NieuwsNieuwsbriefLinksGratis
DatingDatingtipsDonatieAchtergrondContigo Contact Logo

vorige pagina

Nieuws voor lesbische en biseksuele vrouwen

Elke dag w??r up-to-date!

Ehsan Jami gaat homo-film maken
Ehsan Jami, die bekend werd met zijn comit? van ex-moslims, werkt aan een film over homoseksualiteit in de islam. Jami heeft het script geschreven. Hij wil volgend jaar beginnen met de opnames. Ook Ayaan Hirsi Ali liep destijds met plannen rond voor zon film, Submission II. Jami praat met meerdere regisseurs die hem willen helpen. Volgens Ehsan Jami is zon film hard nodig omdat enkele radicale moslims hier de boel komen verzieken voor homo's, vrouwen en afvalligen. Wat hem betreft moeten die extremisten linea recta het land worden uitgezet(Bron: GK.nl).Marianne Weber op nummer 1
Voor het eerst in haar carri?re staat zangeres Marianne Weber op de eerste plaats van de album-hitparade. De cd Tranen van Geluk heeft de primeur voor de openlijk lesbische zangeres. Tegenover de Telegraaf laat ze weten erg gelukkig te zijn: "Dit is zon enorme opsteker! Toen ik het heugelijke nieuws hoorde van mijn platenlabel, kwamen er ook echt tranen van geluk. Dit album is in meerdere opzichten een mijlpaal voor mij. Als het publiek dat waardeert en je zelfs op 1 staat, daar zijn gewoon geen woorden voor. Ik ben oprecht blij" (Bron: GK.nl).


Lesbiennes hebben weinig angst voor aids
Lesbiennes en biseksuele vrouwen denken vaak ten onrechte dat ze gevrijwaard zijn van ziektes als aids, baarmoederhalskanker of borstkanker, dat meldt demorgen.be dat een rapport kon inkijken van ILGA over gezondheid bij lesbische vrouwen. Doordat biseksuele en lesbische vrouwen denken dat er geen gevaar is glippen ze wat betreft preventie door de mazen van het net. Bovendien, beweert ILGA, heeft de medische wereld weinig belangstelling voor hun lot en weet ze weinig over de specifieke aspecten van hun gezondheid. In het rapport is ook sprake van weinig gekende fenomenen als geweld binnen lesborelaties. Verder heeft het onderzoek het ook over vaststellingen omtrent de geestelijke gezondheid van lesbiennes en de link met het in de kast zitten (Bron: WJNH).


Lesbienne komt op 88-jarige leeftijd uit de kast
Na 44 jaar is de 88-jarige Lorraine Barr uit de kast gekomen als lesbienne. Ze maakte van haar coming out meteen groot nieuws door een artikel in het veelgelezen Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Barr hield maar liefst 44 jaar haar relatie verborgen voor de buitenwereld. Waarom ze pas nu uit de kast is gekomen? "Ik ben nu 88, en ik kan dus nergens meer ontslagen worden", schreef ze in het artikel. Verder vertelt Barr dat ze opgroeide in een tijd waarin homoseksualiteit taboe was, en dat je als vrouw niet sprak over je liefde voor een andere vrouw. Ook zegt ze dat iedereen het wel vermoedde van haar, en dat haar vader zelfs ooit aan de dokter vroeg of zijn dochter lesbisch was, en dat haar moeder tegen haar op het sterfbed zei dat het okay was om zichzelf te zijn. Tot nu toe kreeg Barr alleen maar positieve reacties. De liefde van haar leven is sinds enkele jaren geleden overleden. "Maar...", zegt Barr, "Mijn hart is nog steeds van haar" (Bron: Holebi.info).


RTL 8 start met holebitalkshow
De nieuwe Nederlandse zender RTL 8 wil zich naast op vrouwen ook op holebis richten. Binnenkort start het met het praatprogramma Boys Tonight voor en door homos. De casting is achter de rug en het team werkt nu het programma uit. RTL 8 zal binnenkort ook andere nicheprogrammas zoals de serie Queer As Folk en de talkshow met lesbische Ellen Degeneres uitzenden (Bron: TalkoftheTown).


Buenos Aires lokt holebi's met kortingkaart
Het bestuur van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft een kortingkaart voor holebitoeristen gelanceerd. Kaarthouders kunnen van hun korting gebruik maken in deelnemende restaurants, hotels, medische centra en zelfs advocatenbureaus. De kortingkaart werd ge?ntroduceerd omdat Buenos Aires steeds meer holebitoeristen mag verwelkomen. Er is sprake van 10 tot 15 procent van de bezoekers van de stad. Volgens kenners neemt Buenos Aires dan ook stilaan de fakkel over van Rio de Janeiro als de ultieme holebibestemming in Latijns-Amerika. De toevloed aan holebireizigers heeft veel te maken met de tolerante houding van de stad tegenover homoseksualiteit. De Argentijnse wet verbiedt discriminatie op basis van seksualiteit en volgens een recente poll vindt 75 procent van de inwoners van Buenos Aires dat holebis mogen trouwen (Bron: WJNH).


