Home


BoekenArchieftips

Hieronder vind je alle boekentips van Contigo Contact en Boekhandel de Feeks uit Nijmegen uit 2000 tot en met medio 2003.Tip 115) Pauline J. van Munster, Lied van Mod
In de Knipscheer, 2002, ISBN 90 6265 548 3
Deze roman, of liever een dik uitgevallen novelle, heeft het cachet van een episch gedicht, waarin de hoofdpersoon haar nood klaagt. Als proza is het boek te vaag om te boeien. Vaag is het kernwoord en wel in veel opzichten. Niet alleen heeft de hoofdpersoon nauwelijks een naam, ook de geografische en tijdsaanduidingen ontbreken. Dat is natuurlijk met opzet zo, om het geheel te omfloersen met een poŽtisch fluÔdum. Vanaf het begin weet de lezer dat er sprake is van een moord en de lezer vermoedt sterk de aanwezigheid van een verboden vrouwenliefde. Beide onderwerpen worden tegen het eind van het boek uit de doeken gedaan. De hoofdpersoon, Mod, heeft een slechte jeugd gehad: haar vader liep weg en haar moeder, die daarom geen zin meer had in haar kinderen, bleef verbitterd achter. Mod loopt weg van huis en vindt asiel bij kloosterzusters. Het is al een veeg teken dat zij nooit werkelijk is ingetreden in de kloosterorde. Een blinde vondelinge, die door de zusters wordt opgevoed, en Mod vatten liefde voor elkaar op. Zulk een verboden liefde moet natuurlijk noodlottig tot beider ongeluk leiden.
Ik denk dat er vrouwen zijn, die deze novelle kunnen waarderen. Ikzelf behoor niet tot deze groep.


Tip 114)
Mensje van Keulen: Het andere gezicht
Atlas, 169 blz. 16,50 euro
ISBN 9045009668
Elf verhalen waarvan negen met een vrouwelijke hoofdpersoon.
Het titelverhaal laat een jonge lesbische vrouw, verminkt door brandwonden, op zoek gaan naar zekerheid in een homobar met darkroom.Tip 113)
Frauen sehen Frauen
Mooi verzorgd fotoboek met 160 foto's van vrouwelijke fotografen die vrouwen fotografeerden. Als je dit boek doorbladert wordt al snel duidelijk dat vrouwen anders naar vrouwen kijken.
De tekst is in het Duits.Tip 112)
Best Lesbian Erotica 2003
Een nieuwe selectie erotische verhalen. De samenstelster, Tristan Taormino, heeft inmiddels haar deskundigheid bewezen. Haar keuze is elk jaar verrassend. De verhalen zijn teder, stout en een beetje gevaarlijk.
Alleen in het Engels te krijgen.Tip 111)
Rita Mae Brown & Sneaky Pie Brown - Catch as Cat Can
Vrolijk, ongecompliceerd, een beetje spannend, dat zijn de detectives die Rita Mae samen met haar kat schrijft. Het dorp waar het zich altijd afspeelt is een afspiegeling van kleinburgerlijk Amerika, waar iedereen elkaar in de gaten houdt en waar de ellende van alledag niet voorkomt. Er vallen wel wat doden, maar ach... Geen enkel lesbisch lijntje, helaas, en alleen in het Engels.


Tip 110) Lied van Mod - Pauline J. van Munster
"Ik heb iemand vermoord", zegt Mod al op de derde pagina van dit boek. De volgende 140 bladzijden vertellen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Door middel van steeds gedetailleerdere terugblikken wordt iedere keer een tipje van de sluier opgelicht.
Mod heeft geen doorsneeleven gehad. Op haar zestiende loopt ze tot opluchting van haar moeder weg van huis. Ze belandt in een klooster, waar ze in ruil voor het doen van klusjes mag wonen. Bij de nonnen vindt ze regelmaat en geborgenheid.
Mod helpt met de verzorging van de blinde vondeling Myra en er ontstaat een bijzondere band tussen de twee. De jaren verstrijken rustig maar veertien jaar later wordt het evenwicht in de gemeenschap verstoord door de erotische spanning tussen Mod en Myra.
Het boek leest als een omgekeerde detective: de lezer weet wie het gedaan heeft, maar moet er nog achter komen waarom. Van Munster houdt de aandacht vast tot het einde, waarin elke minuut telt. Mod zal te laat komen, maar waarvoor?Tip 109)
Laurie R. King - De gelofte
Helaas geen nieuw boek van Laurie King, maar wel fijn dat deze Kate Martinelli nu in een goedkope pocket heruitgebracht is. Ze probeert in dit verhaal contact te leggen met broeder Erasmus, die alleen in raadselen en citaten spreekt, maar wel getuige is geweest van twee moorden. Verder natuurlijk gedoe met leifje Lee die vindt dat Kate zich teveel in haar werk verliest.Tip 108)
Virginia Woolf - Mrs Dalloway, Orlando, Een kamer voor jezelf
Zeker ook niet nieuw, maar wat een fantastisch mooie uitgave Een dik gebonden boek met de twee mooiste romans en het meest indrukwekkende essay van Woolf in ťťn band.Tip 107)
Laura Adams - Seeds of fire (alleen engelstalig)
Kenners weten dat achter Adams Karin Kallmaker schuil gaat. En dat ze onder dit pseudoniem fantasyboeken schrijft.
Seeds of fire is deel 2 in de Tunnel of Light trilogie, maar heel goed apart te lezen.
Autumn heeft Ursula gered van de duisternis, maar het heeft haar krachten wel aangetast. Ursula is zelfs helemaal afhankelijk van haar want haar geest is volledig gewist. Ondertussen heeft Kelly maar een doel: Ursula terugkrijgen. Taylor is enorm verbitterd doordat ze gefaald heeft Ursula te redden en nu geen priesteres meer is.
We volgen de vrouwen op hun zoektocht door heden en verleden.

Tip 106)
Sara Waters - Fingersmith
Sara Waters - Vingervlug
Eindelijk in Engelse paperback verschenen en: in januari in Nederlandse vertaling! Sara Waters heeft inmiddels een enorme fanclub.
Vingervlug / Fingersmith is het verhaal van het weeskind Sue Trinder dat opgroeit temidden van kruimeldieven en zakkenrollers. Door oplichter Richard wordt ze ingezet om de schatrijke Maud Lilly te verleiden en op te laten sluiten. Maar dat snode plan zal niet door gaan, want er ontstaat een innige vriendschap tussen de meisjes.
'Vingervlug' is een boeiend, spannend, erotisch, ontroerend. Als je erin begint te lezen leg je het niet meer neer!Tip 105)
Val McDermid - De laatste verzoeking
Er vinden een aantal lugubere moorden plaats in Nederland en Duitsland. de slachtoffers zijn psychologen. De Britse profielschetser Tony Hill wordt te hulp geroepen. Hij krijgt hulp van twee vrouwelijke rechercheurs uit Leiden en Berlijn. Beide dames zijn lesbisch en kennen elkaar via email. Zal dat contact verder uitgroeien? Ook de relatie van Tony met zijn vroegere collega Carol neemt vastere vormen aan. Ondertussen wordt er nog een moord gepleegd, reizen we door heel Europa en is dit boek gruwelijk spannend leesvoer.Tip 104)
Tineke Kalk en Corrie Rikkers - Wij gaan ons echt verbinden
Verbintenisceremonies voor homoseksuele en lesbische stellen.
Zaten we hier nu op te wachten? De schrijfsters denken van wel en beschouwen het huwelijk voor homo's en lesbo's als een politieke daad.
Je hoeft maar een reden te hebben om de tocht naar het stadhuis te maken!
In dit boek tref je veel ceremonies en rituelen vol symboliek aan. Daarnaast twaalf uitgebreide portretten van stellen die de huwelijksboot namen. En wat praktische info over o.a. de† juridische kanten.Tip 103)
Imad el Kaka en Hatice Kursun - Mijn geloof en mijn geluk
Islamitische meiden en jongens over hun homoseksuele gevoelens.
Indrukwekkend, ontroerend boek waarin 24 islamitische jongeren uit Nederland en Vlaanderen aan het woord komen. Ze vertellen openhartig over hun gevoelens, de dilemma's waar ze voor staan/ hebben gestaan en de hartverscheurende keuzes die ze hebben moeten maken. Voor veel van hen blijft het kiezen voor hun geaardheid levenslang in tegenspraak met de wil een goede moslim te zijn.
Van de hand van Contigo zelf:
Tip 102) Val Mc Dermid - De laatste verzoeking
Wie houdt van de Kay Scarpetta-thrillers van Patricia Cornwell moet zeker ook de nieuwste (derde) thriller van Val Mc Dermid lezen. Nooit eerder had ik iets van deze Britse schrijfster gelezen maar daar gaat nu verandering in komen. Wat een geweldig boek! Psychologisch spannend.
In elk nieuw hoofdstuk komt in de eerste 100 pagina's een nieuwe verhaallijn naar voren, met een totaal van zes verhaallijnen. Dit is verwarrend als je deze eerste pagina's niet aan een stuk door leest.
Carol Jordan, politieagente, krijgt de opdracht een topcrimineel, Radecki, in de val te lokken. Zij krijgt bij haar undercoverwerk hulp van Tony Hill, een profielschetser, voor wie zij warme gevoelens koestert.
Daarnaast is er sprake van een seriemoordenaar, die het gemunt heeft op psychologen, zowel in Duitsland als in Nederland. Ook aan deze zaak werken Carol en Tony mee. Zij worden in beide zaken geholpen door een Duitse en een Nederlandse agente die elkaar via een chatroom op Internet hebben leren kennen. Dit is meteen ook het lesbische aspect aan deze thriller: de beide dames vallen voor vrouwen en zijn, zonder elkaar ontmoet te hebben, zeer gecharmeerd van elkaar.
Al met al een spannend en psychologisch boek dat interessant blijft van begin tot eind. Een absolute aanrader!Tip 101)
Ingeburg R. Heck - Sara
Heerlijk liefdesromannetje over de gepassioneerde liefde tussen Sara en Claire. Ze vallen voor elkaar, vrijen de sterren van de hemel (en jij zit op de rand van het bed), er treden wat complicaties op maar: eind goed , al goed! Prettig en vlot geschreven. Verwen jezelf, of een lieve vriendin, met een paar uurtjes leesplezier.
Niet geschikt als je allergisch bent voor het pulpgenre.


