Home

Lees over hoe andere lesbische en/of biseksuele
vrouwen het chatten ervaren (hebben)...Lees over de ervaringen van:

- Gabrielle
- Brigitte
- Evelien
- KayliChatervaringen van Gabrielle

Wanneer ben je voor het eerst gaan chatten?
In 1996 kwam het internet een beetje in, en kregen wij thuis dus ook internet. Toen had ik een goede vriend die al veel eerder internet had, daar hoorde ik van dat je een programa had, mIRC, waar je op kon chatten. Spannend natuurlijk. En ben toen eigenlijk meteen verslaafd geraakt. Ik was toen ongeveer 17 a 18 jaar. Na een jaar dag en nacht gechat te hebben was het even stilletjes rond het internet. Ik was erg druk bezig met mijn werk en heb een tijdje helemaal niet meer gechat. Ongeveer 1,5 jaar. Daarna heb ik de smaak weer te pakken gekregen.
 
Waarom ben je begonnen met chatten?
Toen ik dus 17 a 18 was, was ik nog druk bezig met een aantal dingen. Met mezelf onder andere. Ik wist niet helemaal wat ik moest doen met mijn gevoelens. En wist ook helemaal niet waar ik aan toe was, en heb toen maar de stoute schoenen aangetrokken en heb toen moed verzameld om op #lesbholland te gaan chatten voor wat sociale contakten.

Hoe ben je erachter gekomen dat zoiets als chatten bestaat?
Als eerst natuurlijk via die vriend, maar dat er ook chatpagina's gewoon op internet stonden wist ik dus niet. Er kwamen er steeds meer bij, en natuurlijk zoals bijvoorbeeld bij de startpagina van Contigo Contact staat er ook eentje. Ze zijn eenvoudig te vinden. Nu tegenwoordig is er ook MSN. Daar praten ze zelfs op de radio over.  

Op welke plaatsen op Internet ben je gaan chatten?
Als eerste ben ik gaan chatten op mIRC, dat was natuurlijk een uitkomst. Totdat er een tijdklok opkwam. De rekeningen werden natuurlijk veel te hoog. Toen ging ik over op Netmeeting, dat was maar voor korte duur. Was niet zo interessant. Nu tegenwoordig heb ik veel kennissen op internet, en zit ik vaak op MSN, maar ook wel eens bij www.zijaanzij.nl en op www.chatplaza.nl.

Hoe was je eerste 'chat-ervaring'? Welk gevoel kreeg je erbij?
Mijn eerste chat-ervaring met een onbekende, was best raar. Omdat ik natuurlijk met een vrouw met dezelfde gevoelens aan het babbelen was. Ik als volkomen leek wist helemaal van niks. Ik kwam als groentje net om de hoek kijken. Het was best wel moeilijk, ik kon niet op alle vragen een antwoord geven, dat weet ik nog wel. Ten eerste moest ik (voor mijn gevoel, ik was een beetje bang eigenlijk) voorzichtig doen, want ik was nog druk bezig met mijn coming out. En mijn ouders wisten nog van niks. Dat was dus een extra spanning tijdens het chatten, vooral bij de eerste keer op #lesbholland. Achteraf best wel grappig; als er iemand naar boven kwam, klikte ik het scherm meteen weg, en dat doe ik nu niet meer.

Heb je ooit aan een 'chat-meeting' deelgenomen (afspraak met een aantal chatters)?
Ik heb nooit een chat-meeting met meerdere chatters gehad. Dat trok me niet zo aan. Dat was altijd te ver weg. In die tijd moest ik altijd met de trein en had daar niet zo'n zin in, was druk met school en werk. Achteraf wel jammer.

Ik heb wel eens een afspraakje gemaakt met één chatster, en later haar vriendinnen ontmoet. 

Wat zijn je ervaringen geweest bij die meeting?
Helaas heb ik geen meeting met meerdere chatters gehad, met eentje wel. We hadden afgesproken bij het station. Samen gingen we op zaterdag naar het COC alkmaar . Ik wist helemaal nog niet wat dat was. Een cafe voor Homo's en Lesbo's. Het was erg leuk en spannend. De zondag gingen we naar het COC Amsterdam. Toen had ik zoiets van 'mams, ik ga vanavond naar een vrouwencafe in Amsterdam'. En ben er vanaf dat moment voor uitgekomen dat ik lesbisch ben. Dus het kan altijd helpen zo'n ontmoeting!