Empowerment en School TV organiseren docentencursus
Empowerment Lifestyle Services, School TV en het Christelijk Pedagogisch Centrum hebben de handen ineen geslagen om docenten te leren omgaan met het bespreken van homoseksualiteit in de klas. Op 24 september organiseren zij een docentencursus, die aansluit bij het school TV programma Vrienden zonder grenzen. Vrienden zonder grenzen is een educatief minidrama, dat leerlingen prikkelt om na te denken over lastige themas. Het verhaal van de serie draait om Astrid, Lars en Tuana. Lars krijgt een relatie met Astrid, maar als Astrid haar schoolgenoot Tuana tegenkomt, ontstaat tussen hen ook iets moois. Tuana houdt haar lesbische geaardheid wel verborgen voor haar omgeving, want zij is opgegroeid in een islamitische familie. School TV biedt samen met Empowerment Lifestyle Services en CPS een kosteloze training aan voor docenten die verder willen ingaan op onderwerpen als verliefd worden en taboes zoals homoseksualiteit. De training zal worden gegeven op verschillende plekken in het land en op verschillende data. De eerste sessie vindt plaats op 28 september van 12-17 in Hilversum. Aan de training zijn geen kosten verbonden. Inschrijven voor deze sessie kan tot 21 september via . Voor docenten die zelfstandig aan de slag willen met Vrienden zonder grenzen is een docentenhandleiding (? 14,-) gepubliceerd. Deze uitgave kunt u bestellen bij TELEAC/School TV (http://www.schooltv.nl/pagina.jsp?n=page_bestelschooltv) (Bron: ToleranteScholen.net).


Film Vier Minuten bij COC Zwolle
Deze maand draait in het COC Zwolle de Duitse film Vier Minuten van Chris Kraus (DLD 2007, 112 min.). Een prachtige, indringende film over een oude pianolerares die een jonge gevangene les geeft en een bijzondere band met haar krijgt. Aanvankelijk verloopt de omgang tussen beiden stroef, maar naarmate de lessen vorderen ontdekken de twee elkaar steeds meer. Traude ziet het als haar roeping de ontspoorde Jenny via haar talent weer op het rechte pad te krijgen en nomineert haar leerling voor een prestigieuze muziekwedstrijd buiten de gevangenis. Maar de muzikale droom lijkt verstoord te worden door demonen uit zowel Jennys als Traudes verleden. Vier Minuten is een humaan portret van twee bijzondere vrouwen ?n een film over de unieke kracht van muziek. Surf naar de hyvespagina van Contigo Contact voor een trailer.


Pink noemt zichzelf 'triseksueel'
Pink vindt dat je alles eens geprobeerd moet hebben. Ze noemde zichzelf triseksueel, waarmee ze niet meer wou zeggen dan dat ze van iedereen kan houden. De zangeres is getrouwd met motorcrosser Carey Hart maar ontkent niet dat ze een lesbisch kantje heeft. "De meeste van mijn vriendinnen zijn lesbisch", aldus Pink. "Toen ik pas succes begon te krijgen, wisten de mensen niet of ik nu hetero of lesbisch was. Ik vond dat fantastisch! Blijkbaar schrok ik mensen af." Pink bekende ook dat ze als 13-jarige een relatie met een meisje had. "We liepen hand in hand en kusten, ze was mijn vriendinnetje. Maar ze heeft me laten staan voor mijn broer! Het was echt bizar, ik was er ziek van" (Bron: WJNH).


11 landen nemen deel aan homo-voetbalkampioenschap
Eind september vindt in Buenos Aires, Argentini?, 's werelds eerste homovoetbal wereldkampioenschap plaats. Het evenement wordt gesteund door de Internationale Voetbalfederatie (FIFA), de Argentijnse voetbalbond en de Argentijnse holebigemeenschap. Met het homovoetbalwereldkampioenschap, waar ook lesbische teams aan zullen deelnemen, wil men de boodschap uitdragen dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om zichzelf te zijn, in het bijzonder diegenen met een andere seksuele geaardheid. De kampioenschappen vinden plaats van 23 tot en met 29 september. Deelnemende landen zijn Argentini?, Australi?, Canada, Chili, Denemarken, Engeland, Ierland, Mexico, United States, Uruguay en Venezuela (Bron: WJNH).


Ierse presidente komt op voor holebi's
De presidente van Ierland, Mary McAleese, heeft opgeroepen tot meer verdraagzaamheid tegenover homo's en lesbiennes. Ze wil op die manier het hoge aantal zelfmoorden onder holebi's doen dalen. "Homoseksualiteit is een ontdekking, geen beslissing. Als jongeren opgroeien in een anti-homo omgeving, dan hebben ze het extreem moeilijk om gezond met hun eigen seksualiteit om te gaan", aldus de presidente. In Ierland plegen elk jaar zo'n 500 mensen zelfmoord. Geschat wordt dat het voor 40% om jongemannen gaat. Een tweede risicogroep zijn oudere mannen. "Ierland maakt grote vooruitgang op het vlak van de gelijkheid en van holebi?s, maar er is nog teveel haat en agressie tegenover holebi's", besloot McAleese (Bron: GayWorld.be).


Mel B had lesbische trioseks
Spice Girl Mel B heeft met twee vrouwen tegelijk een relatie gehad. Volgens de twee dames is de Britse zangeres niet onervaren als het op vrouwenliefde aankomt en bovendien verzot op de lesbische trioseks. Eerst kwam de 35-jarige Christa Parker in beeld. Mel B heeft haar in 2005 op een schoolplein ontmoet. Daarna begon een vriendin van Christa zich ermee te bemoeien: de 26-jarige Elizabeth Rodriquez. Als verkoopster van seksspeeltjes wist zij wel van aanpakken en het duurde niet lang of het trio had meerdere keren per week seks, schrijft De Telegraaf. Mel was zeer ervaren in de vrouwenliefde. Ze kon heerlijk zoenen, vertelt Christa. We waren de beste vriendinnen. Tot groot verdriet van de meiden stopte Melanie met de lesbische avontuurtjes toen Eddie Murphy in beeld kwam. Sindsdien is ze een emotioneel wrak en hebben we alleen nog telefonisch contact (Bron: GayBelgium.be).