Pitty
Tip 100)
Esther Bremer en Anja Crom - Pitty naar college
Ook in het lichte genre valt deze vrolijke persiflage op de 'Pitty naar kostschool' serie.
Eerder te lezen op internet, maar nu verschenen als lief pocketboekje. Pitty is inmiddels 18 en verwisselt de kostschool voor het st. Andrews college. Samen met haar beste vriendin Sally gaat ze studeren en ook Alice en Betty zijn op het college aanwezig. De dames leren een hoop en Pitty wordt door de aantrekkelijke Artemis wegwijs gemaakt. Maar ze zal haar beste vriendin Sally toch niet vergeten?Tip 99)
Katherine V. Forrest - Daughters of an amber noon
Ruim 15 jaar geleden schreef Forrest een reeks fantasy-boeken. Een van die boeken was 'Daughters of a coral dawn'. Het was een zogenaamde utopie roman waarin een ideale wereld werd geschapen waar alleen vrouwen woonden die hun eigen leven vormden volgens eigen regels. De vrouwen in Coral Dawn verlieten de aarde en koloniseerden de planeet Maternas.
Nu is dan het vervolg op dat boek verschenen: 'Daughters of an amber noon'. Dit boek concentreert zich op de vrouwen die op aarde achterbleven. De aarde wordt wreed geregeerd door dictator Zed, die alles in het werk stelt om de opstandige vrouwen op te sporen. De ondergedoken vrouwen proberen onder leiding van Africa Contrera toch een eigen leven te leiden. Hoe lang kan dat goed gaan? En Zed en Africa blijken in hun jeugd met elkaar bevriend te zijn geweest en kennen elkaars geheimen.
Genoeg stof voor een spannend en romantisch verhaal. Helaas alleen in het engels.
Tip 98)
Joanna Werners - Schaamteloze warmte
Een dikke pil, dit nieuwe boek van Joanna Werners, ruim 500 pagina's. Voor je het weet ben je echter halverwege en vind je het jammer dat je steeds minder voor de boeg hebt.
Schaamteloze warmte is een prachtig liefdesverhaal over twee vrouwen. Hollandse Letty en Surinaamse Luna ontmoeten elkaar, vallen voor elkaar, gaan van elkaar houden en maken een reis naar Suriname.
De reis naar Suriname is een liefdesverklaring aan een prachtig land. De natuur, de mensen, het dagelijkse leven, de geluiden en geuren, alles wordt in liefdevol detail beschreven.
De liefdesrelatie wordt vanzelfsprekend in beeld gebracht met mooie vrijscenes.
Heerlijk boek!
2002 EUR 22,50
Tip 97)
Emma Donoghue - The Woman who gave Birth to Rabbits
Donoghue duikt in de folklore en geschiedenis van de Britse Eilanden en schrijft daar een verzameling korte verhalen over.
Gifmengers, artiesten, 'crossdressers' en de vrouw die konijnen baarde: ze komen allemaal langs. Engelstalig

Tip 96)
Carry Slee - Dochter van Eva
In Moederkruid beschreef Carry Slee de wereld waarin ze opgroeide door de ogen van een kind. Haar compleet gestoorde moeder en onverantwoordelijke, uithuizige vader werden vlijmscherp neergezet. In dit boek is het kind een meisje geworden en in de pubertijd. Ze gaat op zoek naar een echte moeder en denkt een aantal keren zo'n nieuwe moeder gevonden te hebben. Na veel omzwervingen komt ze erachter dat haar moeder dan misschien geen echte moeder is, maar dat zijzelf in elk geval wel haar dochter is! En mooi vervolg op Moederkruid. Met dezelfde zorgvuldige afstand geschreven, zodat de ellende nergens ondraaglijk wordt en de pijn niet melodramatisch.

Tip 95)
Video The Girl
Van deze film had ik me heel wat voorgesteld. Ten eerste omdat het scenario door Monique Wittig geschreven is. Zij veroorzaakte zo'n 15 jaar geleden een heuse lesbische hype met haar boek 'Het Lesbische Lichaam'. Ten tweede omdat de berichten over smakelijke vrijscenes al rondzoemden.
Het verhaal is aardig. Jonge kunstenares valt voor Parijse nachtclubzangeres. Hun one-night-stand groeit uit tot een gepassioneerde relatie. Maar het verleden haalt hen in.
De verfilming is stijlvol met volop mooie plaatjes al doet dat soms een beetje gekunsteld aan.
De actrices zijn prettig om naar te kijken en brengen behoorlijk wat tijd is bed door. De zangeres heeft een mooie stem.
En toch miste ik wat, samenhang misschien?
Zeker een leuke lesbische film, anderhalf uur vermaak, maar meer niet.

Tip 94)
Early Embraces III
Engelstalige bundel verhalen. De eerste twee boekjes Early Embraces I en II waren niet genoeg. Er moest een deel 3 volgen!
Waargebeurde verhalen waarin vrouwen hun eerste lesbische ervaring beschrijven. Leuk, lief en HOT.

Tip 93) Flavia Company - Geef me genot
Een vrouw beleeft een grote, intense liefde en wordt vervolgens verlaten voor een ander. Ze vertelt het verhaal van die liefde.
Dat is in het kort de inhoud van dit boek. De taal is prachtig, rauw en poetisch. Een fragment:
< Ik noemde haar 'schoonheid' en zij genoot daarvan, ze pakte het woord om het aan haar lippen vast te spelden alsof het een broche was en ze beet er zachtjes op met een onmogelijke grimas waar ik wanhopig van werd. Ze nam het tussen haar vingers en stopte die met woord en al in haar mond, en zoog erop, onverschillig bijna, alsof ze vergat wat ze aan het doen was, maar zonder een moment te stoppen. Ze zag er onweerstaanbaar uit zo.>Tip 92)
Camilla Gibb - De onbenullige details uit het leven van die-en-die
We kenden Gibb al van haar eerste boek Zonder Woorden. Daarin zat een vaag lesbisch lijntje, dus we waren benieuwd.
De kinderen Emma en Blue groeien op in een raar gezin met een manisch-depressieve vader en zwakke moeder. Emma wordt op school gepest en voor lesbisch uitgemaakt, maar dat is ze natuurlijk helemaal niet. Als ze ouder wordt rommelt ze wat aan met mannen, maar uiteindelijk valt ze languit voor een zelfstandige hippe dame.
Dit alles tegen de achtergrond van het uitelkaar vallende gezin en de zoektocht van haar broer naar hun vader.
Het is een mooi en grappig boek. Het verhaal wordt vlot verteld en is leuk om te lezen. Een aanrader dus.Tip 91)
Marilyn French - In naam van de vriendschap
De nieuwste roman van French. Een pil zoals we van haar gewend zijn, vol relaties en vrouwenvriendschappen. In dit boek komt vrij prominent een lesbisch stel voor. Dit boek verhaalt over vier vrouwen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen lijken te hebben en toch een hechte vrienschap opbouwen die heel wat stormen doorstaat.
Het boek leest heerlijk weg, maar je moet wel bestand zijn tegen de in onze ogen wat onrealitische† en sentimentele kijk op vriendinschappen. Volgens French zijn die altijd overal tegen bestand en maken vrouwen nooit echt ruzie. Wij weten wel beter!!Tip 90) Marjolein Houweling: Het droomteam
Uitgeverij L.J.Veen. Prijs EUR 13,50
Hou je van voetballen en van vrouwen? Dan is Het droomteam van Marjolein Houweling een aanrader.
Voor de teruggetrokken Alex draait alles om voetbal. Ze werkt bij een computer-helpdesk, maar ook dan is ze in haar hoofd aan het voetballen. Ze speelt beroemde spelfragmenten uit haar geheugen na en werkt s avonds aan de ultieme voetbal-computergame. Haar team vindt ze frustrerend omdat de anderen niet fanatiek genoeg zijn. Maar dan komt Megan erbij, een superspits. Ze deelt de passie van Alex voor spelers als Van Hanegem en Neeskens. Voetballen met Megan is een genot. Wanneer Megan geld nodig lijkt te hebben en Alex een moeilijke taak op haar werk toebedeeld krijgt, ziet ze haar kans schoon. Met een woest plan zet Alex haar computerkennis en creativiteit in om hun beider dromen te realiseren. Hierbij is ook hulp uit de voetbalwereld onontbeerlijk. Even dreigt haar plan nog te mislukken en is Megan woedend op haar, maar uiteindelijk komt het tot een spetterende vrijpartij. Het happy end is helemaal compleet als de vrouwen dankzij het computerspel hun jongensdroom om profvoetballer te worden, werkelijkheid zien worden. Heel spannend en humoristisch, al is het niet allemaal even realistisch. Maar je zou bijna wensen dat een spel als Alex bedacht heeft echt bestond. En dat plan voor een virtuele darkroom voor vrouwen lijkt ook veelbelovend...Tip 89)
Fortuna, keizerin Sara Ryan
uitgeverij J.H. Gottmer
Nicola (Nic, 16 jaar) volgt een zomercursus voor hoogbegaafde jongeren. Tot haar verbazing maakt ze al snel vrienden: de excentriek geklede Katrina, de gevoelige Isaac en Battle, het meisje met de mooie haren. De gevoelens voor Battle blijken meer te zijn dan vriendschap en in eerste instantie lijkt het of Battle hetzelfde voelt. Maar dan wil ze niets meer van Nic weten en die zoekt steun bij de anderen. Die hebben echter hun eigen problemen. Uiteindelijk komen ze er met zijn allen wel weer uit.

Fortuna, keizerin is een meeslepend en humoristisch, hedendaags jeugdboek, waarin niet lesbisch-zijn het centrale probleem is, maar het als puber omgaan met verliefdheid en vriendschap.