Als je ooit chatvrouwen in real life hebt ontmoet, klopte het beeld dan wat je van de ander had gekregen via het chatten?
Toen ik dus 19 was, had ik voor het eerst afgesproken met een ietsie oudere vrouw. Daar had ik toen wel een beeld bij, zij had verteld hoe ze eruit zag. Het klopte precies. Maar ik wist eigenlijk niet precies hoe haar karakter was. Maar toe ik haar zag had ik meteen zoiets van 'hier val ik dus niet op'. Waarom, dat voel je gewoon aan. Nu ben ik 23 en heb toevallig net iemand van de chat ontmoet. Toevallig met een ook weer ietsie oudere vrouw. Voor haar was het de eerste keer op de chat, en heb haar het een en ander uitgelegd. En toen kwamen we een beetje met elkaar in contact en heeft zij verteld hoe ze eruit ziet. Maar het gekke is, ze had het verteld, maar ik had er helemaal geen beeld bij. Is eigenlijk ook wel het beste (is mijn mening natuurlijk). Ik had haar ook aan de telefoon gehad en had even ietsie meer met haar stem. En toen de ontmoeting. Je weet maar nooit he, maar het was erg leuk. Maar, het blijft wel spannend, ik ben altijd erg verlegen en had nu toch de knoop doorgehakt en ben bij haar op bezoek gegaan. Leuke vrouw!

Heb je vrouwen leren kennen tijdens het chatten met wie je later een vriendschap of relatie hebt opgebouwd?
Eigenlijk nog niet. Momenteel zijn het meer vriendinnen en familie waar ik mee chat. Maar wie weet na die leuke ontmoeting...

Heb je vervelende ervaringen met chatten?
Wat ik dus vervelend vind is als je een keertje aan het chatten betn op een box die gemengd is, en er van die (piep) mannen zijn die meteen met sex enzo beginnen. Maar verder niets, want chatten is gewoon leuk. Het is meestal anoniem en kan je niet echt iets gebeuren.

Chat je nog steeds? Zoja, waarom?
Ik chat nog steeds. Waarom? Omdat ik gewoon verslaafd ben. Ik ben gestopt met roken, met snoepen, maar internet daar ben ik echt gewoon verslaafd aan. Daar kan ik niks aan veranderen.

Er chatten ook een aantal vriendinnen van me, en eentje daarvan... Nou eigenlijk twee heb ik via de chat verteld dat ik gek van ze ben. Misschien heb je nu zoiets van 'ze kan niet eens face to face zeggen dat ze gek van iemand is'. Oke, daar heb je gelijk in. Maar als je al 2,5 jaar gek van iemand bent, en je het haar zo niet kan vertellen, is msn een uitkomst. Ik ben blij dat ik het zo heb gedaan, want het gesprek was erg serieus. En ik was ook erg opgelucht.

Tevens helpt chatten tegen stresss. Je kan van je afpraten tegen iemand die je helemaal niet eens kent. Is wel eens lekker.
Zo zie je, ik ben nog lang niet uitgechat...  Groetjes van mij  ;-)Chatervaringen van Brigitte

Wanneer ben je voor het eerst gaan chatten?
Ik ben voor het eerst gaan chatten in 2000, toen Big-Brother II begon!

Waarom ben je begonnen met chatten?
Ik zocht wat afleiding nadat ik herstellende was van een auto-ongeluk. Ik wilde sociale contacten opbouwen via de pc. Mijn relatie liep niet goed meer en zocht ook daarvoor afleiding. Het leek mij een leuke bezigheid als je op een goede chatbox zou komen.

Hoe ben je erachter gekomen dat zoiets als chatten bestaat?
Gewoon door naar een site te gaan en dan zag je chat staan en ja dan wil je wel even verder kijken... ik heb er gelukkig nooit spijt van gehad!