Nieuw album en optredens Reincarnatus
De vrouwenformatie Reincarnatus die prachtige, middeleeuwse muziek maakt, is op dit moment begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe CD. In 2006 werd de eerst mini-CD (6 tracks) opgenomen, nu zal een volwaardig album gemaakt worden met 12 tracks. Renate Dirix werkt hiervoor samen met de bekende Nederlandse producer Haro Slok ( o.a. Kane, Volumia) Ter voorbereiding van het nieuwe album en de theatertour in 2008 heeft de groep een aantal optredens in Limburg gepland.
21 september: Theater Landgraaf
13 oktober: Asta Theater Beek, promsconcert i.s.m. Fanfare Genhout en Ren? Shuman
16 november: Poppodium Fenix, Sittard
Meer informatie op www.reincarnatus.com


Werkwijze inspectie slecht voor schoolklimaat
De voorgestelde nieuwe werkwijze van de onderwijsinspectie zal ten koste gaan van de aandacht voor homodiscriminatie en voor het schoolklimaat in het algemeen. Dat zegt Peter Dankmeijer, directeur van Empowerment Lifestyle Services, kenniscentrum seksuele diversiteit in het onderwijs over de controverse die in het parlement is ontstaan over de nieuwe werkwijze. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn het oneens met de voorgestelde nieuwe manier van controle van scholen door de Inspectie voor het Onderwijs. In de voorgestelde nieuwe inspectiewijze krijgen zwakke scholen meer aandacht ten koste van zogenaamde sterke scholen. In plaats van schooldirecteuren zullen voortaan de schoolbesturen moeten aantonen dat het onderwijs op orde is. Op scholen waar problemen zijn, zal het toezicht worden verscherpt. De inspectie gaat pas onderzoek doen als sprake is van risicos, of na signalen van ouders, de media en docenten. Volgens Empowerment heeft de inspectie in de afgelopen jaren, naast aandacht voor harde schoolprestaties, meer aandacht besteed aan het schoolklimaat. Omdat het minder makkelijk is om schoolklimaat te meten, heeft dit veel hoofdbrekens gekost. Scholen hangen hun vuile was op dit punt niet graag buiten. Dit is extra duidelijk als het gaat om pesten en (homo)discriminatie. In 2003 ontwikkelde de inspectie daarvoor in samenwerking met Empowerment Lifestyle Services richtlijnen. In de inspectiegesprekken bleek het echter niet makkelijk te zijn om de vragen over omgangsvormen, laat staan homoseksualiteit, te stellen of er een onderbouwd antwoord op te krijgen. Uit schoolbegeleiding door Empowerment blijkt dat de meeste schooldirecties serieus denken dat er geen (homo)discriminatie op hun school voorkomt. De signalen ontgaan hen bijna volledig. Naar verwachting staan schoolbesturen nog verder van de dagelijkse werkpraktijk. Dankmeijer: Homodiscriminatie en minder fraaie omgangvormen komen ook voor op zogenaamde sterke scholen. De nieuwe eisen aan de inspectie zullen een afstandelijke en technocratische werkwijze tot gevolg hebben. De ingezette aandacht van de inspectie op omgangsvormen, de kwaliteit van het schoolklimaat en radicalisering zullen zo verwaarloosd worden. Die aspecten zijn alleen te inspecteren door te gaan observeren. Ze zijn te belangrijk om er alleen aandacht aan te besteden als de zaak escaleert en er signalen komen van de ouders en media (Bron: ToleranteScholen.net).


Vrijen met vrouw populaire fantasie
Vrijen met een vrouw is ??n van de drie populairste fantasie onder Nederlandse heterovrouwen op dit moment. Of althans, lezeressen van het blad Celebrity. Ook seks hebben op een gekke plek en het doen met een beroemdheid zijn populair. Opzienbarend was ook de uitkomst uit de Seks-enqu?te van het blad Celebrity dat bijna de helft van de heterovrouwen meer seks wil. Aan het onderzoek deden ruim 2000 vrouwen mee. Van de dames vindt 49 procent dat ze niet voldoende seks krijgt. De vrouwen doen wel genoeg om hun seksleven spannend te houden. Zo'n 60 procent kijkt wel eens een pornofilm om in de stemming te komen, 50 procent heeft een vibrator en 32 procent gebruikt dit voorwerp tijdens een vrijpartij. Eveneens 32 procent zegt niet vies te zijn van een avondje met blinddoeken, handboeien en ijsklontjes en 29 procent neemt de seks op met een videocamera. Ook stript 40 procent wel eens om de partner op te winden. Van de deelneemsters heeft 10 procent een trio gehad en 20 procent wil dit ooit nog doen. De volledige enqu?te verschijnt in het septembernummer van Celebrity, dat nu in de winkel ligt (Bron: ANP).


Wil jij ge?nterviewd worden over je relatie?
Lijkt het jullie leuk om eens openhartig en diepgaand te praten over jullie relatie? Wat vinden jullie nou echt leuk aan elkaar, wat vinden jullie juist moeilijk? Het mag anoniem, in onze rubriek WEDERZIJDS van Monica Verschoor. Geef je op via onder vermelding van 'wederzijds'.


H?t lesbische imago 2007
Wat is nou eigenlijk op dit moment h?t imago van de lesbische vrouw in Nederland? Daar willen we graag achter komen voor een artikel in Zij aan Zij. Zien hetero's in jouw omgeving ons als onmodieus en nors of juist als spannende babes? Wat vang jij nou zoal op? En wat vind jij ervan? Mail je reactie naar onder vermelding van "Imago".