Als Nic aan Isaac vertelt dat zij lesbisch is, is zijn reactie: "Ik kom uit San Francisco, weet je nog? Ik ga ervan uit dat iedereen die ik tegenkom een biseksuele heiden is tot het tegendeel bewezen is."Tip 88)
Koopvideo
If these walls could talk 2
Hoofdpersoon is een huis waarin in drie verschillende tijdperken lesbische vrouwen wonen. Het eerste stel woont en sterft er rond 1960. Een dramatisch verhaal van een verborgen leven en ontkenning. Vanessa Redgrave speelt de rol van de 'weduwe', die door de familie van haar vrouw uit huis wordt gezet.
In 1972 wordt het huis bevolkt door een echte lesbische woongroep/commune. Voor de 40+ dames onder ons zeker herkenbaar. Het laatste verhaal speelt in 2000. Ellen Degeneres en Sharon Stone zijn een stel dat een kind wil. Ze hebben eigentijdse problemen en vrijen ondertussen de sterren van de hemel. Erg aanbevolen.Tip 87)
Klil Zisapel - Mijn zusje, mijn bruid
Op een feestje in Tel Aviv leren twee vrouwen elkaar kennen. Ze zijn elkaars tegenpool en vallen als een blok voor elkaar. Ze beleven een heftige liefdesrelatie waarna de onconventionele Dani de gereserveerde Amit totaal ontredderd achterlaat.Tip 85)
Laurie King - Een ondraaglijke gave
Een goedkope heruitgave van de eerste Kate Martinelli thriller. In dit boek moet Kate als jonge en onervaren inspecteur assisteren bij het onderzoek naar de moord op drie ontvoerde meisjes. Ook haar ontluikende relatie met Lee komt in dit boek aan bod.Tip 84)
Katherine V. Forrest - Moord bij de Nightwood Bar
Een klassieker, die gelukkig nog steeds te krijgen is. Als je Forrest nog niet kent staat je nog heel wat te wachten. Dit boek werd in Amerika uitgeroepen tot het mooiste vrouwenboek van 1987!!
Rechercheur Kate Delafield moet de moord op de negentienjarige Dory onderzoeken, die wordt aangetroffen op het parkeerterrein van de Nightwood Bar. Om medewerking te krijgen van de aanwezige vrouwen in de bar moet ze eerst haar eigen geaardheid onder ogen zien.
Sneaky Pie Brown, de kat van Rita Mae Brown, had er genoeg van dat haar verzorgster alle eer opstrijkt voor de boeken, waar Sneaky Pie toch duidelijk een aandeel in heeft gehad.
De Mrs. Murphy Mysteries zijn een poging van Sneaky Pie om te laten zien dat ze serieus genomen wil worden door het lezende publiek.


Tip 83)
Rita Mae Brown (& Sneaky Pie Brown) - Was jij maar hier
De eerste roman is getiteld 'Was jij maar hier' en speelt zich af in Crozet, een klein stadje waar iedereen elkaar bij naam, van reputatie en van roddels kent. Harry, de verzorgster van de kat Mrs. Murphy en Tee Tucker, een Welsh corgi, werkt op het postkantoor, min of meer het informatiepunt van het stadje.
Er komen vage ansichtkaarten binnen met op de voorkant een foto van het kerkhof en op de achterkant de verwarrende boodschap 'was jij maar hier'. Als er dan enkele moorden gepleegd worden gaat Harry op onderzoek uit, vergezeld van haar vriendin Susan Tucker. Mrs. Murphy en Tee Tucker zijn Harry in haar onderzoek steeds een stap voor en proberen haar dit duidelijk te maken (de dieren verstaan de mensen wel, maar de mensen de dieren niet&), maar of dit ook lukt?


Tip 82) Rita Mae Brown (& Sneaky Pie Brown) - Bij stukjes en beetjes
De tweede roman van Mrs. Murphy is 'Bij stukjes en beetjes'. Wederom werken Mrs. Murphy en Tee Tucker mee aan het oplossen van moord(en) in Crozet.
Een knap fotomodel, Blair Bainbridge, verruilt het drukke Manhattan voor het rustige Crozet. Hij wordt met wantrouwen bekeken. Als er moorden in het stadje plaatsvinden, is hij uiteraard hoofdverdachte nummer een. Alleen Harry is niet zeker van zijn schuld. Of dit verstandig is?
De Mrs. Murphy mysteries zijn, ondanks de moorden, luchtige boeken met weinig inhoud en spanning. Ook de humor, waar Rita Mae Brown toch om bekend staat, ontbreekt in deze boeken.
Als de karakters van de inwoners van het stadje verder uitgediept zouden worden, waren de boeken beslist interessanter geweest. Maar nu blijven ze toch vooral oppervlakkig en langdradig.
Hoewel de boeken door een 'kat' geschreven zijn, en kattenliefhebbers om die reden de boeken zouden willen lezen, zijn er niet veel leuke kattengedragingen in verwerkt. Jammer.
De belangrijkste inwoners uit het eerste boek zijn ook in het tweede boek van de partij, dus het is aan te raden de boeken in de juiste volgorde te lezen.
Voorafgaand aan het verhaal vind je een overzicht van al deze belangrijke personen uit het desbetreffende boek. De oplettende lezer kan, door de namen uit de verschillende boeken met elkaar te vergelijken, raden wie de moordenaars wel en niet kunnen zijn.
Geen aanraders wat mij betreft. Sneaky Pie kan het schrijven beter aan haar baasje overlaten&Tip 81)
Gerti Bierenbroodspot Mijn mond sluimert lila
Gedichten en tekeningen
Bij Gerti denk ik direct aan schilderijen, beeldhouwkunst en Gert-Jan DrŲge. De laatste in het kader van Gert-Jan DrŲge zoekt een vrouw, waarin Gerti zich een tijd geleden van haar charmantste kant liet zien.
Geboeid door haar unieke persoonlijkheid begon ik aan Mijn mond sluimert lila, een gedichtenbundel aangevuld met uitsneden uit tekeningen van haar hand.
Het eerste deel van het boek bestaat uit heruitgegeven gedichten uit de periode 1966 tot 1968. Het derde deel beslaat de periode 1966 tot 1980 met hervonden gedichten en in deel vijf komen nieuwe gedichten uit 2001, geschreven in Toscane, aan bod. Deel twee en vier bestaan uit uitsneden van tekeningen behorend bij of gebaseerd op de gedichten uit 1966 tot 1971.
Het uiterlijk van het boek is volledig in evenwicht, zowel qua vorm, afmeting als qua kleurstelling (bordeauxrode kaft, gedichten op witte paginas, tekeningen op bruine paginas). Om die reden is het boek een echt hebbertje.
Opvallend aan de gedichten uit de periode 1966 tot 1968 is het veelvuldig gebruik van kleuren. Met name de natuur wordt omschreven aan de hand van bijvoorbeeld zwart, goudkleurig, groen, blauw en grijs. In combinatie met het noemen van perkament, papier en een atelier verwijst dit hoogstwaarschijnlijk naar haar voorliefde voor de schilderkunst.
Lichaamsdelen worden gebruikt om vrouwen te duiden. Een mond, handen, vingers, lippen; lichaamdelen die gebruikt worden tijdens lichamelijk contact (tussen vrouwen). De gedichten zijn dan ook een ode aan de (lichamelijke) liefde tussen vrouwen.
Dieren die vaak gebruikt worden zijn het paard, vlinders, de spin, de zwaan en de libel. Dieren die staan voor vrijheid en ruimte. Clichť maar waar.
En zou het te maken hebben met haar lange achternaam dat de dichteres een voorliefde heeft voor samengestelde woorden als prinsprinses, schoentjesvoetjes, luchtweegschalen, kraplaklippen en boogschutterlief?
De hervonden gedichten uit de periode 1966 tot 1980 spreken veel minder aan dan die uit het eerste deel van het boek. Ze zijn duidelijk van mindere kwaliteit; het voelt als in eerste instantie niet goed genoeg, later toch gepubliceerd.
De (uitsneden van de) elementaire tekeningen zijn overduidelijk verbonden met de gedichten. Ook hier veel nadruk op lichaamsdelen als handen, voeten, lippen, (grote) ogen (met of zonder ooglapje), benen, monden. Vaak is het rechterdeel van een gezicht weggevaagd of geveegd. De voorkomende mannelijke dieren (stier, hengst en slang) passen bij de (oraal) seksueel getinte tekeningen waarbij de penis (of de associatie hiermee) vaak voorkomt. Dit is meteen de enige tegenstrijdigheid die ik in het boek ben tegengekomen: de gedichten zijn een ode aan de vrouwenliefde, de tekeningen laten echter veel herenliefde zien. Of moet hierbij gedacht worden aan angst? Is het gestreepte, schelpachtige element uit de tekeningen een penis die de dichteres angst inboezemt? En hebben de schreeuwende monden hier iets mee te maken?
Naast de kleuren zwart, blauw, rood en goudkleurig, komt de liefde voor een vrouw (waarschijnlijk Edith, haar grote liefde), wederom naar voren in de nieuwe gedichten uit 2001. Ook het paleis en de prinses zullen hiermee te maken hebben. De dichteres heeft immers in real life een paleis gebouwd voor haar onbeantwoorde liefde.
Al met al minder over dieren, minder over de natuur, (nog) meer over de (lichamelijke) liefde en meer stedelijks.
Ik raad aan de dicht- en tekenbundel zelf te lezen om tot een oordeel te komen. Vanwege zijn uniciteit zeker een aanrader maar een vervolg hoeft er wat mij betreft niet te komen. Dan liever de verzamelde erotische gedichten van Elly de Waard.
Tip 80) Ina Bouman - De vierde wand. Eeen Jos Welling mysterie
Lange tijd niet leverbaar geweest, maar nu voor de zomer als goedkoop pocketje.
Spannend verhaal dat zich voor een groot gedeelte afspeelt op de wallen in Amsterdam. Journaliste Jos - onze heldin- komt weer in contact met een oud vakantieliefje. Er wordt iemand vermoordt en er vinden geheimzinnige transporten plaats vanuit Hongkong. Gegarandeerd leesplezier.Tip 79)
Caja Cazemier - De eerste keer
We kennen Caja al van het prachtige meisjesboek 'Portret van Sanne'. Ook dit is een meidenboek. Jorien zoekt via internet mensen die mee willen doen met een fietstocht. Allerlei mensen dienen zich aan, en allemaal hebben ze hun eigen reden om mee te willen. Maartje wil weg bij haar moeder, JW is boos op zijn tweelingbroer, Donna treurt om haar vriendin die het uitmaakte. Voor iedereen is er een eerste keer: op eigen benen staan, verliefd worden, seks, of jezelf overwinnen.Tip 78)
Doeschka Meijsing - 100% Chemie. Een familieverhaal
Voor degene die 'De weg naar Caviano' heeft gelezen is dit een aangename hernieuwde kennismaking met de familie. Ditmaal probeert Meijsing haar moeders geschiedenis te doorgronden. dat gaat niet vanzelf, want haar moeder is een zeer gesloten vrouw. Toch dringt Doeschka naar binnen door iedere kier die ze kan vinden. Dat levert fantastische verhalen op, wonderlijk en ontroerend.Tip 77)
Het kookboek van Alice B. Toklas
Een 'gouwe ouwe' die eindelijk weer in druk is verschenen. Alice B. Toklas was de levensgezellin van Gertrude Stein. Ze woonden in Parijs en ze ontvingen heel wat beroemde gasten bij hun aan tafel. In dit boek, dat oorspronkelijk in 1954 verscheen, tref je zo'n 300 recepten aan. Maar er is meer, het is ook een boek vol verhalen over de eetfeestjes en bijzondere diners die ze hielden. Talloze herinneringen en anecdotes maken het ook een plezierig boek voor niet-culi's. Hou je wel van koken, dan kom je helemaal aan je trekken. Van 'Madame Loubets aspergepunten' tot 'leeuweriken ŗ la Conchita', van 'Katies kapoen' tot 'spinaziemadeliefjes uit de oven'. MMMM...Tip 76)
Stan Lauryssens - Mijn heerlijke nieuwe wereld. Leven en liefdes van Maria Nys Huxley.
Maria Nys was een onbekend Vlaams meisje, dat in 1914 naar Engeland vluchtte. Ze was 16 en werd het kindermeisje van Bloombury. Ze werd verliefd op Virgina Woolf, maar trouwde in 1919 met de schrijver Aldous Huxly. Ze reisde de hele wereld rond en deelde met heel wat vrouwen het bed. In Hollywood bijvoorbeeld met Greta Garbo, Marlene Dietrich en Audrey Hepburn (yess, ik wist het wel).
Ook Christopher Isherwood, Krishnamurti, Charlie Chaplin en Igor Stravinsky hoorden tot haar vrienden.
Een boeiende biografie van een heel boeiende† en onconventionele vrouw.
Tip 75)
Gerti Bierenbroodspot - Mijn mond sluimert lila
Een prachtig gebonden boek, met lila leeslint, 300 pagina's vol gedichten en tekeningen van Gerti Bierenbroodspot.
Gedichten uit 1966 opnieuw opgenomen, maar ook zo'n dertig nieuwe. Je kunt hier eindeloos in bladeren, lezen en kijken.