Op welke plaatsen op Internet ben je gaan chatten?
Op de site van onze kanjer Big-Brother Bianca!!!

Hoe was je eerste 'chat-ervaring'? Welk gevoel kreeg je erbij?
Heel vreemd, het is altijd afwachten wat voor types er op zo'n chat zitten. Er waren nog maar 2 personen (1 jongen en 1 meisje) die op die chat zaten maar ik werd goed opgenomen en we hadden hartstikke leuke gesprekken!
Het is heel belangrijk hoe de personen zijn die op zo'n chatbox zitten maar ook hoe je jezelf opstelt!
Het "vreemde" gevoel was vrij snel weg en het is altijd goed blijven klikken.

Heb je ooit aan een 'chat-meeting' deelgenomen (afspraak met een aantal chatters)?
Nee, niet echt een chatmeeting maar wel een forummeeting en ook bij die meeting zaten een aantal chatters van de fanclub van BB-Bianca! Dat was een meeting in Hilversum.
Wij zijn met z'n drieen (dat waren ook de eerste twee personen die op de chat zaten) naar Hilversum gegaan om daar bij een andere 'forummer' te blijven slapen. Die jongen zag ik voor de eerste keer maar het klikte gelijk, we hebben gezellig gekletst in de auto en dat ging prima. Dat meisje had ik al eerder ontmoet (zie vraag hieronder) dus die kende ik al "redelijk".
In Huizen aangekomen (bij de andere forumster) hebben we ons voorgesteld aan haar man en kids, nou dat verliep ook hartstikke goed en daarna hadden we met alle forummers afgesproken in een kroeg in Hilversum, die hadden ze afgehuurd.
Echt, ik heb een wereldavond gehad, een hoop nieuwe mensen leren kennen (je kent ze wel via de pc maar niet in real life), het klikte met iedereen, er was zelfs een speciaal lied in elkaar gezet door en over het forum. We hebben heerlijk gegeten, er was een live-optreden, Koos van BB was er ook met z'n vrouw, echt het was een toppie avond, zeker met zo'n vaste club is het hartstikke leuk en gezellig en je leert elkaar op een hele andere manier kennen dan via zo'n beeldschermpje!


Als je ooit chatvrouwen in real life hebt ontmoet, klopte het beeld dan wat je van de ander had gekregen via het chatten?
Nee, mijn eerste ontmoeting was heel anders dan dat ik mezelf had voorgesteld. Dat meisje kon via de chat heel goed communiceren maar in real-life was ze heel verlegen en alles moest eruit getrokken worden en het viel voor mij heel erg tegen!

Heb je vrouwen leren kennen tijdens het chatten met wie je later een vriendschap of relatie hebt opgebouwd?
Ik heb nog regelmatig contact met chatters waarmee ik toen op de chat zat, gewoon elkaar even op de hoogte houden hoe het gaat enz. Via dezelfde site van Bianca, heb ik een meisje leren kennen waar ik nu vier maanden mee samenwoon en waar ik heel gelukkig mee ben... mensen zeggen weleens 'dat kan NIET via een pc' maar het kan WEL degelijk via een pc.

Heb je vervelende ervaringen met chatten?
Je komt weleens op chatboxen waarvan ik denk 'luitjes waar gaat het allemaal over...'
Ik merkte wel dat je op een chatbox anders geinterpreteerd kan worden dan eigenlijk de bedoeling is, waardoor er wel eens onenigheid was maar die werden gelukkig altijd vrij snel opgelost.

Chat je nog steeds? Zoja, waarom? Zonee, waarom niet?
Nee, eigenlijk niet meer, nee. De hele vaste groep is op een gegeven moment uit elkaar gevallen omdat er meerdere stelletjes waren dus de animo liep hard terug. Van de andere kant heb ik zoiets van 'ik heb eindelijk mijn leven op de goede rails en daar wil ik aan blijven werken'. Ik kijk nog wel eens op de site waar ik aan de chat meedeed maar dan is er meestal niemand maar wie weet...
Laatst heb ik nog een ouderwets chat-avondje willen organiseren maar bij gebrek aan belangstelling is dat niet meer gebeurd, jammer maar waar!