Iraanse lesbienne welkom in Veneti?
De Iraanse asielzoekster Pegah Emambakhsh is welkom in Itali?. De stad Veneti? heeft haar alle gastvrijheid geboden. Pegah dreigt deze week door Engeland te worden uitgezet naar haar geboorteland Iran. Daar wacht haar naar alle waarschijnlijkheid de doodstraf. Ofschoon Britse actiegroepen, onder meer gesteund door COC Nederland, alles in het werk zetten om uitzetting te voorkomen, heeft Itali? inmiddels laten weten dat de vrouw daar van harte welkom is. Op initiatief van premier Prodi en zijn regering heeft de burgmeester van Veneti? haar asiel beloofd: "Onze stad is altijd een plek geweest waar vluchtelingen zich beschermd konden voelen. In de geest van die traditie zullen we deze vrouw graag een plaats bieden waar ze veilig kan leven en we zullen haar zo goed mogelijk zien te faciliteren" (Bron: GK.nl).


Oproep voor tijdschrift YES
Het tijdschrift YES zoekt voor rubriek Droomdate: lesbische vrouwen (18-28 jaar) voor leuke blind date in Amsterdam.
En: YES zoekt voor de rubriek Blootstellen: lesbische stellen die smaakvol naakt op de foto durven. Klinkt eng, maar het valt mee. Jullie omstrengelen elkaar, zodat er weinig zichtbaar blijft. Ook vertellen jullie over de relatie en over elkaar. Meer info? Mail naar


'Gandalf' verwijdert bijbelpagina'sBijbel
De Britse acteur Sir Ian McKellan is zo kwaad op de homovijandige passages in de bijbel, dat hij de bewuste pagina's steeds uitscheurt als hij in een hotelkamer een exemplaar van het boek tegenkomt. McKellan, mede bekend door zijn rol als Gandalf in The Lord of The Rings, is een vervent strijder voor gelijke rechten voor homo's en lesbiennes. Hij zegt dat het feitelijk verkeerd is om de bijbel te beschadigen. Maar, zo voegt hij er aan toe, ik kon mijn woede niet bedwingen om datgene wat er staat in Leviticus 20:13. "Daarom scheur ik die bladzij er uit, elke keer als ik ergens in een hotel ben. Ik ben een goed mens, maar dit is het enige van mijn daden dat ik eigenlijk niet kan goedpraten, maar toch doe" (Bron: GK.nl).


CU ruziet over Lont
Binnen de ChristenUnie is ruzie ontstaan tussen Yvette Lont en partijvoorzitter Peter Blokhuis. Blokhuis zou haar hebben geadviseerd terughoudend te zijn met uitspraken over homoseksualiteit. Dit naar aanleiding van de berichtgeving op de website van de Gay Krant. De partij-praeses zou haar ook hebben gezegd dat ze beter niet aanwezig kon zijn bij een programma van de lokale tv-zender AT5 over de ontstane discussie. Lont laat weten dat ze het gevoel heeft dat ze monddood is gemaakt en het moeilijk te vinden bij de CU te blijven. Ze twijfelt nu of ze haar zetel in de deelraad Amsterdam Zuidoost zal opgeven of deze zelfstandig zal invullen (Bron: GK.nl).


CU-raadslid wenst homo's 'geestelijke' dood
Yvette Lont, auteur en raadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam-Zuidoost, wenst homo's een 'geestelijke' dood toe. Op de website van het christelijke Nederlands Dagblad schrijft ze onder meer: 'Als we de Bijbel lezen is het door heel het boek heen duidelijk dat homoseksueel gedrag wordt afgewezen. (...) Ik kan niet zien dat overspel in het huwelijk een 'zwaardere' zonde is dan wat hier over homoseksualiteit geschreven staat. Laten wij niet zomaar proefballonnen opgooien omdat het onderwerp een hype is in de wereld. Dat het debat in christelijke kringen wordt gevoerd, is prima, maar laten we met zuivere argumenten komen.' 'Ja, God haat deze zonde, en het verdient de 'geestelijke' dood. Maar wij leven in een tijd van genade, en zullen genade moeten schenken aan degene die van zijn homofiele pad wenst af te stappen', aldus Yvette Lont. De homobeweging Embrace Pink heeft een woedende brief gezonden aan Yvette Lont. Daarin staat: Bent u nu helemaal gek geworden? Volgens ons bent u reeds geestelijk dood. De passages over naastenliefde heeft u kennelijk minder nadrukkelijk gelezen. Laat u het oordelen maar over aan uw God, en de politiek aan mensen die w?l in staat zijn zich respectvol te gedragen (Bron: GK.nl).


Hoe bereik je homojongeren op platteland?
Studieochtend voor sociaal-cultureel werk op 2 oktober 2007. Hoe bereik je homoseksuele jongeren op platteland? Jonge homos, lesbiennes en biseksuelen (holebis) op het platteland hebben vaak het gevoel dat zij de enige zijn die anders zijn. Het afgelopen jaar is in een pilotproject in de gemeente Deurne een methodiek ontwikkeld om jonge holebis in de provincie te ondersteunen vanuit het welzijnswerk. Op 2 oktober 2007 organiseren Stichting Welzijn Deurne en MOVISIE hierover een studieochtend voor welzijnswerkers. Voor meer informatie: MOVISIE, afdeling Communicatie, Carolien Veerman, 030 789 22 07, , www.movisie.nl.


Het Beste Lesbische boek? Stem nu!
Wat is jouw favoriete lesbische boek aller tijden? Laat het ons weten! Maak een top 3 van wat jij de beste lesbische boeken vindt en mail die naar . Je kunt tot 20 september stemmen en onder de inzenders wordt een boekenbon verloot. De boeken waarop het meest is gestemd, krijgen de onderscheiding 'Beste Lesbische Boek Ooit'. Je hoeft niet per se te kiezen voor een Nederlands boek: er is een prijs voor het Beste Nederlandse Boek en Beste Niet-Nederlandse Boek (vertaald of in de oorspronkelijke taal). Welke auteur wordt in de bloemetjes gezet en gaat er met de Roze Prijs vandoor? De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de literaire avond van het Lesbian Festival Nijmegen op 5 oktober a.s. Wil je er bij zijn? Dat kan! Koop een ticket voor de literaire avond op www.lesbianfestivalnijmegen.nl.


