Home


BoekenArchieftips

Hieronder vind je alle boekentips van Boekhandel Savannah Bay vanaf mei 2003.
Voor een overzicht van alle boekentips van Boekhandel de Feeks uit Nijmegen vanaf 2000, klik hier.
Damron - Women's Traveller 2003
The Best Lesbian Guide to the USA, Canada, European Cities & More
Een handige vakantiegids met adressen van bars, dancings, hotels, etc. Tevens staptips en plaatselijke bezienswaardigheden en de stand van zaken op het gebied van homorechten. Wel erg op Amerika gericht, dus vooral handig als je reisplannen in die richting hebt. Nederland wordt zoals gebruikelijk afgedaan met louter Amsterdam, maar goed, wij weten beter.
Damron, E 16,70


Anneke van Baalen, Marijke Ekelschot (inleiding en redactie) - Brusterschap; memoires, artikelen 1971-1997
Belangrijkste theoretica, schrijfster en onvermoeibaarste inspirator van het radikaal-feminisme in Nederland was Anneke van Baalen. Van 1969 tot haar dood in 1997 wijdde ze zich aan de feministische zaak. Daarbij speelde haar lesbische identiteit een belangrijke rol. In herinnering aan Anneke bezorgt haar partner Marijke Ekelschot 'Brusterschap': Anneke's (onvoltooide) memoires, een chronologisch overzicht van 'wapenfeiten', een ruime selectie uit haar artikelen en een bibliografie. Het boek geeft een prachtig overzicht van het radikaal feminisme in Nederland en van uitgeverij en aktiegroep 'De Bonte Was' in het bijzonder. Voor wie geÔnteresseerd is in de kleurrijke geschiedenis van de (lesbische) vrouwenstrijd is dit een onmisbare aanwinst.
De Bonte Was, E 26,50 (niet in reguliere boekwinkel te koop)


Manda Scott - In het koude ochtendlicht
Scott is een door en door Schots auteur (en dierenarts, en bergbeklimster) en Schotland speelt dan ook een belangrijke rol in haar crime boeken. Dit is het eerste deel in een serie over Kellen Stewart, therapeute in Glasgow. Het vorig jaar verschenen Sterker dan de dood is deel drie van deze serie, en deel twee komt dit najaar uit (de logica van Nederlandse uitgevers ontgaat mij soms).
Kellen is een hartverwarmende persoonlijkheid die zich graag ver van problemen houdt, maar daar door haar verleden of haar (ex)vriendinnen toch weer in raakt. Aan het begin van deze roman denkt ze alle sores uit haar verleden achter zich te hebben gelaten. Dan wordt er 's nachts gebeld en blijkt haar ex Bridget dood te zijn, de enige geliefde die echt telde. Volgens de huisarts is ze overleden aan de gevolgen van een hartaanval, de politie denkt aan zelfmoord. Kellen weet dat geen van beide het geval is, Bridget is vermoord. Maar om dat te kunnen bewijzen  en om te voorkomen dat zij zelf het volgende slachtoffer wordt - zal ze het verleden op moeten rakelen. Vele verwikkelingen volgen. Spannend, humoristisch, een snuifje romantiek en een unieke rol voor een mand eieren.
Anthos,  E 18,90
Engels: Hen's teeth, E 11,32Mieke de Vos (samenstelling en vertaling), Ilja Leonard Pfeijffer (inleiding) - Niets is zoeter dan Eros
De 25 mooiste liefdesgedichten van Griekse en Romeinse dichteressen in een klein maar fijn boekje samengebracht. Iedere literaire lesbo kent uiteraard Sapfo, 'dichteres van het verlangen'. In deze bundel staan haar vurige gedichten over de erotische liefde. Verder zijn gedichten opgenomen van vijf minder bekende dichteressen uit de Klassieke Oudheid, zoals Erinna, die rouwt om haar jonggestorven minnares, en Korinna die een lofzang aanheft op de mooie meisjes uit haar geboortestad. Mooi cadeautje voor een poŽtische damesgeliefde!
Bert Bakker, E 10,00Ann Wadsworth - Light, coming back
De elegante, fijngevoelige dame Mercedes Medina is bijna 60 en leidt een rustig leven als vertaalster en universiteitsdocente. Ze is getrouwd met de veel oudere Patrick, een ooit beroemde cellist die nu in de tachtig is en
zijn einde voelt naderen. Hun  rustig leventje wordt onverwacht totaal overhoop gehaald als Mrs. Medina in een bloemenwinkel Lenny ontmoet. Lenny is 29, half zo oud als Mrs. Medina, en studeert voor tuinarchitect. Wat Mrs Medina voor Lenny voelt, heeft ze nog nooit eerder beleefd. Lang onderdrukte verlangens komen naar boven en tot haar verbijstering lijkt Lenny haar gevoelens te beantwoorden. De twee vrouwen  beginnen een stormachtige affaire, die voor veel spanning in Mrs. Medina's huwelijk zorgt. Dan overlijdt Patrick en Lenny verwijnt spoorloos. De ontredderde mrs. Medina moet zich herbezinnen op een toekomst die helemaal nieuw voor haar is.
Net als de hoofdpersoon is deze verrassende roman elegant en van grote klasse. Het boek is bedrieglijk simpel geschreven. Onder de ingehouden stijl woedt een passie die de lezer bijna net zo raakt als mrs. Medina. Je leeft mee met de ontsporing van haar leven op een leeftijd waar alles vast leek te liggen, en met haar pogingen om een nieuwe balans en een nieuw zelf te vinden. De heftige liefde voor Lenny is voelbaar, terwijl ook haar oude band met Patrick zuiver wordt neergezet. Schitterend, een boek voor fijnproevers.
Alyson, E 13,90 (engelstalig)