Chatervaringen van Evelien

Ook ik wil graag een bijdrage leveren over chatervaringen met lesbische vrouwen.

Mijn ervaring daarmee is wisselend. Aangezien men anoniem kan chatten, heb ik de ervaring dat veel chattende vrouwen later een man blijken te zijn. Als je denkt een leuk contact te hebben opgebouwd en je elkaars telefoonnummers uitwisselt, blijkt er al gauw een mannenstem aan de andere kant van de lijn te zijn, die niets van zich laat horen, maar alleen maar blijft luisteren.

Ik ken een verhaal van een vrouw die daar erg achterdochtig door is geworden, omdat ze drie keer een afspraak heeft gemaakt (zonder elkaar te bellen) en drie maal deed er een man open.
Ook was ik laatst leuk aan het chatten met een meisje uit mijn buurt en we zochten allebei een date. Toen ik haar aan de telefoon had, bleek dat ze een vriend had en met zijn medeweten graag een triootje wilden doen.

Mijn raarste ervaring was deze: ik had leuk gechat met een meisje, we hebben telefonisch een afspraak gemaakt en ze is een avond bij mij geweest. Het klikte heel erg goed en het was heel gezellig, maar wat ik vreemd vond is dat ze geen enkele gay-uitgaansgelegenheid kende; ook vertelde ze niet over haar verleden wat betreft coming-out etc, dus achteraf kreeg ik de indruk dat ze helemaal niet lesbisch was. We hebben wel met elkaar gezoend 'savonds. Later heb ik haar nog proberen te bereiken, maar helaas zonder resultaat. Ze heeft ook geen contact meer met mij gezocht.

Verder is het chatten harstikke leuk en ook een beetje verslavend, vind ik. Af en toe komen er pottenhaters langs, die even willen laten weten hoe zij er over denken (negatief) maar dat went en wij als lesbiennes/bi's krijgen daardoor een betere band, want wij moeten het toch maar rooien tegen de meerderheid!

Tot zover mijn bijdrage, ik hoop dat jullie het leuk vonden.Chatervaringen van Kayli


-
Wanneer ben je voor het eerst gaan chatten?
Ik ben rond augustus 1999 gaan chatten.

- Waarom ben je begonnen met chatten?
Ik ben met chatten begonnen omdat mijn relatie niet meer zo lekker liep en ik graag wat ervaringen wilde delen met medegenoten.

-
Hoe ben je erachter gekomen dat zoiets als chatten bestaat?
Ik ben door de Zij aan Zij gewezen op de chat pagina voor vrouwen.

-
Op welke plaatsen op Internet ben je gaan chatten?
Ik chat alleen maar op de Zij aan Zij-pagina, omdat ik daar inmiddels een leuke vriendinnenkring heb opgebouwd.

- Hoe was je eerste 'chat-ervaring'? Welk gevoel kreeg je erbij?
Mijn eerste chatervaring voelde als volgt: vreemd om je verhaal te doen tegen iemand die je helemaal niet kent!! Maar je praat veel gemakkelijker tegen iemand die je nog nooit in levende lijve hebt ontmoet, dat is voor mij een nieuwe ervaring, ik ben toch al niet zo'n prater ook niet wat gevoelens betreft, maar via de chat doe je dat veel gemakkelijker en vooral als je al wat vaker met dezelfde persoon aan het chatten bent.

- Heb je ooit aan een 'chat-meeting' deelgenomen (afspraak met een aantal chatters)?
Ja, mijn eerste chat-meeting was in Heerlen met een hele hoop chatters, het was erg gezellie om daar iedereen te ontmoeten. Ik vond het voor herhaling vatbaar, daarom heb ik zelf op 9 april 2000 een chatmeeting georganiseerd tijdens de opening van mijn vrouwenmiddag te Eindhoven in de Nepyews, Stratumsedijk 12 (elke zondag middag nu geopend vanaf 15.00 uur). Het  was erg druk die middag, vanuit Assen tot Limburg waren er chatters gekomen naar de meeting. Heel erg druk en gezellig.

-
Wat zijn je ervaringen geweest bij die meeting?
Mijn ervaring bij die twee meetings zijn heel goed te noemen, je ziet ook dat er   relaties ontstaan op zo'n meeting.