Refo Anders: verbod op erotiek tijdens Pride
RefoAnders heeft de plannen afgeblazen om volgend jaar mee te varen met de Grachtenparade. Wel wil men proberen tot een verbod te komen op erotisch getinte kleding. Vorige week liet Henk van Rhee, de nieuwe voorzitter van Tot Heil des Volks, weten dat RefoAnders met een boot hun boodschap zou willen uitdragen door met de Pride mee te varen. Het Reformatorisch Dagblad meldt nu dat de organisatie veel negatieve reacties gekregen, zowel uit eigen achterban als uit de homoscene. "Hieruit blijkt het dubbelprobleem van christenhomos in reformatorische hoek weer eens helder, aldus Johan Quist van RefoAnders. Het dagblad weet te melden dat RefoAnders nu heeft besloten via politieke lobby te proberen een verbod op erotisch getinte kleding tijdens de Gay Pride te bewerkstelligen. Quist zegt in het RD dat hij hierover een onderhoud heeft met een PvdA-Kamerlid. "De Gay Pride op oude voet voortzetten zal uitlopen op een Gay Shame (Bron: GK.nl).


Schaf huidige homovoorlichting af
De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) wil dat er een einde komt aan de vrijblijvende wijze van voorlichting geven op middelbare scholen. De voorlichting zou verplicht moeten worden gegeven door professionele krachten. SVGK-woordvoerder Henk Krol zegt dit naar aanleiding van de nieuwe reeks incidenten tegen homosin Amsterdam. Krol: De huidige voorlichting geschiedt vooral door vrijwilligers van homobewegingen, die alleen welkom zijn als de betrokken schoolleiding ermee instemt. Dat is een verkeerde situatie. Juist op de scholen waar informatie over homoseksualiteit het hardst nodig is, gebeurt op die manier niets. Krol roept de overheid op de vrijblijvendheid rond de voorlichting over homoseksualiteit op te heffen. Het is beter als het op elke school verplicht wordt ingevoerd in het lessenpakket, zodat professionele krachten de voorlichting kunnen gaan verzorgen. Daarnaast is het van groot belang als in lesmateriaal homoseksualiteit wordt ge?ntegreerd. Het huishoudboekje van twee samenlevende vrouwen kan makkelijk een plek krijgen in lessen over wiskunde. Tevens roept Krol namens de SVGK op tot een bezinning over de grondrechten in Nederland: Wat staan we elkaar toe? Durven we, bijvoorbeeld op straat, anderen te corrigeren die zich onhebbelijk gedragen? Tegen de beleidsmakers zou ik willen schreeuwen: zorg ervoor dat godsdienstvrijheid gehandhaafd kan blijven, maar dat heilige boeken niet worden misbruikt om aan te zetten tot geweld. Als we werkelijk geloven in de scheiding van kerk en staat, moeten we de bescherming van non-discriminatie hoger gaan waarderen dan het misbruiken van godsdienstvrijheid. Het zijn alle twee belangrijke zaken, maar je kunt in dit geval niet de kool ?n de geit sparen. Als kerkelijke wetten in botsing komen met democratische grondrechten, kan onze keus niet anders dan principieel zijn (Bron: GK.nl).


Tentoonstelling 'Seventies in Nijmegen, tien krejatieve aksiejaren'
Tot en met 6 januari 2008 loopt in Museum het Valkhof de tentoonstelling Seventies in Nijmegen, tien krejatieve aksiejaren. De tentoonstelling brengt de roerige jaren 70 in de studentenstad Nijmegen weer tot leven, met ruim aandacht voor de flikker-en pottenbeweging, de vrouwenbeweging en het feminisme. Speciaal voor de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie samengesteld met bijdragen van o.a. Maaike Meijer over Andreas Burnier, Frances Nijssen over boekhandel en documentatiecentrum de Feeks, Ineke van Mourik over de Pottengrot, Marty P.N. van Kerkhof over de Rooie Flikkers, Angela Grooten over Tegenspraak en Lenie Scholten over Vrouwentongen. Kijk voor meer informatie over deze tentoonstelling op www.museumhetvalkhof.nl.


Re?nie Vrouwencaf? Doetinchem
Op 6 oktober vieren wij het feit dat 30 jaar geleden in Doetinchem het vrouwencaf? werd opgericht. Als bezoeksters van het eerste uur organiseren wij een feestelijke re?nie en hiervoor willen wij zoveel mogelijk toenmalige bezoeksters uitnodigen. Lijkt het jou leuk vrouwen uit die periode terug te zien en te spreken dan moet je zeker naar Doetinchem komen. Je bent welkom op zaterdag 6 oktober vanaf 16.00 uur in het vroegere zalencentrum Wildenbeest dat nu Het Hart van Doetinchem heet. Als je je aanmeldt ontvang je de nieuwsbrief met de namenlijst van de vrouwen die komen. En wellicht ken jij nog vrouwen van vroeger die eventueel ook belangstelling hebben. Geef ons hun namen door. Mail voor aanmelden en informatie naar .