Minke Douwesz - Strikt
De literaire sensatie van dit voorjaar: de vuistdikke debuutroman van de totaal onbekende schrijfster Minke Douwesz ontving veel publiciteit en lovende kritieken. Eindelijk weer eens literatuur van de bovenste plank met de lesbische liefde in de hoofdrol!
Het boek beschrijft nauwgezet en uitgebreid de wederwaardigheden van Idske Wolters,   34, psychiater, gretig lezer en filmfanaat. Ze woont met haar poezen in een dijkhuis aan de rivier. Haar geordende bestaan komt onder spanning te staan wanneer ze in een Amsterdamse telefooncel de roodharige celliste Judith Verster ontmoet, op wie ze hevig verliefd wordt. Hun liefde lijkt weinig kans van slagen te hebben. Judith, die veel chaotischer in het leven staat, wil kinderen, zoekt een man en valt niet op vrouwen. Ook Idske werpt de nodige obstakels op voor een gelukkige verhouding: haar verlangen naar overgave botst met haar behoefte haar eigen leven in de hand te houden. Maar misschien kiezen ze toch een weg die ze niet dachten in te slaan. Een gedetailleerde zoektocht naar liefde, op onnavolgbare wijze beschreven: een waar leesavontuur.
Van Oorschot, E 35 (duur, maar deze 837 p. dundruk zijn het waard!)Sara Ryan - Fortuna, keizerin
Jeugdroman; ook leuk om te lezen als je al volwassen bent!
Nicola Lancaster volgt een zomerprogramma voor hoogbegaafde kinderen. Meteen al de eerste dag raakt ze bevriend met de blonde ballerina Battle. Nicola voelt zich tot haar eigen stomme verbazing tot Battle aangetrokken. Terwijl ze niet beter wist dan dat ze op jongens valt. Het gevoel is wederzijds, maar Nicola wil te veel en gaat te snel. Toch raakt het aan. Gedurende deze turbulente zomer beschrijft ze de perikelen met Battle in haar 'praktijkverslag'. Lief, herkenbaar, een mooi coming-out verhaal.
Gottmer, E 12,00


Laurie R. King - Verloren dochter, een Kate Martinelli thriller
Eindelijk in pocket, het derde (en volgens mij beste) deel uit de Martinelli serie! Na een ongeluk op het werk is Kate, inspecteur Moordzaken in San Francisco, even uit de roulatie. Daarnaast is haar vriendin Lee een tijdje bij haar weg om hun relatie te overdenken. Kate besluit Lee op te zoeken om hun relatie te redden en neemt Jules mee, de tienjarige dochter van haar collega. Halverwege de tocht verdwijnt Jules uit het motel waar ze overnachten. Een motel dat midden in de streek ligt waar de "Wurger van Boston" actief is. Worstelend met haar schuldgevoelens keert Kate terug naar San Francisco. Daar concentreert ze zich op het verleden van het meisje, waarbij ze op feiten stuit die een heel andere kijk op Jules' verdwijning geven. Feiten die een duister verleden openbaren. In dit deel komen het mysterie van Jules' verdwijning en Kate's problemen rond de liefde met Lee prachtig samen, iets wat ik in een lesbische thriller altijd zeer kan waarderen.
Bruna,  E 7,95


Karen X. Tulchinsky (ed.) - Hot + Bothered 3; short short fiction on lesbian desire
Wederom zo'n 69 ;-) korte  maar hevige  verhalen uit de populaire serie Hot + Bothered. Verschillende Amerikaanse lebische auteurs, waaronder bekende namen als Joan Nestle, Leslťa Newman, Sarah Schulman e.a., leveren een bijdrage. Van wilde fantasieŽn tot waargebeurde one-night stands, deze sexy, grappige en sensuele verhalen geven je absoluut een zomers gevoel ~ wat voor weer het ook is.
Arsenal Pulp Press,  15,95 (engelstalig)


Alisa Surkis & Monica Nolan - The Big Book of Lesbian Horse Stories
"When these Sapphic sisters saddle up, ectasy is just a hoofbeat away!"
Dit is een hilarisch boek! De paarden zijn niet lesbisch, zoals de titel doet vermoeden, maar de vrouwelijke hoofdpersonen uit deze verhalen wel. Alle clichť's uit bekende paardenboekjes komen voorbij, maar dan in lesbisch perspectief: het plattelandsmeisje dat naar de grote stad trekt; list, lust en bedrog in de wereld van de paardenraces, gedoe op maneges en ponykampen, spiritualiteit in een vrouwencommune en nog veel meer. Als lezer merk je duidelijk hoeveel lol de twee schrijfsters gehad moeten hebben met het verzinnen van zoveel mogelijk lesbische parodieŽn op de bestaande verhalen. Heerlijk leesvoer, in de stal of thuis, in hooiberg of in bed. Met prachtige jaren 50 omslag.
Kensington, E 19,95 (engelstalig)