vreemde vond ik gedurfd. Yeah!!"


-"...Heerlijk..."


-"Goede film!!! Mooi onderwerp, brengt je toch weer eens aan het denken!"


-"KICKUH FILM!!!!! waaaahhhh wie heeft er het lef om uit de wc te komen met een meisje/ jongen die ook nog eens homoseksueel is WAAHHHHH doe dat maar eens na toedelzzzzzz muisje."


-"In een woord geweldig!!!"


-"Super film, waere gerne noch einmal 16 jahre alt."


-"Wij (Petra en Clara) vonden het een erg leuke film en die blonde willen wij er wel eens bij hebben!"


-"Heeeel erg goeie film! Na een keer huren heb ik hem al 6 keer gezien! Erg herkenbaar en super-romantisch; de volgende keer ga ik hem kijken met een meisje waar ik verliefd op ben..."


-"Hij lijkt me zo leuk, maar ik durf em niet te huren..."


-"Ik vond het een beestige film. Ik heb er samen met mijn vriendin naar gekeken en het was echt zalig om te zien hoe twee jonge tieners ermee omgaan!"


-"Ik ben er vandaag heen geweest; nou vond het een prachtige/coole film. Ik herkende de rol van Agnes heel goed in mezelf. En de film is zeker een aanrader!"


-"Goehoed! Absoluut. Behoorlijk sterk verhaal, mooi in beeld gebracht ende grappig bovendien. Hoe herkenbaar, bovendien niet truttig, Amerikaans, degelijk &c. Meer meer meer, ik wacht op de videorelease opdat ik 'em aan mijn collectie kan toevoegen."


-"Een goede film met zowel hilarische momenten als "oeps"-momenten die ook nog herkenbaar zijn."

-"De meest indrukwekkende film die ik ooit heb gezien, hoe mooi kan een liefde tussen 2 meisjes zijn! Ik zou spontaan lesbisch willen worden! Liefs Maaike."


-"Als dat meisje uit mijn klas nou ook = op mij viel.... oftewel: goede film."


-"Echt, super leuk... en herkenbaar (voor mij!!). Vooral het einde maakte de film zo goed."


-"Die blonde was ok maar het bruintje, mmmmmm ! Is iedereen blind ofzo??"


-"Fucking klote film, geen seks, alweer een of ander probleemkind dat met haar wereldje niet in het reine kan komen!"


-"Ook ik was smoor verliefd op een meisje op de middelbare... maar ja meisje meisje durfde ik toen niet aan. Wereldfilm."


-" 'K kan niets anders zeggen dan: een hele mooie film! En zeker aan te raden!"


-"Die Elin is echt een lekker wijf !!! jammer dat ze leslisch is..."


-"Ik vond het ook een hele toffe film, alleen door deze film weet ik nu wel voor 1000% dat ik hetero ben. Waarom?? Omdat ik mijn vriend NICK miste onder de film."


-"Weing vrijscenes, maar wel een mooie film!!!"

-"Ik vond het echt een onwijs goeie film!! weer eens wat anders."


-"Mooie film met natuurlijk een mooie actrice."


-"Ik weet niet wie dat schreef maar ben het zeker met je eens over dat blonde meisje!wat een lekker ding en natuurlijk een mooie film."

-"Heerlijke en fantastisch goede film. Ik wil er binnenkort nog een keertje heen!"


-"In één woord sweet".


-"Fantastische film, puur, sensueel, echt en grappig, aardig herkenbare dialogen, was ik maar weer zestien zo onschuldig en gedurfd!"

-"Ook al ging het over liefde tussen twee jonge meiden, en ben ik een stukje ouder, toch heb ik er van genoten".

-"Bracht veel herinneringen terug......"


-"Puur jeugdsentiment ..."

-"...Smoor verliefd geweest op je een prachtig meisje uit je klas...echt een gebroken hart gehad omdat jij vanuit je tenen van haar hield, maar je zag dat het onmogelijk was? Dan moet je gaan kijken naar Fucking Amal. Geen snelle Amerikaanse film, maar heerlijk kneuterig, humoristisch en herkenbaar... mijn hart brak opnieuw... "

-"Goeie leuke film, niet met die bekende stereotype's en vooroordelen. Met herkenbare grappige situaties. Moet je zien!"

-"Erg goede film, vooral omdat ik nu mijn Zweeds kon oefenen. Veel mensen zullen zich hier in herkennen."

-"Ik ben het helemaal eens met de recensie in de GayKrant 406 van 17/3".

-"Ik wil de film graag gaan zien, misschien dat mijn vriendinnie mee wil...?"

-"Ik vond het een hele mooie film, met een nog mooier meisje (die blonde)"


-"Hele leuke film, grappig, spontaan, eerlijk. Du kus was een van de mooiste die ik in een film heb gezien. iedereen die maar een beetje moeite heeft gehad met haar gevoelens in de pubertijd moet deze film gaan zien!!!"

-"Leuke film, met veel humor, maar ook ontroerende momenten. Ik denk ook erg herkenbaar voor veel lesbische vrouwen die terugkijken naar hun pubertijd. Kortom, een "feel good movie"......"

-"Goede film! Wij hebben er heerlijk van genoten. Erg herkenbare gevoelens. Veel gelachen ondanks het serieuze thema."