Het is zalig te spelen
en zacht te verworden
tot een traan in de zon
tot een plekje warm rood
tot een zeeanemoon onder water
met armen zo sterk
en je benen om mij
met je stem als een vogel
ben ik het veld van samen
dan word ik stamelend
en langzaam ga ik open
een onverwachte bloem
verbaasd over zichzelfTip 74)
Manda Scott - Sterker dan de dood
Een literaire thriller van de bovenste plank. Prachtig geschreven, goed vertaald, een plezier om te lezen, en ook nog spannend. Lesbische vrouwen bevolken dit boek van begin tot eind.
Kellen is arts en woont op een paardenfarm met vriendin Nina. Ze is goed bevriend met pathologe Lee, een fanatiek bergbeklimster. Plotseling slaat het noodlot toe en sterven er in korte tijd drie mannen op uiterst suspecte wijze. Alledrie delen ze hun verleden met Kellen en Lee. Lee is al snel hoofdverdachte nummer 1, maar is ze de dader en waarom? Na 250 pagina's weet je het antwoord!Tip 73) Het Groot Hertenkamp Boek
Voor de liefhebbers van de tv serie een absolute must. Voor anderen ook leuk.
De geheime dagboeken van Maria Opwaarts, positief puzzelen met Max, huwelijksfoto's van Grace en Patty, een hertenkampkennisquiz, verjaardagskalender, kleurplaatjes, verhaaltjes, interviews, foto's. Alles bij elkaar lijkt het nog het meest op zo'n dik zomerspeelboek. De complete serie is ook verkrijgbaar op video. Per deel EUR 18,00 of 4 delen samen voor EUR 45,00Tip 72)
Manda Scott - Sterker dan de dood
Spannende detective. Er verongelukken drie mannen die allemaal iets te maken hebben met pathologe Lee. Het zijn natuurlijk† geen ongelukken, en Lee is al snel verdachte nummer 1. Hoofdpersoon Kellen heeft het daar wel moelijk mee, want ze valt voor Lee, en wil haar vertrouwen. Na een aantal bloedstollende gebeurtenissen, extra verdachtmakingen, jaloerse concurrentes komt het toch allemaal goed. Dan ben je een aantal aangename uren verder. Leuke, vanzelfsprekend lesbische vrouwen bevolken het boek.Tip 71)
Emma Donoghue - Geroerd
Gelukkig weer verkrijgbaar, deze lieve roman over een jong meisje. Maria is 17 en gaat voor het eerst op kamers in Dublin. Ze belandt bij twee dames in huis. Ze ontdekt langzaam hoe het zit met die dames, en met haarzelf.Tip 70)
Jeanette Winterson - Op het lichaam geschreven
Prachtig heruitgegeven als gebonden boekje, met mooie kaft. Geraffineerd geschreven roman over de allesomvattende liefde van de verteller voor een vrouw.Tip 69) Beverly Shearer - When it's love
Engelstalige roman.
Melia is niet erg gelukkig. Haar 'geliefde' Dana mishandelt haar en ze is niet tegen haar opgewassen. Ze ontsnapt de realiteit door het lezen van western romannetjes. De mysterieuze Parker komt uit de lucht vallen, en lijkt de vrouw van haar dromen. Of niet? En dan is er ook nog de boekhandelaarster Langley... Spannend, sexy, onderhoudend boek.Tip 68) Sarah Waters - Fingersmith
Deze week verscheen de nederlandse vertaling van Tipping the Velvet 'Fluwelen begeerte' geheten. Tegelijkertijd verscheen in Amerika het nieuwste boek van Sarah Waters 'Fingersmith'. Ik heb nog geen tijd gehad om het helemaal te lezen, maar het belooft weer prachtig te worden. Het meisje Sue is wees en groeit op in een bont gezelschap kruimeldieven onder de moederlijke zorg van Mrs Sucksby. Ze ontmoet een ander meisje en wordt heftig verliefd op haar. het verhaal speelt zich af in het Londen van 1860.
Het is een dikke pil van een boek, 600 pagina's dik.Tip 67)
Sjuul Deckwitz - De auto's van mijn vader
Deckwitz is beroemd om haar ironische, onderkoelde stijl. Van het boek 'Engelse liefde' heb ik gesmuld dus ik was benieuwd naar haar nieuwste.
In 'de auto's van mijn vader' belandt hoofdpersoon Ellen Strikker in het ziekenhuis met een vervelende en langdurige ziekte. Door een ontmoeting begint ze over haar vader na te denken, de ongrijpbare IndiŽ-veteraan waar ze eigenlijk niks vanaf weet. De zoektocht, haar ziekbed, vriendin Bente, werkgeefster Candida en medepatiŽnten maken allemaal onderdeel uit van een mooi avontuur, waarbij ze de deur nauwelijks uitkomt. Heerlijk geschreven, voorzien van leuke pentekeningetjes bij elk hoofdstuk, kortom een lekker boek!Tip 66)
Rita Mae Brown - Alma Mater
Let op Engelstalig en hardcover!
Eindelijk weer een lesbische roman van Rita Mae!!
Het leven van de bloedmooie Victoria 'Vic' lijkt helemaal voor haar uitgestippled. Ze zal haar school afmaken en dan trouwen met Charly, de knapste jongen van de school, en aldus de† gerespecteerde vrouw van een politicus worden. Zelf heeft ze nog nooit over deze toekomst getwijfeld, maar dan ontmoet ze Chris. De dames vallen voor elkaar en niets kan meer hetzelfde blijven. Vic moet kiezen tussen haar ware geaardheid en haar liefde voor Charly. En als ze denkt dat ze eruit is staan er weer nieuwe verrassingen op het programma.
Heerlijk heerlijk boek.Tip 65) Sarah Waters - Fluwelen begeerte
2002, EUR 22,90
Op 15 februari verschijnt dan eindelijk de†† Nederlandse vertaling van 'Tipping the Velvet'. Een prachtige lesbische roman, waarvan we er in†† de engelse versie al tientallen verkocht hebben.†† Het verhaal speelt in Victoriaans Engeland.†† Oesterverkoopster Nancy gaat graag naar de revue, †† en valt als een blok voor Kitty. Als Kitty haar†† vraagt met haar mee te gaan doet ze dat†† onmiddellijk. Ze laat huis en haard achter om †† samen met haar geliefde een drag act op te voeren. Kitty verraadt haar op gruwelijke wijze†† en Nancy zwerft over straat, en verdient als man †† verkleed de kost. Temidden van charlatans, schandknapen en hoeren probeert ze te overleven.†† Natuurlijk blijkt ook haar hart niet†† onherstelbaar gebroken en vindt ze een nieuwe†† liefde en een nieuw leven, maar dan ben je zo'n†† 500 pagina's verder.
Sarah Waters heeft een prachtige verhaalstijl,†† ontroerend, opwindend en meeslepend.
Absolute aanrader!†


Tip 64)
Helen Cross -† Mijn zomer vol liefde
Een broeiend hete zomer in Yorkshire, 1984. Twee pubermeisjes, Mona en Tamsin, verliezen zich totaal een een achtbaan van verveling, drank, sensatiezucht en onbesuisde romantiek. Een verbijsterend boek, humoristisch en gruwelijk, lief en gewelddadig. Vol prachtige observaties en beschrijvingen. Meer valt er niet over te zeggen. Lťťs het en laat je meeslepen of laat het liggen als dit je niet aanspreekt.