Re?nie 35 jaar COC Limburg (1972 - 2007)
In een jubileumjaar is het altijd mooi terugkijken naar wat er als vereniging in de afgelopen 35 jaar is bereikt en waar nog uitdagingen liggen. Dit jaar willen wij vooral de vele vrijwilligers die op de een of andere manier energie en tijd hebben ge?nvesteerd in het bereiken van de doelstelling van het COC Limburg in de schijnwerpers zetten. Vandaar dat wij op zaterdag 10 november 2007 een re?nie organiseren voor alle (oud-) vrijwilligers, maar ook bezoekers en vrienden van het COC Limburg (dus ook van Noord- en Midden Limburg en de diverse stadsgroepen) sinds 1972. Het programma is nog in ontwikkeling, maar de nadruk zal liggen op elkaar weer ontmoeten, verhalen over vroeger uitwisselen en horen wat er na de COC-periode met iedereen gebeurd is. Als je zin hebt om naar de re?nie te komen, klik dan hier om je op te geven. Opgeven kan ook schriftelijk d.m.v. een briefje naar: COC Limburg, o.v.v. REUNIE, Bogaardenstraat 43,
6211 SN Maastricht.


Koninkrijk der Homos en Lesbiennes
Ben je het beu om naar klassieke bestemmingen te reizen? Wil je een originele stempel in je paspoort? Ga dan naar een van de microlanden die Lonely Planet Micronations beschrijft. Een van die landen is het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Het Holebikoninkrijk der Koraalzee-eilanden. Het koninkrijk, onlogisch genoeg geleid door een keizer, ontstond op 14 juni 2004 nadat enkele homoactivisten misnoegd waren dat de Australische regering het homohuwelijk niet erkent. De huidige keizer is Dale I, die voor de burgerlijke stand Dale Parker Anderson heet. Verschillende organisaties claimen de macht over het eiland. Zo heb je Gay and Lesbian Commonwealth Kingdom van Lord Speaker Jaix Brooks, de Unified Gay Tribe van Bill Freeman en Enrique P?rez en de Duitse Gay Homeland Foundation van Victor Zimmermann. Het spreekt voor zich dat het Holebikoninkrijk niet erkend is door een ander onafhankelijk en wel erkend land. Een van de redenen daarvoor is de afwezigheid van permanente inwoners. Voor meer informatie, surf naar www.gayandlesbiankingdom.com (Bron: TalkoftheTown).


Steun SIRE-actie
De Stichting Ide?le Reclame (SIRE) voert momenteel een actie waarbij het publiek wordt opgeroepen zelf te bepalen waarvoor een campagne gevoerd moet worden. Een campagne tegen homoagressie is daarmee mogelijk. Henk Krol zegt namens de Stichting Vrienden van de Gay Krant: Het is juist nu belangrijk dat via campagnes zoals van SIRE, maar ook Postbus 51, de sociale cohesie tussen de homo- en heterowereld wordt benadrukt. Om deel te nemen surf naar www.umaghetzeggen.nl (Bron: GK.nl).Themabijeenkomst: Rozen Grijzen
Op zaterdagmiddag 13 oktober organiseren de GroenLinks-werkgroepen 'Roze Links' en 'GroenLinks plus' een bijeenkomst over de positie van oudere homoseksuele mannen en vrouwen. Daar staat de vraag centraal wat de politiek kan doen aan specifieke problemen van roze ouderen. De thema-middag wordt gehouden in gebouw Trianon, Oudegracht 252 in Utrecht. De aanvang is 13.30 en duurt tot 17.00 uur. De bijeenkomst wordt ingeleid door Bob van Schijndel (mr. GreyPride 2007). Vertegenwoordigers van de ANBO, Schorerstichting, COC en van verzorginghuizen zullen een toelichting geven waarna discussie volgt met de aanwezigen waaronder GroenLinks-politici. Voor inlichtingen: 06 51211916.


Holebifederatie adverteert: Uit de kast, werkt beter
Met een ludieke advertentie in verschillende Sanoma Magazines vraagt de Holebifederatie aandacht voor een holebivriendelijke werkvloer. De advertentie, ontworpen door het bureau VVL BBDO, toont een werkende man aan een bureau, die letterlijk opgesloten zit in een kast. Uit de kast, werkt beter', luidt de boodschap. Uit onderzoek blijkt dat 22% van de werkende holebis geen coming-out doet op het werk. 39% is selectief open over de geaardheid. Holebis rapporteren bovendien een lagere werktevredenheid, meer werkbelasting en een lagere verbondenheid met hun collegas. Volgens de Holebifederatie speelt de werkgever een grote rol in het cre?ren van een holebivriendelijk klimaat. De Holebifederatie wil mensen bewust maken van het belang van een holebivriendelijk werkklimaat. Daarom pakt ze uit met een advertentie, die in Humo verschijnt. De advertentie geeft een grappig maar ook een beklemmend beeld, zegt Mieke Stessens. Onderzoek leert ons dat het nog steeds niet evident is om op het werk een coming-out te doen. Het spreekt vanzelf dat het niet gunstig is voor het welbevinden van een werknemer als die de nood voelt om een deel van zijn priv?-leven voor zich te houden. De werkgever kan een grote rol spelen door holebis mee op te nemen in het diversiteitsbeleid van het bedrijf of de organisatie. Kleine, eenvoudige aandachtspunten en ingrepen kunnen het welbevinden van werknemers verhogen. Het gaat bijvoorbeeld om het zichtbaar maken van holebi's door affiches of brochures te voorzien en holebis te vernoemen in de non-discriminatiecode. Toezien op discriminaties en er adequaat op reageren is van belang. Binnen sommige bedrijven, zoals IBM of Ford, bestaat een aparte groep voor holebiseksuele werknemers. Die groepen doen aan netwerking, verspreiden informatie of organiseren activiteiten waar hun heteroseksuele collegas aan deel kunnen nemen. In het najaar zal de Holebifederatie samen met IBM, Ford Globe en BBA een rondetafel organiseren over het thema.