-Als je ooit chatvrouwen in real life hebt ontmoet, klopte het beeld dan wat je van de ander had gekregen via het chatten?
Ja, ik heb zelf  een paar keer met iemand afgesproken zonder haar te kennen en het beeld wat ik voor ogen had - je leert zo iemand toch kennen via het chatten - was altijd hetzelfde beeld wat ik al in gedachten had. Ik heb een baan waar ik best veel mensenkennis door heb gekregen en het beeld wat ik bij iemand vorm door het chatten klopt bij mij altijd.

-
Heb je vrouwen leren kennen tijdens het chatten met wie je later een vriendschap of relatie hebt opgebouwd?
Ja ik heb leuke vriendinnen over gehouden aan het chatten, en mijn huidig vriendin heb ik ook leren kennen door het chatten.

Ik zal even vertellen hoe ik aan mijn huidige vriendin ben gekomen. Ik had eerst iemand via de chat leren kennen, daar ben ik een tijdje mee omgegaan. Iedereen waarschuwde mij altijd voor haar omdat ze alleen maar met mij meeging omdat ik alles voor haar betaalde; ik  zelf had dat helemaal niet in de gaten!  Maar goed, ik kwam er achter dat het inderdaad zo was en ik zat even in een dipj; toen ik op een zaterdagmidag de chat opging, leerde ik Gijsje kennen; ik schreef dat ik in een dip zat en Gijsje reageerde daar meteen op,  ik kon mijn hele verhaal aan haar kwijt en zo waren we al uren aan het babbelen toen ik  vertelde dat ik 's avonds naar mijn voetbalclub moest (PSV). Daarop vertelde Gijsje dat ze ook een seizoenskaart heeft voor PSV! Ze zit nota bene altijd tegenover mij in het stadion. Dus vroeg ze of ik zin had om voor de wedstrijd iets met haar te gaan drinken. Daar ben ik op ingegaan en we zijn samen voor de wedstrijd van onze club PSV iets gaan drinken. Na de wedstrijd zou Gijsje naar een verjaardag gaan en ik ging weer naar huis met een stel vriendinnen. Thuis aangekomen heb ik direct de computer opgestart en ben naar de ZAZ gegaan, daar was Gijsje ook weer en we hebben wederom uren met elkaar zitten chatten. Hier begon dus eigenlijk onze relatie, en die is tot heden nog heel erg goed, we zijn stapelverliefd op elkaar. Gijsje is 30 jaar en is ic.verpleegkundige. Ik ben 39 jaar en gevangenisbewaarster van beroep en op zondagmiddag organiseer ik dus een vrouwenmiddag in Eindhoven.

- Heb je vervelende ervaringen met chatten?
Ja, ik heb een vervelende ervaring meegemaakt met chatten door me te laten gebruiken door iemand, maar dat is helemaal mijn eigen schuld, want ik ben er zelf bij geweest! Maar dat overkomt me geen tweede keer meer. En ik vind het vervelend als vrouwen op de chat ruzie onderling gaan maken, daar kan ik helemaal niet tegen. Daar reageer ik meestal ook op en vraag of ze dat dan niet samen even kunnen gaan oplossen.

-
Chat je nog steeds? Zoja, waarom? Zonee, waarom niet?
Ja ik chat nog steeds maar niet meer zo vaak  als in het begin. ik icq nu meer, maar dat komt gewoon omdat ik nu een nieuwe relatie heb waar ik het ook druk mee heb. Maar als ik even tijd heb ga ik toch de chat even op te kijken of er bekenden zijn. En ik zeg er natuurlijk ook even bij dat er elke zondag middag vrouwenmiddag is te eindhoven met Kayli achter de bar. Daar komen ook elke zondagmiddag veel chatters op af.Contigo is ook benieuwd naar jouw chatervaring!
Vind je het leuk om iets te schrijven over je positieve of negatieve ervaringen, stuur dan een mailtje naar en vraag om een korte lijst vragen die je kan helpen bij het verwoorden van je ervaringen.
Contigo garandeert je anonimiteit.