Tip 63)
Eve Ensler - de Vagina monologen
Zelden hebben slechts 75 pagina's zoveel stof doen opwaaien. Schrijfster Eve Ensler vroeg honderden vrouwen te vertellen over hun vagina. De vrouwen waren zeer divers: oud, jong, joods, katholiek, zwart, lesbisch, bosnisch etc etc.
Al die verhalen vatte Ensler samen in de Vagina monologen. In Amerika† en nu ook in Nederland worden deze teksten door beroemde vrouwen op het toneel voorgedragen. Want het gaat over ons zelf. Zo af en toe lig je dubbel van het lachen, maar ook diepe ontroering en woede zullen je ten deel vallen bij het lezen van dit dunne boekje. Erg mooi.


Tip 62)
Lucia Etxebarria - Beatriz en de hemellichamenbeatrizendehemellichamen
Spaanse Beatriz heeft 4 jaar gestudeerd in Schotland. Als ze terugkomt naar Madrid zoekt ze haar beste vriendin Monica. Ze vindt haar terug in een afkickcentrum. Wat is er gebeurd?
Beatriz schrijft dan het dramatische verhaal van haar intieme vriendschap met Monica op. Een aangrijpend verhaal.
In Spanje is Etxebarria ongekend populair onder jonge vrouwen. Ze wordt daar gezien als de vrouwelijke stem van de 'Generacion X'.


Tip 61)
Sheila Kohler - Cracks
In een verre uithoek van Zuid-Afrika doet het zwemteam van een meisjesinternaat er alles aan om in de gratie te komen bij hun lerares, Juf G. Zij is een charismatische verschijning op wie alle meisjes in stilte verliefd zijn. Dan verschijnt de Italiaanse Fiamma ten tonele en valt Juf G. voor haar. Even plotseling als ze kwam, verdwijnt ze op een wandeling. Veertig later ontmoeten de leerlingen elkaar weer op een reunie. Ze vertellen elkaar over hun leven en denken ze terug aan wat er gebeurde op de dag dat Fiamma niet terugkeerde.
Langzaam komt een langbewaard geheim aan het licht.
Mooi helder geschreven, geen woord teveel.


Tip 60)
Susan Sallis - Op weg naar Prospect House
Heerlijke roman over 5 vriendinnen die in 1960 samen werkten in een juwelierszaak en goed bevriend raakten. Twintig jaar later ontmoeten ze elkaar weer op het landgoed Prospect House, dat een van hen geerfd heeft. Alleen Maisie komt niet opdagen, en de vriendinnen gaan uitzoeken wat er gebeurd is. Ze weten zeker dat haar man er iets mee te maken heeft. Lekker wegleesboek, spannend, romantisch en een beetje lesbisch.


Tip 59) Anne Holt - De muil van de leeuw
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een nieuwe Anne Holt. Onze favoriete politie inspecteur Hanne Wilhelmsen - je weet wel, die van de roze Harley Davidson- staat voor een raadsel. De minister-president Brigitte Volter wordt doodgeschoten op haar bureau aangetroffen. Een maand† en 400 spannende pagina's later heeft ze het uitgepuzzeld, maar dan is er heel wat gebeurd.
Het boek leest als een trein, is spannend en goed geschreven.


Tip 58)
Ann Scott - Superstars
Ruig boek waarmee de schrijfster in Frankrijk furore maakte. Louise vindt na een stukgelopen relatie onderdak in een meidenhuis met bloedmooie en hippe lesbo's. Ze leidt het bekende leventje van elke nacht uitgaan, dansen, drinken, pillen slikken en blowen. Overdag slaapt ze tot ze weer uit kan gaan. Dan valt ze als een blok voor Ines, een van de superstars van de Parijse house- en technoscene. Ines belazert en gebruikt haar. De vraag is of Louise zich ooit van deze amour fou los zal kunnen maken.


Tip 57)
Xaviera Hollander - Kind af
Ja, daar zaten we echt om verlegen, dacht ik toen dit boek uitkwam. Zeer argwanend begon ik te lezen, maar was eigenlijk† verrast door de intelligente en alleszins leesbare schrijfstijl van Xaviera.
Het overleven in een Jappenkamp, het opgroeien bij door de oorlog getraumatiseerde ouders in het naoorlogse jaren in Amsterdam worden zeer aangrijpend beschreven.
Dan volgen hoofdstuk na hoofdstuk met de Mannen in haar leven. Haar Happy Hooker jaren, haar ideeen over seks etc. Niet echt aan mij besteed. Tot ik in hoofdstuk 27 weer helemaal bij de les was door haar beschrijving van haar relatie met de Amsterdamse Dia, een doorgewinterde lesbo. Dia weet haar nog te laten blozen door de romantische manier waarop ze haar het hof maakt. En al kan Xaviera nooit helemaal zonder het mannelijk aanhangsel (haar woorden), ze kiest tegenwoordig toch vooral voor vrouwen.Tip 56)
Melissa Etheridge - The Truth is... My life in Love and Music
Alleen als Engelse hardcover te krijgen.
Melissa vertelt alles. Daarmee heb je het gewoon verteld wat er in dit boek staat. Met foto's. Haar jeugd, muziekcarriere, het rockwereldje, coming-out, relatie met Julie, de kinderen. Het komt allemaal aan bod. De echte fan kan niet zonder!Tip 55) Pauline Slot - Tegenpool
Hier had ik al enorm naar uitgekeken. Vers van de pers begon ik† meteen met lezen, en ja, Pauline nam mij weer mee in een vreemd† verhaal. Katharine Shakespeare maakt tijdens de kerstdagen een† cruise naar de Noordpool. Lekker symbolisch, want er heerst dan† poolnacht en het is dag en nacht even donker. Ze zit op die cruise † omdat ze het zelf ook zo helder niet meer ziet. Ze is door haar† geliefde Corri ingeruild voor een ander en met haar familie heeft ze† het ook helemaal gehad. Behalve met haar broer Xans, die op een† schip richting zuidpool zit, en daar vrolijke homo avonturen beleeft.† Ze ontmoet aan boord een vreemd assortiment mensen, waaronder† de jonge moeder Juliette met haar baby NoŽl. Ook wordt langzaam † onthuld wat er binnen haar familie allemaal gebeurd is.† Pauline Slot kan prachtig vertellen. Het enige jammere vond ik dat† het boek een redelijk open einde heeft, wat wel klopt met het verhaal,† maar waar ik toch niet van hou.


Tip 54)
Marijke Hanegraaf - Veerstraat
Zo af en toe staat er een dichteres op waar je bloed van begint te tintelen. Hanegraaf is er zo een. Prachtige, toegankelijke gedichten over natuur, omgeving, haar vader, haar moeder. En een hele† cyclus rondom haar geliefde vriendin.

Wake

's Nachts in mijn bed zocht ik mijn lief
maar hoe ik ook zocht, ik vond haar niet.
Ik slaap, maar mijn hart is wakker.

Wat onderscheidt jou van een ander?
Je bent mooi, mijn vriendin. Ik vrees je
als het water onder het ijs.

Ben je een muur? Ben je een deur?
Ze is een muur en haar mond is een deur,
Ze wordt in mijn ogen een woning.

Ze opende haar huis voor mij. De tuin
was onbetegeld. Ik ben van mijn lief.
Naar mij gaat haar verlangen uit.