Vrouwenmuziekdag in Udenhout
Op zondag 4 november 2007 gaan we wederom (voor de 6e keer) een vrouwenmuziekdag organiseren waarop diverse vrouwen een muzikale bijdrage gaan leveren. De bedoeling is om een aantal muziekmakende vrouwen bijeen te brengen die deze dag wat ten gehore willen brengen. Puur voor de lol, dus geen vergoedingen. Vrouwen die muziek maken in wat voor samenstelling ook. Verder is iedereen welkom om te komen luisteren. Gewoon gezellig met vooral veel vrouwen genieten van allerlei soorten muziek. In het verleden hebben we al van alles op bezoek gehad: diverse kapellen (van carnaval tot iets heel anders), een coverband, slagwerkgroep, ensemble, een koor, we zijn overal voor in. Dus bij deze een oproep om je eventueel te melden indien je interesse hebt om met een groep (of individueel...) mee te doen. Of indien je een groep kent, die misschien wel mee zou willen doen... Laat het weten! Noteer alvast de datum: zondag 4 november 2007 vanaf ? 13.00 in Caf? De Schol in Udenhout. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Aanmelding of info graag naar .


Lesbische moslima theatervoorstelling
In september 2008 komt er een theatervoorstelling over lesbische moslima liefde, van de hand van Karim Tra?dia. Het verhaal: een Nederlandse jongvrouw, Juliette, raakt tijdens haar vakantie in Marokko bevriend met, Samira, een Marokkaanse jongvrouw. Samira raakt gefascineerd door het vrije leven van haar vriendin. Na een bezoek aan Nederland wil ze blijven. Maar hoe krijg je een verblijfsvergunning? Als ze zich voordoen als lesbisch koppel en gaan trouwen, kan zij dan blijven? De vrouwen raken verstrikt in een web van leugens en bedrog. Ben ik of doe ik alsof? En hoe ver ga ik? Grenzen vervagen. Wat is nog waarheid? Waar begint liefde en waar vriendschap? Klik hier voor meer informatie.


Nieuwe vrouwenkring in het Gooi
Op donderdag 4 oktober wordt een start gemaakt met een nieuwe vrouwenkring in het Gooi. Nu is het Gooi een groot begrip, vrouwen uit deze ruime omgeving zijn van harte welkom. De bijeenkomsten zijn elke eerste donderdag van de maand. Van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur. We streven naar een leeftijd van de vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Een kring is een groep van ongeveer 8 tot 14 mensen die, meestal maandelijks, een avond organiseren, bij iemand thuis. Tijdens zon avond kun je persoonlijke belevenissen kwijt. Regelmatig wordt er over een bepaald onderwerp gepraat dat iets met homoseksualiteit te maken heeft. Maar er is ook ruimte voor gezelligheid en leuke dingen doen. Wij zijn onderdeel van Stichting de Kringen. Per jaar wordt er een kleine financi?le bijdrage gevraagd. Meer informatie via mail bij: of Mirjam Christenhuis 06-18751171 (bij voorkeur s avonds).


Pink Party op 13 oktober in La Bonbonni?re
Op zaterdag 13 oktober 2007 is het weer Pink Party time! De grootste gay & lesbian party van de Euregio in La Bonbonni?re, Achter de Comedie 1 te Maastricht. Het feest begint om 22.00 en duurt tot 04.00 (eindtijd muziek en bar). Entree: vrije verkoop ? 13 reserveringen ? 11. COC-leden ? 5. Reserveren kan vanaf 15 september via www.pink-party.nl.


Lesbian Festival Nijmegen
Het is nu mogelijk om via internet kaartjes te bestellen voor het Lesbian Festival Nijmegen dat plaatsvindt op 5, 6 en 7 oktober. Er zijn kaartjes voor de de Literaire avond op vrijdag, het Dagprogramma met debatten, markt, documentaires, optredens en workshops op zaterdag, voor SupergirlZ-party op zaterdagavond en voor de Zondagsbrunch. Surf naar www.lesbianfestivalnijmegen.nl.


Supergirlzparty
Gezocht: Ben jij die incredible girl met Lara Croft looks en de lach van een angel...? Hou jij van avontuur, en van lange nachtelijke escapades zwevend door de lucht...? Wees een heldin en kom naar het enige echte Supergirlz- feest op zaterdag 6 oktober 2007. In het kader van het Lesbian Festival Nijmegen presenteert Ragazze in samenwerking met het COC Nijmegen vol trots het vrouwenfeest van het jaar! Lokatie: Doornroosje Nijmegen. Toegang vanaf 19.30 uur. Van 20.00 tot 22.00 een stoer voorprogramma met stand-up comedy en een spannend optreden van rock-chick Elle Bandita! Na 22.00 swingen met verschillende DJs van Dance tot 70s-80s-90s. Kaartverkoop en verdere info via: www.lesbianfestivalnijmegen.nl


Monument van Trots
IHLIA-homodok, het Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief, presenteert op woensdag 5 september de reizende tentoonstelling Monument van Trots in het nieuwe gebouw van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Tegelijk zal ook de website www.monumentvantrots.nl worden gelanceerd. De tentoonstelling en de website worden gepresenteerd ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Homomonument in Amsterdam. De actuele betekenis van het Homomonument voor bezoekers uit binnen- en buitenland staat hierin centraal. Met dit project wil IHLIA het erfgoed van de homobeweging toegankelijk maken voor een breed publiek en daarmee het besef dat de vrijheid om lief te hebben wie je wilt niet vanzelfsprekend is: er is voor gevochten en geleden door huidige en voorgaande generaties hier en elders. In tijden waarin de acceptatie van homoseksualiteit weer onder druk is komen te staan, een belangrijke boodschap voor iedereen in Nederland. Het monument werd in 1987 opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de homovervolging door de nazis.


