Een nieuwe rubriek: Contigo Contact Coryfeeën. Dames die volgens Contigo bijzondere activiteiten ontplooien, een bijzondere levenswijze voorstaan of die eenvoudigweg bijzonder zijn, zullen de komende tijd door Contigo geinterviewd worden.


In deze eerste bijdrage, een interview met DJ Miss Smile.


"Ik vind het mooi als iemand haar passie volgt"

Door Maya Althuizen


Gorinchem in de sneeuw, een mooi plaatje. Meteen is duidelijk waarom Jolanda van den Berg, alias DJ Miss Smile, haar woonplaats zo waardeert. De rust die ze er vindt naast haar drukke dj-bestaan, wil ze voor geen goud missen. "Ik hou van stilte om me heen".
Jolanda, 36 jaar, haar haren nog nat ("Ik moest van-nacht onverwacht draaien"), laat me met een stra-lende glimlach binnen in de woning die ze deelt met haar vriendin. Met koffie zetten we koers naar boven, richting het 'dj-hok', een kleine kamer volgebouwd met cd's, elpees, draaitafels, een mengpaneel, spea-kers, een computer en een prikbord met zelf ontwor-pen flyers. In deze ruimte is Jolanda in haar element. Hier oefent ze voor haar dj-werkzaamheden en geeft ze les aan cursisten van haar eigen DJ School.

Hobby
Het begon als een hobby, draaien op feestjes en ver-jaardagen. Pas toen ze op verzoek van een vriend met een café rockavonden en later gayavonden ging verzorgen, kwam de gedachte op om van haar hobby haar werk te maken.
Ze startte als vaste dj bij Vivelavie in Amsterdam. DJ Miss Smile was geboren. Ze volgde cursussen op het gebied van muziektechniek en audiokennis. Ze werd snel een begrip en draait nu al jaren op alle bekende feesten.

Coming-out
Om zich een beeld te vormen van het soort muziek dat op gayavonden wordt gedraaid, ging ze met een lesbische kennis op excursie naar De Roze Wolk, een gaycafé in Utrecht. Ze kreeg veel aandacht van de aanwezige vrouwen en merkte dat het haar niet koud liet. Maar zo was ze toch niet? Ze woon-de immers al een tijd samen met haar vriend. Ze raakte in de war en ging op onderzoek uit. Ze kocht een Zij aan Zij en ging weer naar De Roze Wolk ("Ik blijf tot 4 uur en dan weet ik het" - nam ze zich voor). Na haar eerste kus met een vrouw wist ze het: "Dat voelde heel anders dan met mijn vriend." Ze kon er niet meer onderuit, ze viel wel op vrouwen. Deze avond was de start van een nieuw leven, een leven met vrouwen.

In de dj-wereld blijkt lesbisch zijn niet een-voudig, aldus Jolanda. Het is vooral een mannenwereld. Als je lesbisch bent zul je wel een hekel aan mannen hebben, of er komen bekende opmerkingen als 'dan ben je vast de verkeerde mannen tegengeko-men', 'dan ken je mij nog niet' of 'hoe doen jullie het nou'?

DJ-School

Naast haar werk als dj heeft Jolanda een eigen DJ School opgezet. Zij biedt geïnteresseerden een plaats waar ze op een praktijk-gerichte en professionele manier kunnen werken aan hun vaardigheden als dj.
"De DJ School is een gat in de markt", merkt ze op. Thuis of op locatie laat ze cursisten het vak van dj zien en voelen. Ze leren onder andere over techniek, apparatuur en presentatie. Jolanda benadrukt dat een gedegen opleiding nodig is - "Veel mensen denken dat dj zijn weinig tijd kost, maar het is een heel traject, je moet alles zelf doen, bij de tijd blijven, lobbyen."

Passie
Jolanda en passie, die woorden horen bij elkaar. "Ik ben altijd op mijn gevoel afge-gaan". Ze geniet ervan als anderen, net als zij, hun passie volgen. Ze vindt het heerlijk als ze er voor kan zorgen dat mensen het naar hun zin hebben. Zoveel mogelijk mensen op de dansvloer krijgen is haar doel als dj. Ze geniet van het ap-plaus en de blije gezichten. Hoe groter de menigte, hoe beter. Draaien op de Heineken Dance Parade in Rotterdam was in dat opzicht een geweldige ervaring voor haar. Dat haar moeder een feest bezocht waar zij als dj draaide, was het einde - "Dit is het, mijn moeder aan het dansen op mijn muziek".