Tip 53)
Jane Green - Oude vrienden, nieuwe kansen
Dit is een heerlijk leesboek voor een lange koude avond of saaie zondagmiddag. Cath maakt al sinds de middelbare school deel uit† van een hecht groepje vrienden. Ze begint een boekhandel annex† cafe met de vrouw van een van die vrienden. Ze krijgt een nieuwe † relatie, alles lijkt goed te gaan. dan verschijnt Portia weer ten tonele,† die vroeger ook tot de groep hoorde. Wat komt ze doen? Het boek is maar zeer ten dele lesbisch, alhoewel dat in een leuke† plot zit. Zeker toch de moeite waard als je eens een makkelijk boek† wil lezen waar je goede zin van krijgt.Tip 52)
Val MacDermid - De wraakoefening
Ontzettend spannende thriller met Fiona Cameron in de hoofdrol. Fiona is psychologe en hielp de politie bij het opsporen van seriemoordenaars. Dat doet ze niet meer sinds haar zus het slachtoffer werd van zo'n engerd. Nu is er een die thrillerschrijvers vermoord, en wel op de manier die ze zelf in hun boeken beschrijven. En haar vriend is thrillerschrijver... Ze moet uiteindelijk zelfs de hulp in roepen van de 'weduwe' van haar zus, tot grote woede van haar nieuwe vriendin. Dat is dan het lesbische stuk in dit boek, maar overgens ook zeer aanbevolen.Tip 51)
Lydia Rood - Lekker wakker
Jeugdboek. Het meisje Charley heeft twee moeders, en die werken ook nog allebei bij de politie. Er wordt te hard op haar gelet, en het vrije grote stadsleven lokt onweerstaanbaar, dus loopt ze weg. Ze maakt nieuwe vrienden, maar komt ook op het spoor van een rover, en dan lijkt iedereen achter haar aan te zitten...Tip 50)
Julia Alvarez - In de naam van Salomť
Wat mij betreft een van de mooiste boeken van deze zomer. Camilla vertelt het levensverhaal van haar moeder Salomť. Die was een beroemd dichteres in de Dominicaanse republiek. Ze werd als nationaal heldin vereerd door duizenden. Ze had echter een verdrietig ziekelijk leven, een ontrouwe man en nog heel wat ellende. Daarnaast heerste er een gruwelijke dictatuur op het eiland. Op het moment dat Camilla het verhaal vertelt is ze zelf al een dame op leeftijd, en staat ze op het punt gepensioneerd te worden bij een Amerikaanse universiteit. Tussen de regels door lees je haar eigen leven, haar levenslange liefde voor een vrouw, waar ze nooit iets mee gedaan heeft, uit angst en respect voor haar moeder en de rest van de familie. Prachtig geschreven, heerlijk lezen.Tip 49)
Pauline J. van Munster - De geheime brieven van Marta
Beetje vreemd boek, maar wel mooi. Moeilijk om te beschrijven zonder allerlei plots te verraden. Twee zusjes groeien op in een gezin met een tirannieke vader. De oudste -George- gaat zo snel mogelijk het huis uit. De jongste -
Martha- is een beetje zwak en kan niet vertrekken. Zij schrijft prachtige liefdesbrieven aan haar beminde. Wie die beminde is, is natuurlijk de verrassing.Tip 48)
Video - Chutney Popcorn
Indiase Reena woont en werkt in New York. Ze beschildert vrouwen met prachtige henna patronen en fotografeert hen daarna. Dat levert een paar hele mooie erotische scenes op. Zij is van hindoestaanse afkomst en ook openlijk lesbisch. Dat maakt haar leven er niet makkelijker op. Als ze dan ook nog besluit een baby te krijgen voor haar onvruchtbare zus is de chaos compleet. Mooi verfilmd, lieve meiden, ontroerend en humoristisch. Aanbevolen!Tip 47) Pam Emmerik - Het Bottenpaleis
Door vreemde omstandigheden groeien de meisjes Isabel en Frances samen op, bijna als zusjes. Ook als volwassen vrouwen blijven ze op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Frances† is lesbisch, bloedmooi, maar niet in staat mensen dicht bij haar in de buurt te laten komen. Isabel heeft ook alleen maar onmogelijke liefdes. Gelukkig hebben ze elkaar, maar daar maakt Isabel een eind aan.
Het boek leest als een trein, Emmerik weet met weinig woorden veel duidelijk te maken. Het verhaal stikt ook van absurde gebeurtenissen. Wat dat betreft deed ze me erg denken aan de 'oude' Renate Dorrestein. Ik ben al benieuwd naar haar volgende boek.


Tip 46)
Gerti Bierenbroodspot - Edittha, kroniek van een onmogelijke verliefdheid
Kunstkenners weten wie Bierenbroodspot is. Ze maakt onwaarschijnlijk mooie en grote schilderijen en beeldhouwwerken. Ook op het kleine vlak bewijst ze nu haar kunnen. Dertig jaar geleden was ze verliefd op Edittha. Ze schreef haar stapels brieven, die uiteindelijk allemaal weer aan haar teruggestuurd werden. Samen vormen ze een hartstochtelijk verslag van een onbeantwoorde liefde.
Prachtig weet ze† wanhoop / hoop / verlangen / hartstocht / woede en verdriet in woorden uit te drukken. De brieven zijn in hun originele vorm afgedrukt, ze zijn dus niet later bijgeschaaft of verandert.Tip 45) Emma Donoghue - Lichtekooi
Natuurlijk mag Emma Donoghue in dit rijtje niet ontbreken. Een fikse roman die speelt in het Engeland van de 18e eeuw. Hoofdpersoon is het meisje Mary, die opgroeit in grote armoede en zichzelf moet zien te redden. Overdag werkt ze als leerling japonnennaaister, 's avonds verdient ze haar geld in de prostitutie. Ze heeft echter ambities. Ze wil hogerop in het leven, de jurken zelf dragen die ze voor rijke dames naait. dat loopt niet goed af. Het boek is adembenemend mooi om te lezen. Tikje droevig, maar dat zijn we gewend van Donoghue. Als enig minpuntje moet ik in het kader van deze rubriek toch even melden dat er geen lesbische vrouw in voorkomt. Ik zou me daar in dit geval niet door laten tegenhouden.Tip 44) Carry Slee - Moederkruid
Eindelijk een boek voor volwassenen van deze lesbische kinderboekenschrijfster. Haar handelsmerk, een vlotte, lichtvoetige manier van schrijven, komt goed van pas bij dit autobiografische verhaal. De hoofdpersoon is een klein meisje, dat samen met haar zusje opgroeit in de onbegrijpelijke wereld van hun ouders. Het absurde gedrag van haar labiele moeder (zeg maar zo gek als een ui) en ontrouwe vader worden scherp en soms hilarisch neergezet. Het meisje zoekt het geluk bij een stoer vriendinnetje, waar ze dan ook haar eerste blauwtje bij loopt.
Tip 43) Marjolein Houweling - Niemandsland
Het is maar een dun boekje, maar wat een kracht en spanning zit er samengebald in die pagina's! Politie-psychologe Chris ontmoet na haar scheiding Doris en ze beginnen een heftige relatie. Maar wie is die Doris? Chris probeert op allerlei heftige manieren binnen te dringen in het niemandsland waarin Doris zich bevindt. Maar die schermt zich natuurlijk niet voor niets af. Ondertussen loopt er een serieverkrachter vrij rond, en stapelen de verdenkingen tegen Doris zich op. De spanningen lopen hoog op en leiden tot een verrassende climax. Een echte pageturner.Tip 42) Edith Louw - Ravens imperium
Voor de liefhebsters van fantasy en de verhalen van Avalon is dit 640 pagina's genieten. Het is bijna ondoenlijk om in het kort te vertellen waar het over gaat, maar vooruit. In het heden werkt Raven als projectleider in een archeologisch museum. Ze is vanzelfsprekend lesbisch - zoals trouwens bijna alle vrouwen in dit boek - is geinteresseerd in wicca en magie en probeert die uit te oefenen. In het verleden komen we terecht in de vrijstaat Magor, een magierijk, waarvan iereeen in het heden denkt dat het een legende is. Maar er zijn verbindingen† en Raven staat op het punt die te ontdekken onder leiding van Hinde. Dan zal de geschiedenis weer een onverwachte wending nemen. Erg mooi en goed leesbaar geschreven.Tip 41)
Lydia Rood - Broeders van de zesde dag
Lydia Rood heeft een fantastische nieuwe hoofdpersoon en speurder bedacht. Suzanne Wolf, kortweg Wolf en haar bloedmooie assistente Mei. Ze nemen het op tegen barbaarse proeven op mensapen, de chemische industrie en booswichten in het algemeen. Het plot is spannend, het boek is lekker snel geschreven en leest lekker weg. Wolf en Mei delen het bed wel eens, hoewel er ook mannen in hun leven zijn.Tip 40)
Nicolien Mizee - Voor God en de Sociale Dienst
Cilia is een buitenbeentje. Ze kan geen werk vinden naar haar zin, heeft gedonder met de Sociale Dienst. Ze wil eigenlijk maar een ding in het leven en dat is zo volmaakt mogelijk diegene worden die ze voorbestemd is te zijn. Op die zoektocht ontdekt ze ook het lesbische leven. Ze wordt er in rondgeleid door de jongensachtige Andrea, gaat op lesbisch dansen en ontmoet daar Louise. Eindelijk iemand† bij wie ze zich volledig geaccepteerd voelt.
Het boek lijkt een beetje gecompliceerd opgezet omdat alles in faxberichten verteld wordt. Ik was er snel aangewend en las er makkelijk doorheen. Wat mij betreft een overbodige constructie.Tip 39)
Laurie King - Night work (engelstalig) of Nachtwerk
De nederlandse vertaling verschijnt pas in april 2001.
Toch al een bespreking, ook al is de Nederlandse vertaling er nog niet.
Wat een genot om weer eens een nieuwe Kate Martinelli te lezen. En wat voor een!†
Relationeel gebeurt er veel tussen haar en haar lover Lee. Ze hebben een crisis overleefd en† ook hun sexleven wordt nieuw leven ingeblazen.
Daarnaast haar werk. Er gebeurt van alles. Op allerlei plekken in de stad worden nare mannen op vrolijke wijze te grazen genomen door de 'ladies of perpetual disgruntlement'. Een verkrachter wordt bijvoorbeeld bloot vastgebonden aan een lantarenpaal . Maar er worden ook moorden gepleegd op mannen die hun vrouwen mishandelden. Zijn de dezelfde dames daarvoor verantwoordelijk?
Alles centreert zich rond vriendinnen† van Kate en Lee, de dominee Roz Hall en haar hoogzwangere partner Maj.
Een echte aanrader.Tip 38)
Sandi Toksvig - Whistling for the Elephants
Alleen in het Engels te lezen, maar wel ontzettend leuk.
Vrolijk, speels, beetje sprookjesachtig boek over het meisje Dorothy. Op haar tiende belandt ze met haar volsterkt krankzinnige moeder en vader in het dorpje Sasaspaneck. In een onbewaakt moment laat ze haar prachtige lange haar tot een kort jongenskapsel knippen, en ze gaat het liefst gekleed in overhemdje met stropdas of korte broek met t-shirt. In de zomervakantie ontdekt ze dat er vlak buiten het dorp een groot landgoed ligt waar vroeger een circus en een dierentuin waren. Het huis wordt bewoond door een vreemde verzameling vrouwen, die met elkaar† en met het dorp verbonden zijn door een aantal dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Bij hen vindt Dorothy herkenning en begrip, en ze leert hoe ze olifanten te hulp kan fluiten!
Tip 37) Florence Dugas - Het Evangelie volgens Eros
Van mevrouw Dugas verscheen eerder 'Zusters in pijn'. Ook dit nieuwe boek is speciaal voor de liefhebbers van wat ruigere seksverhalen. Iedereen doet het met iedereen, pijn en liefde gaan naadloos in elkaar over in heftige sadomasochistische liefdesspelen.Tip 36)
Tony Strong - De Doodsgroeve
Een heel erg spannende thriller. Goed geschreven en een adembenemende plot. De discussie is nog gaande of de schrijver een man of een vrouw is.
Het verhaal speelt in hedendaags Schotland waar Terry (ook al zo'n androgyne naam!) onderzoek doet naar ene Catherine† die in de zeventiende eeuw werd beschuldigd van hekserij en op de brandstapel belandde. Was ze echt een heks, of werd het feit dat ze lesbisch was haar noodlottig?
Tegelijkertijd worden er in de buurt van het dorp een jonge hedendaagse heks vermoord. En er worden meer menselijke resten gevonden. Catherine's rol blijkt nog niet uitgespeeld...Tip 35)
Patricia Cornwell - Het Eindstation
Een nieuwe Kay Scarpetta thriller. Spannender, bloederiger en smeriger dan ooit. Ik vraag me soms af waarom ik het mezelf aandoe telkens weer het gruwelijkste van het gruwelijke te lezen. Toch kan ik het niet laten. Kay Scarpetta sleept mij door het verhaal heen, en haar nichtje Lucy niet te vergeten. Lucy die dit keer iets begint met een bloedmooie openbare aanklager.Tip 34)
Toos Elberse - Een Hand vol Dromen
Klein dichtbundeltje, in eigen beheer uitgegeven door de dichteres. Geen hoogdravende poezie, maar mooie, direct herkenbare gedachten.