Aphrodite; don't miss tha boat!
Aphrodite is een gloednieuwe all female cruise die tweemaandelijks zal gaan plaatsvinden. Honderden vrouwen zullen een exclusieve avond uit meemaken op partyschip de Moby queen. Marije Tienkamp, initiatiefneemster van onder andere custom caf? Sugar, heeft gezocht naar een vernieuwend en bijzonder evenement voor vrouwen. Een nieuwe verfrissende ervaring, een innovatieve en creatieve impuls binnen de queerscene. Zaterdag 29 september is het zover! De eerste editie van de tweemaandelijkse Aphrodite cruise zal dan om 21.00 uur beginnen. Bij binnenkomst heten wij iedereen welkom met een heerlijke welkomstcocktail en een lekker hapje. De avond wordt gevuld door de meeslepende tunes van DJ Bo Monde, er zal een live drumband optreden ?n er is een kaart met een uitgebreid menu van bites aanwezig. Boven is er gelegenheid knus te zitten, terwijl je beneden heerlijk kunt dansen op de tunes van DJ Bo Monde. Er is een ruim buitendek aanwezig dat is ingericht als lounge-area, waar je kunt genieten van het fantastische uitzicht vanaf het water. Het schip vertrekt om 21.30 vanaf de Javakade (vlakbij centraal station) in Amsterdam en vaart dan het ij op waar we vervolgens een rondje om het eiland Pampus zullen varen. We verwachten rond 3.00 weer terug te zijn op de Javakade. Tickets kosten 19,50 inclusief welkomstcocktail en bites, en zijn verkrijgbaar bij gay/mixcaf? Saarein (Elandsstraat 119, Amsterdam) en via www.invents.nl.


Jong & HiB zet holebi's op de kaart
De Brugse holebi-jongerenvereniging, Jong & HiB, heeft een interactieve holebikaart gemaakt. Iedere holebi kan zich registreren met zijn thuisadres en krijgt een plekje op de kaart. Jong & HiB wil zo het contact tussen holebi's bevorderen. "Nodig je dichtstbijzijnde holebiburen uit voor je aankomend tuinfeest, huwelijk of house-warmingparty en de pret kan niet meer op", luidt het persbericht. De stedelijke holebi-gids Gaybruges.be zal mee ge?ntegreerd worden in de holebikaart (Bron: GayWorld.be).


Festival in Brugge
De stedelijke diversiteitsdienst van Brugge plant van 29 oktober tot en met 12 november 2007 een cultureel holebifestival in samenwerking met de werkgroep holebis. Dit festival moet het holebithema bekendmaken bij een ruim publiek. Dit gebeurt onder de noemer 'Uitgepakt!'. Ook het cultuurcentrum, de openbare bibliotheek en cinema Lumi?re werken mee aan dit project. Op het programma staan onder andere twee tentoonstellingen (een educatieve 'Toen holebisenioren twintigers waren' en een kunsttentoonstelling van Marijke Moerman en Peter Jonckheere), een po?ziemoment; een theaterstuk en een filmvoorstelling. In september wordt een flyer uitgebracht met een uitgebreid programma (Bron: HetRozeHuis.be).


Symposium Meer dan Gewenst
Internationaal symposium homo- lesbisch ouderschap ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Meer dan Gewenst op zaterdag 29 september 2007 in Amsterdam. Ontvangst en inschrijving: vanaf 12:30 uur. Officiele programma van 13:00 uur tot 16:15 uur. Na afloop is er een borrel. Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam. Aanmelden: Maak 17,50 euro per deelnemer over op gironummer 8415028 t.n.v.: Meer dan Gewenst, Amsterdam, onder vermelding van symposium 29 september, mailadres en het aantal personen. Het mailadres gebruiken we om u nader op de hoogte te houden van het programma en algemene zaken rondom het symposium. Voor meer informatie mail naar of kijk op www.meerdangewenst.nl/29september.html.


Filmvertoning vanwege Zij aan Zij 15 jaar
Vanwege het 15-jarig bestaan van Zij aan Zij: een speciale vertoning van The Gymnast op dinsdag 18 september om 19.30 uur in het Filmhuis Den Haag, Spui 191 in Den Haag. Kaartjes slechts 5,-. Om te reserveren bel naar de kassa 070-3656030. Meer info via www.haagsfilmhuis.nl.


Theater: 'Verlangens', 'Passie'en 'Judy'
Amfi Theaterproducties brengt tijdens het theaterseizoen 2007-2008 maar liefst drie eigen producties waarvan twee nieuwe, 'Verlangens' en 'Judy', en de herneming van het succesvolle 'Passie'. Dat meldt Marc Dirix. Op vrijdag 19 oktober 2007 gaat in theater Klokhuis 'Verlangens' in premi?re. Een theaterstuk dat handelt over vriendschap, genegenheid, succes, liefde en verlangen. Kristof Goffin (Star Academy) en Eddy Kips kruipen opnieuw in de huid van de escortboy Yannick en priester Stefaan. Op 28 oktober 2007 hernemen we ook opnieuw het succesvolle theaterstuk 'Passie'. Dat gebeurt met een ??nmalige marathonvoorstelling met brunch waar zowel 'Passie' en 'Verlangens' te zien zullen zijn. Op vrijdag 4 januari 2008 gaat onze derde productie 'Judy' in het Fakkelteater te Antwerpen in premi?re. Dorothy Wuyts (Star Academy) brengt op haar manier 'Judy'. Hoe gaat bediende Dorien om met haar adoratie voor Judy Garland. Zal zij er in slagen om hetzelfde leven te leiden als de Edith Piaf van de Verenigde Staten of wordt ze stevig met haar beide voeten op de grond gehouden door loopjongen Buddy (Michael Zanders) en haar manager Richard (Eddy Hollants). Door Van Boeckel heeft de artistieke leiding in handen. Meer info: www.amfitheaterproducties.be (Bron: HetRozeHuis.be).


Home