Bij haar werk voor de DJ School staat het persoonlijke contact met de cursisten voorop, iets wat tijdens haar optreden als dj noodgedwongen ontbreekt - "DJ zijn is wat afstandelijker, de afstand tot het publiek is groter". Ze vindt het heerlijk als cursisten blij naar huis gaan. Met velen van hen onder-houdt ze contact, ze ontvangt regelmatig uitnodigingen om te komen kijken als ze ergens draaien."Zal ik wat platen aan elkaar draaien voor je", vraagt ze met een blij gezicht. Ik kies voor clubmuziek op haar vraag naar welke muziek mijn voorkeur uitgaat. Puur genot valt me ten deel. Smile op haar best. Zegt lachend: "Misschien voor jou iets te hard&".
Mooi om haar zo te zien genieten van elke goedgelukte overgang.
Het valt me op hoe ze haar platen met zachtheid behandelt, ze streelt haar platen bijna. Heerlijk om te zien.

Passie herkent ze in haar favoriete icoon Tina Turner. Dat deze vrouw haar hart is blijven volgen en optimistisch is gebleven ondanks alle tegenslagen, vindt ze bewonderenswaardig. Concerten van Turner heeft ze veelvuldig bezocht.
"I recognize you" hoorde ze toen ze weer eens vooraan stond.

Nadelen
Of ze lesbisch is, wordt haar regelmatig gevraagd, vooral in de gay-scène. Ze begrijpt het waarom van de vraag, maar ervaart het als lastig - "Je vraagt toch ook niet op een heterofeest aan de dj of ze hetero is? Dat ik veel aandacht krijgt, dat mijn gangen door enkelen gevolgd worden, dat er veel over me bekend raakt, hoort erbij, maar toch is het af en toe vervelend".

Kinderen
Het liefst blijft Jolanda haar hele leven bij een en dezelfde vrouw - "Ik hou niet zo van al die wisselingen". Trouwen en samen met haar vriendin een kind krijgen lijkt haar geweldig. Ze vindt het een nadeel van lesbisch zijn dat je niet samen een kind kunt maken.

Yoland

Als DJ Miss Smile is Jolanda een allround dj. Ze draait alle mogelijke stijlen, van carnavalmuziek tot harde house en trance. Dit imago van allround dj staat een internationale carrière in de weg en juist dat is wat ze op het moment ambieert. Specialisatie is nodig om er zeker van te zijn internationaal serieus te worden genomen. Samenwerking met producer/dj Ron van den Beuken en de 'International DJ'-activiteiten van Viking Entertainment zijn een grote stap in de richting van deze internationale carrière. Er komt een eigen vinyl plaat aan bij Spinning Records - "In de dj-wereld kom je niet verder als je geen eigen plaat hebt". Deze plaat zal onder haar nieuwe naam in de markt gezet worden: dj Yoland (spreek uit als djoolend). Als Yoland zal Jolanda zich specialiseren op het gebied van trance en hardstyle.
Binnenkort gaat er een nieuwe website de lucht in genaamd 'Smile Music Factory'. Onder deze noemer zullen de veelzijdige activiteiten van Jolanda samengebracht worden.Tot slot leg ik Jolanda nog een aantal vragen voor die van CC-bezoeksters zijn gekomen:


Wat is een belangrijk inzicht voor je geweest?
"Dat als ik iemand netjes behandel, dat dat niet wil zeggen dat die ander mij ook netjes behandelt. Ik stootte daarvóór vaak mijn hoofd."

Wat zijn je ambities op dj-gebied?
"Als dj werkzaam blijven; internationaal groeien staat daarbij voorop".

Kies je er bewust voor om alleen op gayfeesten te draaien? Ga je ook de heterowereld in?
"Nee, het is zo gegroeid; maar binnenkort komt er een eigen vinyl plaat uit en daarmee ga ik de heterowereld veroveren."

Wat is het grappigste dat je tijdens een optreden hebt meegemaakt?
Tijdens Roze Zaterdag in Rotterdam bleek DJ Miss Smile zo geliefd dat alle bezoeksters tegelijk het podium opstormden om haar te verwelkomen. Het podium bleek hier echter niet tegen bestand en stortte in. DJ Miss Smile deed haar naam eer aan bleef met een grote glimlach doordraaien - "Ik realiseerde me dat ik als dj bekend en geliefd was geworden".

Wat maakt jou anders dan andere vrouwelijke dj's, buiten je mooie lach en uitstraling?
"Ik ben dj vanuit mijn tenen, vanuit een grote passie en dat merk je; ik word er helemaal blij van; daarnaast ben ik compleet mezelf, open en eerlijk."

Wil je ooit draaien op het vrouwenfeest Flirtation?
Het antwoord hierop is kort maar krachtig: 'ja'.


Voor meer informatie over DJ Miss Smile:

www.djmisssmile.com

www.djschoolgorinchem.nl
www.vikingentertainment.nl
www.ronvandenbeuken.com


  Download hier het interview in pdf-formaat.


1 april 2005