ze praat met mij
alsof er verder
niets bestaat
haar stem
omarmt de woorden
'n knuffel
in zekere zin


Tip 33)
Jeanette Winterson - Het Powerboek
De langverwachte nieuwe roman van Jeanette Winterson is verschenen en het is weer een prachtig boek dat je overrompelt, zoals ook De Passie dat deed. De Engelse uitgave -The Powerbook- is bijna vierkant, als een cd-rom-doosje.† Ook de inhoud verwijst voortdurend naar de computer. De hoofdpersoon is een schrijfster die op bestelling verhalen vertelt via e-mail, maar de ontvanger moet wel bereid zijn zelf het verhaal in te gaan met het risico er anders uit te komen.
De verhalen zijn fascinerend. Wat te denken van een vrouw die in de zestiende eeuw, verkleed als man, tulpenbollen en een gebalsemde tulp van Turkije naar Holland smokkelde. Waar kun je zoiets waardevols beter verstoppen dan op de plek waar elke man zijn kostbaarheden heeft? Onderweg komen ze nog goed van pas.
In een ander verhaal ontmoet een schrijfster in Parijs een vrouw die haar minnaar in de steek laat om een avond met haar door te brengen. Waar gaan je boeken over? vraagt de vrouw. Over grenzen en verlangens, antwoordt de schrijfster. In een volgend verhaal komen zij elkaar weer tegen in Capri. Maar opnieuw verlaat de vrouw haar. Het verlangen leidt tot nieuwe verhalen in de hoop dat zij die leest. De schrijfster is beter thuis in de wereld van verhalen dan in het echte leven, waar geen Netscape Navigator haar de weg kan wijzen. Zij laat zich leiden door het verlangen en de liefde, die eindeloos en tijdloos is. Ook voor de lezer/es blijft het verlangen: naar meer.
Tip 32)
Odiel Reef - Mijn moeders zijn lesbisch en ik ben ook normaal
Dit is echt een jeugdboek voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar. Hoofdpersoon is het meisje Bente. Ze is net verhuisd, gaat naar de middelbare school en begint zich ineens te schamen voor die twee moeders van haar. Ze wil weten wie haar vader is. Ze wil snappen hoe je weet of je gewoon hetero bent. Ze vindt het maar stom dat ineens alles in het leven om seks lijkt te draaien.
Ze wil het anders en zoekt het buitenshuis, bij vrienden die roken en blowen en laat uitgaan. Toch blijkt dat ook niet alles en uiteindelijk vindt ze toch haar plek binnen dat rare gezin van haar.
Ik vond het boek plezierig om te lezen. De stijl is direct en totaal niet belerend of betuttelend. Twee meiden meldden me dat ze het wel een gaaf boek vonden.Tip 31)
Shifra Horn - Vier moeders
Literaire sensatie in Israel.
Het is een heerlijke breedvoerige roman over vier generaties vrouwen (de Moeders). De jongste baart een zoon en doorbreekt daarmee de vloek die er op de vrouwen in de familie rust. Zelf is ze wanhopig want haar man gaat er vandoor. Langzaam wordt ze door haar moeder en oma in de bizarre, kleurrijke, familiegeschiedenis ingewijd en ziet ze wat haar rol is.
Het is een beetje een magisch boek, sprookjesachtig maar ook heel lichamelijk. De stijl deed me wel wat aan Allende denken, maar dan in joodse sferen. Het boek is niet expliciet lesbisch, maar er komen wel mooie (lichamelijk) intieme vrouwenrelaties in voor.Tip 30)
Laurie R. King - Kate Martinelli omnibus
De drie spannende boeken met inspecteur Kate Martinelli in de hoofdrol nu samen in een goedkope reuzepocket. Een ondraaglijke gave / De gelofte / Verloren dochter.
Alledrie zijn het spannende goedgeschreven detectives, maar de persoonlijke lotgevallen van Kate en haar lief Lee maken ze extra speciaal.Tip 29)
Dykes below sealevel†- Gids voor lesbisch Nederland
Daar hebben we lang op moeten wachten, maar daar is ze dan! Alle adressen waar we uit kunnen gaan, vakantie kunnen vieren , therapie kunnen volgen, kunnen sporten, jazelfs elkaar kunnen begraven. Voorzien van wat vrolijke geschiedenis en mooie foto's. Ook nog tweetalig.
Tip 28)
Susan de Boer - Je moet kiezen, Coralie
Heerlijk, heerlijk. 180 pagina's smullen.
Coralie zit in de put nadat haar relatie met Nora verbroken is. Ook haar woning en haar werk is ze kwijt. Tijdelijk trekt ze in een huisje in Everlo, waar ze al snel vrienden maakt. (Ja, Victorine en Sophia!)
Dan verschijnen er een nieuwe liefde en een nieuwe baan op haar pad. Zijn die twee wel met elkaar te combineren?Tip 27)
Echte vrouwen beminnen anders
Een bundel hartstochtelijke verhalen. Veertien schrijfsters, waaronder Rita Mae Brown, Anais Nin, Anna Blaman vertellen een gepassioneerde geschiedenis. Leuk geprijsd zomerboek.Tip 26)
Virgina Woolf - Ezeltje West
Alle brieven die Virginia Woolf aan Vita Sackville West schreef. Het zijn onstuimige brieven, bruisend van liefde en fantasie. Zo af en toe ook diep ellendig of woedend van jaloezie.Tip 25)
Erica Fischer - Aimee & Jaguar
Nu als voordelige pocket, een prachtige waargebeurde liefdesverhaal.
Tijdens de tweede wereldoorlog zwerft een joodse vrouw (Jaguar) door Berlijn in de hoop te ontkomen aan de vernietigingskampen. Via een vriendin ontmoet ze Aimee, een brave huismoeder, getrouwd met een nazi. Ze worden hartstikke verliefd op elkaar en hebben een spannende tijd samen. Helaas wordt Jaguar verraden en gedeporteerd. Ze overleeft het kamp niet. Aimee leeft nog steeds. Zij is ook te zien in de verfilming van dit boek, binnenkort op koopvideo. In het boek staan ook veel foto's, wat het verhaal nog aangrijpender maakt.
Tip 24) Rita Mae Brown - Loslippig
Hier hebben we allemaal lang op gewacht. Het is weer een echte Rita Mae. Vrolijk, geestig, vlot geschreven. We keren terug naar het dorpje Runnymede, naar de zusters Hunsenmeir. (Als je Onecht kind gelezen hebt weet je inmiddels dat dit de moeder en tante van Rita Mae zijn.)
In dit vervolg op Koningin van Amerika en Bingo loopt alles weer uit de hand. De dames bekvechten , roddelen dat het een lieve lust is en zijn ook niet te beroerd elkaar een loer te draaien.


Tip 23) Anne Holt - Het verschrikkelijke kind
Rechercheur Hanne Wilhelmsen laat haar roze harley Davidson dit maal in de garage staan, maar zelf komt ze behoorlijk uit de kast en neemt haar vriendin mee naar een feestje van haar werk.
De plot is erg spannend en speelt rond een kind dat eruit ziet als een monster. Een jongen van twaalf, zo sterk als een beer en totaal onhandelbaar. Heeft hij een moord gepleegd, of is ook hem iets overkomen?
affiniteit


