Home


Boekentips Feeks Nijmegen

Voor Contigo Contact verzorgt boekhandel Savannah Bay uit Utrecht de boekentips. Daarnaast zullen zij iedere maand extra tips geven over bijvoorbeeld films, posters, cd's en cadeau-artikelen. Meer hierover lees je elke maand in de nieuwsbrief van Contigo Contigo.

Voor het archief van de boekentips vanaf mei 2003, klik hier.
Voor het archief van de boekentips van boekhandel de Feeks vanaf 2000, klik hier.BOEKENTIPS JUNI 2003


ROMAN

Ann Wadsworth - Light, coming back
De elegante, fijngevoelige dame Mercedes Medina is bijna 60 en leidt een rustig leven als vertaalster en universiteitsdocente. Ze is getrouwd met de veel oudere Patrick, een ooit beroemde cellist die nu in de tachtig is en
zijn einde voelt naderen. Hun  rustig leventje wordt onverwacht totaal overhoop gehaald als Mrs. Medina in een bloemenwinkel Lenny ontmoet. Lenny is 29, half zo oud als Mrs. Medina, en studeert voor tuinarchitect. Wat Mrs Medina voor Lenny voelt, heeft ze nog nooit eerder beleefd. Lang onderdrukte verlangens komen naar boven en tot haar verbijstering lijkt Lenny haar gevoelens te beantwoorden. De twee vrouwen  beginnen een stormachtige affaire, die voor veel spanning in Mrs. Medina's huwelijk zorgt. Dan overlijdt Patrick en Lenny verwijnt spoorloos. De ontredderde mrs. Medina moet zich herbezinnen op een toekomst die helemaal nieuw voor haar is.
Net als de hoofdpersoon is deze verrassende roman elegant en van grote klasse. Het boek is bedrieglijk simpel geschreven. Onder de ingehouden stijl woedt een passie die de lezer bijna net zo raakt als mrs. Medina. Je leeft mee met de ontsporing van haar leven op een leeftijd waar alles vast leek te liggen, en met haar pogingen om een nieuwe balans en een nieuw zelf te vinden. De heftige liefde voor Lenny is voelbaar, terwijl ook haar oude band met Patrick zuiver wordt neergezet. Schitterend, een boek voor fijnproevers.
Alyson, E 13,90 (engelstalig)POEZIE

Mieke de Vos (samenstelling en vertaling), Ilja Leonard Pfeijffer (inleiding) - Niets is zoeter dan Eros
De 25 mooiste liefdesgedichten van Griekse en Romeinse dichteressen in een klein maar fijn boekje samengebracht. Iedere literaire lesbo kent uiteraard Sapfo, 'dichteres van het verlangen'. In deze bundel staan haar vurige gedichten over de erotische liefde. Verder zijn gedichten opgenomen van vijf minder bekende dichteressen uit de Klassieke Oudheid, zoals Erinna, die rouwt om haar jonggestorven minnares, en Korinna die een lofzang aanheft op de mooie meisjes uit haar geboortestad. Mooi cadeautje voor een poŰtische damesgeliefde!
Bert Bakker, E 10,00CRIME

Manda Scott - In het koude ochtendlicht
Scott is een door en door Schots auteur (en dierenarts, en bergbeklimster) en Schotland speelt dan ook een belangrijke rol in haar crime boeken. Dit is het eerste deel in een serie over Kellen Stewart, therapeute in Glasgow. Het vorig jaar verschenen Sterker dan de dood is deel drie van deze serie, en deel twee komt dit najaar uit (de logica van Nederlandse uitgevers ontgaat mij soms).
Kellen is een hartverwarmende persoonlijkheid die zich graag ver van problemen houdt, maar daar door haar verleden of haar (ex)vriendinnen toch weer in raakt. Aan het begin van deze roman denkt ze alle sores uit haar verleden achter zich te hebben gelaten. Dan wordt er 's nachts gebeld en blijkt haar ex Bridget dood te zijn, de enige geliefde die echt telde. Volgens de huisarts is ze overleden aan de gevolgen van een hartaanval, de politie denkt aan zelfmoord. Kellen weet dat geen van beide het geval is, Bridget is vermoord. Maar om dat te kunnen bewijzen  en om te voorkomen dat zij zelf het volgende slachtoffer wordt - zal ze het verleden op moeten rakelen. Vele verwikkelingen volgen. Spannend, humoristisch, een snuifje romantiek en een unieke rol voor een mand eieren.
Anthos,  E 18,90
Engels: Hen's teeth, E 11,32POLITIEK

Anneke van Baalen, Marijke Ekelschot (inleiding en redactie) - Brusterschap; memoires, artikelen 1971-1997
Belangrijkste theoretica, schrijfster en onvermoeibaarste inspirator van het radikaal-feminisme in Nederland was Anneke van Baalen. Van 1969 tot haar dood in 1997 wijdde ze zich aan de feministische zaak. Daarbij speelde haar lesbische identiteit een belangrijke rol. In herinnering aan Anneke bezorgt haar partner Marijke Ekelschot 'Brusterschap': Anneke's (onvoltooide) memoires, een chronologisch overzicht van 'wapenfeiten', een ruime selectie uit haar artikelen en een bibliografie. Het boek geeft een prachtig overzicht van het radikaal feminisme in Nederland en van uitgeverij en aktiegroep 'De Bonte Was' in het bijzonder. Voor wie ge´nteresseerd is in de kleurrijke geschiedenis van de (lesbische) vrouwenstrijd is dit een onmisbare aanwinst.
De Bonte Was, E 26,50 (niet in reguliere boekwinkel te koop)
VAKANTIEPLANNEN?

Damron - Women's Traveller 2003
The Best Lesbian Guide to the USA, Canada, European Cities & More

Een handige vakantiegids met adressen van bars, dancings, hotels, etc. Tevens staptips en plaatselijke bezienswaardigheden en de stand van zaken op het gebied van homorechten. Wel erg op Amerika gericht, dus vooral handig als je reisplannen in die richting hebt. Nederland wordt zoals gebruikelijk afgedaan met louter Amsterdam, maar goed, wij weten beter.
Damron, E 16,70


KAARTEN


Mooie dubbele kaarten met envelop, o.a. voor een vrouwvrouwhuwelijk en veel romantiek.
E 1,80 p. st.
Brides
Let the bliss begin.
Girl with chains (good girls go to heaven, bad girls go everywhere)
It seems just thinking of you makes me giggle...
You make me feel so beautiful
I love you more everyday
NIEUWS


Zondag 15 juni: "Uit de boekenKast", literaire avond met o.a. Minke Douwesz, Marijek Boon en Pauline J. van Munster, presentatie Susan de Boer.

Kijk op www.midzomergracht.nl en www.savannahbay.nl voor meer informatie.Bovenstaande artikelen zijn verkrijgbaar bij boekwinkel Savannah Bay en te bestellen via www.savannahbay.nlSamenstelling: Marischka Verbeek