Tip 22)
Sarah Waters - Affiniteit
Een nieuw boek van de schrijfster van Tipping the Velvet.
Met haar prachtige stijl en boeiende verhaalkunst weet ze je mee te nemen naar het Victoriaans Engeland. (Zelfs mij wist ze te lokken, terwijl ik een uitgeproken hekel heb aan historische romans)
Margaret bezoekt vrouwen in de gevangenis en temidden van moordenaars, en dieven treft ze Selena aan. Margaret is overtuigd van haar onschuld en raakt geheel in haar ban. Bevangen door passie besluit ze haar te bevrijden. Of sta nou zo'n goed idee is...Tip 21)
J.M.Redmann - Tussen wet en verlangen
De uitgever meent er goed aan te doen er als ondertitel 'een jongensboek voor meisjes ' aan toe te voegen. Dat slaat echt nergens op.
Het is een volwassen roman over prive-detective Micky knight. Zij wordt door het zoontje van een vriendin ingehuurd omdat hij zich zorgen maakt over zijn zusje. Het vermoeden bestaat dat er meisjes seksueel misbruikt worden op school. Micky is zelf als kind misbruikt en ze is dus vastbesloten om de onderste steen boven te halen. Daardoorheen speelt ook nog een ex die haar hulp inroept om wat compromitterende foto's terug te halen.
Alles bij elkaar raakt ze verward in een web van kinderporno en gewetenloze misdadigers, en ze moet diep afdalen in de onderwereld van New Orleans om alles tot een goed einde te brengen.
En dan is er ook nog de mooie Cordelia met wie ze een paar ademloze† nachten beleeft...Tip 20) Sjuul Deckwitz - Engelse liefde, 1999, 37,50
De fans van Sjuul Deckwitz weten wat ze kunnen verwachten, maar voor nieuwe lezers : dit is lachen. In dit boek neemt ze de feministische beweging uit de jaren 70 en 80 op de korrel. Met venijn en toch liefdevol trapt ze heel wat heilige huisjes omver. Mijn enig voorbehoud is dat het waarschijnlijk alleen leuk is als je iets van die tijd hebt meegekregen, dus boven de dertig bent.Tip 19)
Alice Walker - Bij de glimlach van mijn vader, 1998, 34,50
Mooie spirituele roman van Walker. Een Amerikaans gezin vestigt zich op een buitenpost in Mexico. Wij volgen de dochters door de rest van hun leven, waarbij telkens meer naar buiten komt van wat er gebeurt is daar in Mexico. Bevat ook een paar van de mooiste lesbische vrijscenes die ik in jaren gelezen heb.Tip 18)
Pauline Slot - Zuiderkruis , 1999, 29,90
Geheel terecht een enorme hit. Prachtig verhaal dat je meeneemt naar Australie, Nieuw Zeeland en Fiji.
Emma is helemaal geobsedeerd door Floor. Maar ze kende haar helemaal niet. Als Floor op een van haar reizen sterft gaat Emma in haar voetsporen dezelfde reis maken. Het rare is dat die Emma een uiterst irritant mens is, ik ergerde me voortdurend aan haar, maar toch wil je als lezer hetzelfde als zij: Floor doorgronden.Tip 17)
Michael Cunningham - De uren, 1999, 34,90
Door een man geschreven, maar een vrouw had hem dit niet kunnen verbeteren. Cunningham gaat letterlijk in het hoofd van Virginia Woolf zitten op de dag van haar zelfdoding. Vervolgens schrijft hij vier verhalen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, maar op het eind blijkt alles met alles te maken te hebben. Bijna alle vrouwen in dit boek zijn vanzelfsprekend lesbisch.Tip 16)
Sandra Scoppettone - Gonna take a homicidal journey, 1999, 22,95
Helaas is er nog geen enkel boek van Scoppettone in het Nederlands vertaald. In dit boek is private eye Lauren Laurano met haar geliefde Kip op vakantie in Long Island. Hun relatie heeft flink wat schade opgelopen en ze hopen daar zonder de afleiding van New York aan te kunnen werken. Maar Lauren raakt toch betrokken bij een zelfmoord en een reeks moorden. Kip is daar helemaal niet blij mee. Zullen ze het zelf overleven, en wat is er over van hun liefde?Tip 15)
Ann-Marie MacDonald - Laten wij aanbidden
De hit van dit moment. Zeshonderd pagina's smullen, huilen en lachen om de dramatische lotgevallen van vier zussen. We kunnen wel verraden dat een van die zussen lesbisch is, maar dat komt pas helemaal op het eind van het boek ter sprake, hoewel... een gewaarschuwde dame telt voor twee!Tip 14)
De borsten van mevrouw Lozinski
Negen verhalen over de damesliefde door negen verschillende schrijfsters. Ineke van Mourik, Renate Dorrestein, Astrid Roemer om er maar drie te noemen. Fijne manier om kennis te maken met hen en vervolgens meer te willen.Tip 13)
Deborah Moggach - Naaste familie
Prachtige roman over een gezin met drie volwassen dochters. Lief en leed en familierelaties. De ontdekking van Maddy dat ze op vrouwen valt en haar eerste ervaring horen tot de mooiste en ontroerendste beschrijvingen die ik ooit gelezen heb. Was onlangs op TV te zien.Tip 12)
Jackie Kay - Trompet
Als de beroemde trompettist Joss overlijdt komt er een goed bewaard geheim aan het licht. Hij was geen man, maar een vrouw. 'Zijn' vrouw heeft liefdevol geholpen dat geheim te bewaren. Maar voor hun aangenomen zoon stort de wereld in. Niets lijkt meer te kloppen van zijn herinneringen. Uiteindelijk krijgt hij er vrede mee en verzoent hij zich met zijn moeders.Tip 11)
Mary Wings - She came in Drag
Helaas niet vertaald. Spannende detective met Emma Victor in de hoofdrol. Natuurlijk speelt het verhaal zich helemaal af in lesbische en homokringen. Dit maal is de Castro in San Francisco het decor. Een vette ruzie tussen twee exen leidt tot bedreigingen en moord. Er valt ook altijd veel te lachen in de boeken van Wings, wat bijvoorbeeld te denken van een militante groep die de Lesbian Revengers heet. Ideetje voor hier?Tip 10)
Anne Holt - Hittegolf
Spannende detective met de lesbische rechercheur Hanne Wilhelmsen. Ze scheurt in haar vrije tijd rond op een roze Harley Davidson en woont samen met haar liefje. Toch zit ze nog compleet in de kast. Gedurende dit verhaal, waarin ze de moord op asielzoeksters oplost, begint ze langzaam wat meer naar buiten te komen. Mooi boek.Tip 9)
Ineke van Mourik - Het lege kwartier
Complexe filosofische roman. Een aantal bizarre mensen blijkt onderling allemaal banden te hebben. Maar wat bindt hun? Dat is de zoektocht van lesbische Leon, die op haar tochten door Amsterdam geregeld een borrel gaat drinken in cafe het Korfje.Tip 8)
Rita Mae Brown - Onecht kind
De autobiografie van Rita Mae. In de van haar bekende snelle stijl geschreven, humoristisch en makkelijk leesbaar. Voeg daarbij dat het boek bol staat van weetjes, feitjes, roddel en achterklap, en je hebt een heerlijk boek in handen dat je eigenlijk niet mag missen. (Als je tenminste van Rita Mae houdt!).Tip 7)
Ina Bouman - Het bomentheater
Na de detectives die we van Ina Bouman gewend zijn (Het vege lijf, Dames aan de Maas, Gratis monster etc.)ineens een heel ander boek.
Het is een indringende , ontroerende roman over een vrouw die haar hele leven onder de loep neemt bij het naderende sterven van haar moeder.Tip 6)
Sarah Waters - Tipping the velvet
Dit is een boek dat ik iedereen cadeau zou willen doen. Bijna 500 pagina's avontuur in Victoriaans Londen. Wij volgen actrice (nou ja, revuesterretje) Nan King op haar tochten en liefdes. Ook de titel wordt langzaam duidelijk, en die kan ik bijna niet lezen zonder breed te grijnzen. Als dit boek in het nederlands vertaald zou worden kocht ik er meteen stapels van in!Tip 5)†
Xandra Schutte - Maskerade
Trouwe kijkers van Zeeman met boeken kennen haar wel. Met haar asymetrische krullenhoofd is ze een vrolijke verademing tussen alle morsige pakken. Met verve weet ze daar haar mening te geven, en dat doet ze ook in dit boek. Het is een bundeling essays over het derde geslacht. Over Radclyffe Hall versus Virginia Woolf, over kitsch en camp bij Anna Blaman, over cosmetische chirurgie.Verwarring over identiteit, en wat is dat eigenlijk? Het leuke is dat Xandra zelf volop aanwezig is in alle verhalen, wat ze prettig leesbaar en persoonlijk maakt.Tip 4)†
Renate Stoute - Uit een oude jas vol stenen - De geboorte van een vrouw
Dit boek sluit mooi aan bij de eerste tip. Renate werd als man geboren en dit boek gaat over het ongelooflijk gecompliceerde proces om vrouw te worden. De bewustwording, de discriminatie, hulpverlening, coming -out, misverstanden. Maar vooral de vorming van haar nieuwe identiteit.
Ze heeft zich goed gedocumenteerd, dus haar persoonlijke ervaringen worden altijd in een groter kader geplaatst, zowel in de tijd als cultureel.
Het boek gunt je een ongehinderde blik in het gebied van het transgenderisme. Verhelderend en interessant.Tip 3)†
Patricia Duncker - James Miranda Barry
We blijven nog even bij het thema identiteit. Deze historische roman gaat over een vrouw die als man door het leven ging. Daarover zijn al meer boeken verschenen, maar dit † is absoluut de mooiste. Prachtig geschreven, zoals we gewend zijn van Duncker, en een heerlijk verhaal.Rond 1800 besluit een aantal mannen dat een tienjarig meisje te slim is om als vrouw door het leven te gaan. Ze voeden haar op als vrij man. Als legerarts reist ze de wereld rond. Natuurlijk wordt er over hem/haar geroddeld en moet ze geregeld haar eer verdedigen in een duel. De maskerade eist echter ook haar tol.
Het boek is losjes gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis.Tip 2)
Meidenboek voor en door meiden die op meiden vallen
Vijftig meiden tussen de 14 en 26 jaar beschrijven wat er gebeurt wanneer je erachter komt dat je op een andere meid valt. Met jezelf, je ouders en vrienden, op school . Vol verhalen, gedichten en foto's over verliefdheid, verdriet, trots, vrijen, eerste verkering .Alle mogelijke informatie over ontmoetingsplaatsen en hulpverlening. Was er vroeger maar zo'n boek geweest dacht ik toen ik het uit had!Tip 1)†
Chastity Bono - Family outing
Tot slot nog even smullen met een roddelboek. Chastity, de dochter van Cher (en Sonny Bono) vertelt het allemaal. Ook hoe haar lieve moeder het helemaal niet zag zitten dat ze naarbuiten wou treden met haar lesbisch zijn. En dat terwijl die Cher toch zelf ook ooit een leuke pot speelde in een film waar ik de naam van vergeten ben. Het komt allemaal wel weer goed hoor, met Cher. Chastity pakt het leuk in door ook andere dochters en ouders aan het woord te laten, maar ons gaat het natuurlijk gewoon om haar en Cher.